Γοργοβίτες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το χωριό Γοργοβίτες βρίσκεται στο Νομό Καρδίτσας και απέχει 11 χιλιόμετρα

Γοργοβίτες
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Γοργοβίτες
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Θεσσαλίας
Δήμος Δήμος Παλαμά
Γεωγραφία και στατιστική
Υψόμετρο 100
Πληθυσμός 609 (2001)
Άλλα
Ταχ. κωδ. 43200
Τηλ. κωδ. 24410

από την Καρδίτσα . Βρίσκεται στη Θεσσαλική Πεδιάδα, βόρεια του οικισμού διέρχεται ο ποταμός Λείψιμος και νότια του χωριού διέρχεται ο ποταμός Ριγόζινος. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Παλαμά και απέχει 10 χιλιόμετρα από την έδρα του Δήμου την κωμόπολη Παλαμάς Καρδίτσας. Σήμερα κατοικούν στον οικισμό 512 άνθρωποι. Δίπλα από τον οικισμό διέρχεται το υπό κατασκευή τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ευρωπαϊκή Οδός 65 που πρόκειται να συνδέσει την Εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης από το ύψος της Λαμίας με την Εγνατία οδό. Στο χωριό λειτουργούν δύο Εκκλησίες, ο Αγιος Δημήτριος και ο Άγιος Γεώργιος.

Πολιτισμός-Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους Γοργοβίτες εδρεύουν και δραστηριοποιούνται δύο σύλλογοι. Ο εκπολιτιστικός και μορφωτικός σύλλογος Γοργοβιτών που λειτουργεί τμήματα παραδοσιακών χορών και Αθλητικός όμιλος ''Ο Θεσσαλικός'' Γοργοβιτών που συμμετέχει στο τοπικό πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τοπική οικονομία στηρίζεται στη καλλιέργεια της γης και στην κτηνοτροφία. Καλλιεργούνται κυρίως βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι και μηδική. Αποτελεί έδρα της βιομηχανικής περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Καρδίτσας όπου δραστηριοποιούνται αρκετές επιχειρηματικές οντότητες και εργάζονται εκεί αρκετοί από τους κατοίκους του χωριού.

Πληθυσμιακά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον παρακάτω πίνακα τίθεται η διαχρονική εξέλιξη του πληθυσμού των Γοργοβιτών με βάση την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος

Έτος 1981 1991 2001 2011
Πληθυσμός 556 609 630 470[1]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]