Βοτονόσι Ιωαννίνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βοτονόσι Ιωαννίνων
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Βοτονόσι Ιωαννίνων
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΗπείρου
ΔήμοςΜετσόβου
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΙωαννίνων
Πληθυσμός220 (2011)

Το Βοτονόσι ανήκει διοικητικά στην δημοτική ενότητα του Μετσόβου η οποία συστάθηκε για πρώτη φορά το 2011 με το πρόγραμμα Καλλικράτης. Επίσημη ονομασία του οικισμού είναι το Βοτονόσιον. Το Βοτονόσι βρίσκεται σε υψόμετρο 794 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τι να δείτε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Βοτονόσι λέγεται ότι είχε κτίσει ο βασιλιάς Πύρρος το ανάκτορό του. Για αυτό στον οικισμό υπάρχει αρχαιολογικός χώρος μικρής έκτασης βέβαια.Στην μέση περίπου της διαδρομής Βοτονόσι-Ανθοχώρι ο επισκέπτης συναντά ένα πανέμορφο πέτρινο γεφύρι και από κάτω το ποτάμι να κυλά (ενημερωτικά ο ποταμός Άραχθος).Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. και είναι επισκέψιμο ακόμη και σήμερα.Επιπρόσθετα στο χωριο δεσποζει η εκλησσια Μεταμορφωση του Σωτηρος, η οποια ειναι κατασκευης του 19ου αιωνα(1898).Το τεμπλο της ειναι μοναδικής ξυλουργικης τεχνικης και μεγαλης ιστορικης αξιας.Επίσης υπήρξε μια ηρωίκη μάχη στα λεγόμενα τρία χάνια βοτονοσίου τον Νοέμβριο του 1913 ανάμεσα ελληνικά και τουρκικά στρατέυματα

Πρόσβαση-Αποστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Βοτονόσι είναι ο πρώτος οικισμός που συναντά κανείς μετά το Μέτσοβο στο μήκος της Εθνικής Οδού Τρικάλων-Ιωαννίνων. Επίσης βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση από την εθνική οδό εάν στρίψετε στην στροφή για Βοτονόσι. Απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και 10 από το Μέτσοβο.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό λειτουργεί νηπιαγωγείο και δημοτικό με μικρό αριθμό μαθητών ενώ για την υπόλοιπη εκπαίδευση τους πηγαίνουνε στο πλησιέστερο γυμνάσιο και λύκειο, αυτό της Χρυσοβίτσας.