Βόρειες γερμανικές γλώσσες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι βόρειες γερμανικές γλώσσες ανήκουν στις γερμανογενείς ή πιο απλά στις γερμανικές γλώσσες ως μία ομάδα γερμανικών διαλέκτων, όπως για παράδειγμα της σουηδικής και της δανέζικης.
Οι χώρες αυτές φυσικά είναι ανεξάρτητες από την Γερμανία, αλλά οι γλώσσες τους κατατάσσονται εκεί ως απόδειξη της εθνολογικής τους ταυτότητας. Δηλαδή γερμανικά φύλα αποίκισαν στην αρχαιότητα την Δανία και τη νότια Σουηδία δίνοντας την γλώσσα τους σε εκείνες τις μέχρι τότε άγνωστες περιοχές. Το αλφάβητο αυτών των γλωσσών προέρχεται από το ρουνικό, του οποίου μια υποδιαίρεση είναι και το αρχαίο γερμανικό. Έτσι όλη η Σκανδιναβία - πλην της Φινλανδίας, που ανήκει στην Φιννοουγγρική γλωσσική ομοεθνία και της Ισλανδίας, που αν και αποικήθηκε από νορβηγούς Βίκινγκ, έχει γλώσσα βασισμένη στα αρχαία σκανδιναβικά - μιλά γερμανογενείς γλώσσες.
Τα σκανδιναβικά ή σκανδιναβικές γλώσσες είναι μία άλλη ονομασία, συνώνυμη με την ονομασία βόρειες γερμανικές γλώσσες, που αποδίδεται προκειμένου να περιγραφεί τόσο η γεωγραφική έννοια του όρου αυτού(Σκανδιναβία) όσο και οι γλωσσικές καταβολές της περιοχής αυτής, που είναι κατά γενική ομολογία γερμανικές.
Τα σύνορα Δανίας-Γερμανίας αποτελούν παράλληλα και σύνορα μεταξύ Βόρειων και Δυτικών Γερμανικών γλωσσών. Οι πρώτες διαιρούνται περαιτέρω σε: Δυτικές σκανδιναβικές(Νορβηγική, Ισλανδική, Φεροϊκή, Νορνική) και σε Ανατολικές σκανδιναβικές(Δανική, Σουηδική, Γκουτνική, η οποία είναι υπό εξαφάνιση).

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα