Λέανδρος Ρακιντζής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λέανδρος Ρακιντζής
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18  Φεβρουαρίου 1938
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδικαστής
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδικαστής

Ο Λέανδρος-Σωκράτης Ρακιντζής (γεν. Καβάλα, 18 Φεβρουαρίου 1938, με καταγωγή από τη Σάμο) είναι Έλληνας διαπρεπής νομικός και οικονομολόγος, ανώτατος κρατικός υπάλληλος και πολιτικός.

Σπούδασε εγκυκλίως στη Χίο και το 1957 πέρασε με επιτυχία τις εισαγωγικές εξετάσεις για τη Νομική Σχολή, της οποίας αναδείχθηκε πτυχιούχος το 1962. Στη συνέχεια εισήχθη στο Τμήμα Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών από το οποίο απεφοίτησε σε σύντομο χρόνο και ακολούθως έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου, ενώ παράλληλα αναδείχθηκε διδάκτορας επί τιμή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στα νεανικά του χρόνια υπήρξε αθλητής του Ν.Ο. Χίου

Η καριέρα του ως δικηγόρος άρχισε το 1964, ενώ δυο χρόνια αργότερα διορίσθηκε κατόπιν επιτυχούς διαγωνισμού στο Δικαστικό Σώμα. Υπηρέτησε κατά σειρά ως Πάρεδρος, Πρωτοδίκης, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Εφέτης και Πρόεδρος Εφετών, σε διάφορα δικαστήρια της χώρας. Το 1974 ανέλαβε για ένα έτος υπηρεσιακός δήμαρχος Αιγάλεω. Ήταν κληρωτό μέλος του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου στην υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής, εκδίδοντας το σχετικό απαλλακτικό βούλευμα για τον πρώην πρωθυπουργό Κων. Μητσοτάκη στα 1994.

Δίδαξε στην Ανωτάτη Πυροσβεστική Σχολή, ενώ υπήρξε μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών και αντιπρόσωπος στη νομική επιτροπή της ΕΟΚ Το 1998 προήχθη σε Αρεοπαγίτη. Διετέλεσε πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, του Δ.Σ. του Εφετείου Αθηνών, ενώ θήτευσε σαν πρόεδρος σε Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια διαφόρων άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου. Χρημάτισε επίσης σαν γενικός γραµµατέας του συνδέσµου ανώτερων και ανώτατων δικαστικών λειτουργών. Από το 2004 ως το 2016 ήταν Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Παρίσταται σε διεθνή συνέδρια και μετέχει στο συντονιστικό συμβούλιο κατά της διαφθοράς. Είναι παντρεµένος µε τη φιλόλογο Ιωάννα Σταµούλη και έχουν αποκτήσει δυο παιδιά.

Τιμητικές διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Λέανδρο Ρακιντζή έχουν απονεμηθεί οι κάτωθι τιμητικοί τίτλοι:

  • Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγµατος της Αξίας.
  • Μεγαλόσταυρος του Τάγµατος του Αγίου Μάρκου του πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας.