Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
Parti communiste français
Logopcf13.png
Ηγέτης Πιερ Λοράν
Ίδρυση 1920
Έδρα 2, place du Colonel Fabien, 75019 Παρίσι
Ιδεολογία Κομμουνισμός
Ευρωκομμουνισμός
Μαρξισμός
Αντικαπιταλισμός
Κολεκτιβισμός
Φεμινισμός
Πολιτική θέση Αριστερά
Εθνική προσχώρηση Αριστερό Μέτωπο
Ευρωπαϊκή προσχώρηση Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Ομάδα Κοινοβουλίου Ε.Ε. Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά-Βόρεια Πράσινη Αριστερά
Ιστοσελίδα
http://www.pcf.fr/
Πολιτικό σύστημα Γαλλίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Γαλλικό Κομμουνιστικό κόμμα (γαλλ. Parti communiste français ή PCF) είναι Γαλλικό κομμουνιστικό κόμμα.

Παρόλο που τα εκλογικά του αποτελέσματα έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, το κόμμα διατηρεί αυξημένο αριθμό μελών, καθώς μόνο η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα το ξεπερνά σε αριθμό μελών. Επίσης, διατηρεί σημαντική επιρροή στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, πίσω από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας και την Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα, καθώς έχει εκλεγμένους δύο γενικούς συμβούλους, 186 έδρες σε τοπικά κοινοβούλια και περίπου 800 δημάρχους.

Δημιουργήθηκε το 1920, ενώ συμμετείχε σε τρεις κυβερνήσεις: στην προσωρινή κυβέρνηση μετά την Απελευθέρωση (1944-1947), στο ξεκίνημα της προεδρίας του Φρανσουά Μιτεράν και στην κυβέρνηση υπό του Λιονέλ Ζοσπέν. Ήταν επίσης το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα από το 1945 μέχρι τη δεκαετία του 1970, όταν και ξεπεράστηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Στην τοπική αυτοδιοίκηση, πολλοί πολιτικοί του κόμματος συνέβαλαν στην ανάπτυξη διαφόρων δημοσίων έργων.

Από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση του Φρανσουά Μιτεράν, το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει χαρακτηριστεί από την ακροαριστερά ως σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Υποστηρίζει το κίνημα της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης, του ασκεί, ωστόσο, ορισμένες φορές κριτική κυρίως για την έλλειψη οργάνωσής του.

Το κόμμα είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς-Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας
7 / 577
Γαλλική Γερουσία
20 / 348
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
2 / 74
Περιφερειακά συμβούλια
95 / 1.880
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα French Communist Party της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).