Γιώργος Λιλλήκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Γιώργος Λιλίκας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γιώργος Λιλλήκας

Ο Γιώργος Λιλλήκας είναι Ελληνοκυπριος πολιτικός και πρόεδρος του κόμματος συμμαχία πολιτών.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιώργος Λιλλήκας γεννήθηκε το 1960 στην Παναγιά της Πάφου. Είναι παντρεμένος με  την Βαρβάρα Πετροπούλου και έχει ένα γιο.

Σπούδασε στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών της Λυών και παράλληλα με το πτυχίο του απέκτησε το Δίπλωμα Ειδικών Σπουδών για τον Αραβικό Κόσμο από το Κέντρο Μελετών Μέσης Ανατολής. Ταυτόχρονα με την  προετοιμασία  της διδακτορικής του διατριβής συμμετείχε στο Ερευνητικό Κέντρο Ιστορικής Πολιτειολογίας του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας.

Μετά την εκλογή του Γιώργου Βασιλείου στη  Προεδρία της Δημοκρατίας το 1988, διορίστηκε Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου, ενώ το 1989 διορίστηκε Γενικός Γραμματέας της Νέας Γενιάς στο νεοσύστατο τότε Φορέα Νεολαίας.

Το 1996 εξελέγη Βουλευτής Λευκωσίας με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αριστερά - Νέες Δυνάμεις, θέση στην οποία επανεξελέγη το 2001.

Ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανέπτυξε έντονη δράση ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και ως μέλος στις Επιτροπές Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παιδείας και Εμπορίου, ενώ, διετέλεσε μέλος της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην οποία εξελέγη Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις Πολιτικές Υποθέσεις και την Ασφάλεια.

Μετά την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, το 2003, διορίστηκε Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και, το 2006, διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών, θέσεις από τις οποίες πρωτοστάτησε στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν το 2004 και στην πετυχημένη διαχείριση του «ΟΧΙ» του κυπριακού Ελληνισμού. Τον Ιούλιο του 2007, μετά την εξαγγελία της  υποψηφιότητας Χριστόφια, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Υπουργού των Εξωτερικών και στήριξε την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Στις προεδρικές εκλογές του 2013 κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος λαμβάνοντας το 25% των ψήφων. Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Συμμαχίας Πολιτών, στην οποία εξελέγη Πρόεδρος.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]