Δάνδις ο Αργείος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δάνδις ο Αργείος
Προσωπικές Πληροφορίες
Γέννηση5ος αιώνας π.Χ.
Άργος
Άθλημα
Αγώνισμααγώνισμα του σταδίου & αγώνισμα του διαύλου


Ο Δάνδις ο Αργείος (5ος αιώνας π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ολυμπιονίκης με καταγωγή από το Άργος ο οποίος στέφθηκε νικητής στο αγώνισμα του δίαυλου κατά τους 76ους (476 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες, και στο σταδίου κατά τους 77ους (472 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Αναφέρεται επίσης ως νικητής σε πολλές διοργανώσεις των Νεμέων, Δελφών και Ίσθμιων.[1][2][3]

Ιστορικές μαρτυρίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(Διόδ. Σικ. 11,53 ἤχθη δὲ παρ’ Ἠλείοις Ὀλυμπιὰς ἑβδομηκοστὴ καὶ ἑβδόμη, καθ’ ἣν ἐνίκα στάδιον Δάνδης Ἀργεῖος.,
οι Ηλείοι οργάνωσαν την εβδομηκοστή εβδόμη Ολυμπιάδα79, κατά την οποία νικητής στον αγώνα σταδίου ήταν ο Δάνδης ο Αργείος.

Δάνδης Διον. Αλικ. Αρχ. Ρωμ. 9.37 ἐπὶ τῆς ἑβδόμης καὶ ἑβδομηκοστῆς ὀλυμπιάδος, ἣν ἐνίκα στάδιον Δάνδης Ἀργεῖος.
την  εβδομηκοστή εβδόμη Ολυμπιάδα79, κατά την οποία νικητής στον αγώνα σταδίου ηταν ο Δάνδης ο ΑργιοςΤο επιτάφιο επίγραμμα του Σιμωνίδη προς τιμήν του Αργείου Δάνδη σώζεται μέσω της Παλατινής ανθολογίας.  Χρονολογείται μετά το 472 π.Χ.

Ἀργεῖος Δάνδης σταδιοδρόμος ἐνθάδε κεῖται νίκαις ἱππόβοτον πατρίδ’ ἐπευκλείσας Ὀλυμπίᾳ δίς, ἐν δὲ Πυθῶνι τρία, δύω δ’ ἐν Ἰσθμῷ, πεντεκαίδεκ’ ἐν Νεμέᾳ• τὰς δ’ ἄλλας νίκας οὐκ εὐμαρές ἐστ’ ἀριθμῆσαι.


Σ’ αυτό το μέρος κείται ο Δάνδης, Αργείος, σταδιοδρόμος. Την πατρίδα του που άλογα τρέφει με νίκες την δόξασε, δυο στην Ολυμπία, στους Δελφούς τρεις, δύο στον Ισθμό, στη Νεμέα δεκαπέντε. Τις άλλες του νίκες δεν είναι εύκολο να απαριθμήσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]