Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
Κάτοχος
κα Μαρία Παπασπύρου

από 23 Φεβρουαρίου 2016
Διάρκεια θητείας Πέντε (5) έτη
Ιστοσελίδα gedd.gr

Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Ε.Δ.Δ.) ιδρύθηκε με το νόμο 3074/2002[1] και εδρεύει στη διασταύρωση των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας, στην Αθήνα.

Η αποστολή του είναι ο εντοπισμός φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εποπτεύει και αξιολογεί το έργο του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και των υπόλοιπων Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Ειδικότερα, πέρα από το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης παρακολουθεί, αξιολογεί και ελέγχει τις τα Σώματα Ελέγχου των Υπουργείων, των Περιφερειών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεών τους, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των κρατικών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, και τέλος των ΔΕΚΟ.

Ο πρώτος Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ήταν ο Κώστας Δαφέρμος, ενώ από τις 13 Σεπτεμβρίου 2004 την θέση αυτή κατέχει ο Λέανδρος Ρακιντζής.

Το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στελεχώνεται από 4 Βοηθούς Γενικούς Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, 8 Ειδικούς Επιθεωρητές και Γραμματεία 15 ατόμων. Ο Γ.Ε.Δ.Δ. επιλέγεται από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών, ενώ οι Βοηθοί Γ.Ε.Δ.Δ. διορίζονται απευθείας από τον Υπουργό Εσωτερικών. Οι Ειδικοί Επιθεωρητές επιλέγονται μετά από δημόσια πρόσκληση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. gedd.grΓενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου και άλλες διατάξεις

[1][2]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]