Τάσος Μητσόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τάσος Μητσόπουλος
Dimas with MP Tasos Mitsopoulos.jpg
Υπουργός Αμύνης της Κύπρου
Περίοδος
14 Μαρτίου 2014 – 22 Μαρτίου 2014
Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης
Υπουργός Συγκοινωνιών
και Έργων της Κύπρου
Περίοδος
28 Φεβρουαρίου 2013 – 14 Μαρτίου 2014
Προκάτοχος Ευθύμιος Φλουρέντζου
Βουλευτής
Βουλής των Αντιπροσώπων
Περίοδος
2006 – 2013
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 30 Μαΐου 1965 Λάρνακα, Κύπρος
Θάνατος 22 Μαρτίου 2014 (48 ετών) Λευκωσία, Κύπρος
Εθνικότητα Ελληνική
Υπηκοότητα Κύπρος
Πολιτικό κόμμα Δημοκρατικός Συναγερμός
Σύζυγος Κατερίνα Βάτη
Παιδιά 2
Σπουδές Πανεπιστήμιο Αθηνών
Θρήσκευμα Χριστιανός Ορθόδοξος

Ο Τάσος Μητσόπουλος ήταν Έλληνας Κύπριος νομικός και πολιτικός. Διατέλεσε Υπουργός Αμύνης, από τη 14η Μαρτίου 2014 μέχρι την 22α Μαρτίου 2014. Στο πρόσφατο παρελθόν εκτελούσε χρέη Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων, από την 1η Μαρτίου 2013 μέχρι τη 12η Μαρτίου 2014 όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβηκε σε ανασχηματισμό του Υπουργικού του Συμβουλίου, μετά την παραίτηση των Υπουργών που προέρχονταν από το Δημοκρατικό Κόμμα - πράξη που ακολούθησε όταν το ΔΗΚΟ, με οριακή πλειοψηφία κατέληξε στην εισήγηση του Προέδρου του κ. Νικόλα Τ. Παπαδόπουλου, να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα του Προέδρου Αναστασιάδη. Ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Υπουργός μετά την εκλογή του 7ου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, που εξελέγει με υψηλό ποσοστό στη συγκεκριμένη θέση στις 24 Φεβρουαρίου 2013.

Διατέλεσε βουλευτής με το κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού στην επαρχία Λάρνακας. Συγκέντρωσε υψηλά ποσοστά στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2006 και της 22ας Μαΐου 2011 με αποτέλεσμα την εκλογή του ως πρώτου βουλευτή στην ίδια επαρχία.

Καταγωγή, επαγγελματική κατάρτιση, σπουδές και οικογενειακή κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Μαΐου 1965. Γονείς του ήταν ο Άρης Μητσόπουλος εξ Ιωαννίνων και η Ελέγκω Μούσκου εκ Λάρνακος. Ήταν έγγαμος με την Κατερίνα Βάτη, και είχε δύο παιδιά, τη Χαρά και τον Άρη. Είχε σπουδάσει νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν επαγγελματικό στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού, τον οποίο υπηρέτησε σε διάφορα πόστα. Ήταν γνώστης της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας. Διατέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, και από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι το Μάρτιο του 2013 εκτελούσε χρέη ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ανάμειξή του στα κοινά σε Κύπρο, Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Κύπρο διατέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Κανονισμό της Βουλής και τακτικό μέλος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Πόθεν Έσχες. Διατέλεσε επίσης μέλος της αντιπροσωπίας της Κυπριακής Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου. Για εικοσιδύο έτη (1978-2000) ήταν μέλος της Νεολαίας του ΔΗΣΥ και Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την τετραετία 1989-1993, τετραετία κατά την οποία ήταν Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Διατέλεσε διευθυντής γραφείων του Δημήτρη Αβραμόπουλου για τη διετία 1993-1995 και για την οκταετία 1999-2008, του γραφείου του Νίκου Αναστασιάδη, Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Για εννέα χρόνια ήταν Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, 1999-2008. Είναι Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΗ.ΣΥ και Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Μέσης Ανατολής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καθώς και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗ.ΣΥ.

Υπέστη ανεύρυσμα στο γραφείο του, στις 10 το πρωί της 21ης Μαρτίου 2014 και βρέθηκε αναίσθητος από την ιδιαιτέρα του όταν δεν απαντούσε το τηλέφωνο μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη της Ελλάδος κ. Βασίλη Παπαϊωάνου, περιμένοντας να δει τον Αμερικανό Πρέσβη και να έχει συνάντηση μετέπειτα στη Βουλή των Αντιπροσώπων με την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αλλά υπέκυψε τις 13:30 το μεσημέρι, της επομένης μέρας 22ας Μαρτίου 2014 σε ηλικία 48 ετών.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]