Βοήθεια:Σύνοψη επεξεργασίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σε μια σελίδα που επεξεργάζεστε, υπάρχει ένα μικρό πλαίσιο κάτω από το κύριο πλαίσιο επεξεργασίας που λέγεται «Σύνοψη επεξεργασίας»

Είναι μια καλή πρακτική να συμπληρώνετε το πεδίο σύνοψης επεξεργασίας, ή να προσθέτετε σε αυτό στην περίπτωση της επεξεργασίας μιας ενότητας, καθώς βοηθά τον καθένα να καταλάβει τι έχει αλλάξει, όπως όταν βλέπει το ιστορικό της σελίδας. Είναι μια καλή ιδέα να ορίσετε στις προσωπικές ρυθμίσεις σας να εμφανίζεται μια «ειδοποίηση για καταχώρηση κενής σύνοψης επεξεργασίας» (στο πλαίσιο «Κουτί επεξεργασίας»).

Στον επεξεργαστή VisualEditor το πλαίσιο σύνοψης επεξεργασίας εμφανίζεται όταν πατήσετε "Δημοσίευση αλλαγών" στην μπάρα επεξεργασίας. Μετά την συμπλήρωσή του στο σχετικό πλαίσιο, πατήστε εκ νέου το "Δημοσίευση αλλαγών" για να γίνει η δημοσίευση.
Στον επεξεργαστή κώδικα το πλαίσιο σύνοψης επεξεργασίας βρίσκεται πάνω από το κουμπί δημοσίευσης.

Το πλαίσιο σύνοψης επεξεργασίας μπορεί να έχει μια γραμμή μέχρι 255 χαρακτήρες. Αν προσπαθήστε να γράψετε ή να επικολλήσετε περισσότερους, μόνο οι 255 πρώτοι χαρακτήρες θα εμφανίζονται και οι υπόλοιποι θα απορριφθούν. Επίσης, για παράδειγμα επιχειρώντας να προσθέστε 10 νέους χαρακτήρες (στο τέλος ή ενδιάμεσα) σε μια σύνοψη που περιέχει ήδη 250 χαρακτήρες θα καταλήξει στο να εισαχθούν 5 νέοι χαρακτήρες και οι υπόλοιποι πέντε θα απορριφθούν.

Όταν χρησιμοποιείτε τον επεξεργαστή κώδικα, το πλήκτρο «Προεπισκόπηση» δίνει ένα τρόπο για να δείτε το πως θα είναι η σύνοψη επεξεργασίας ώστε να μπορείτε να ελέγξετε την μορφοποίηση και γενικά τις αλλαγές που θέλατε να κάνετε.

Πάντα συμπληρώνετε την σύνοψη επεξεργασίας. Αυτή θεωρείται σημαντική οδηγία. Ακόμη και μια μικρή σύνοψη είναι καλύτερη από καμία σύνοψη. Μια σύνοψη επεξεργασίας είναι πολύ περισσότερο σημαντική αν διαγράψετε κείμενο, διαφορετικά άλλοι μπορεί να αναρωτηθούν για τα κίνητρα της επεξεργασίας σας. Επίσης, η αναφορά μιας αλλαγής αλλά όχι άλλης μπορεί να είναι παραπειστικό προς κάποιον που μπορεί να θεωρεί την άλλη περισσότερο σημαντική. Προσθέστε «και άλλες αλλαγές» ώστε να φαίνεται ότι δεν είναι μόνο μία.

Ακριβείς περιγραφές βοηθούν άλλους να αποφασίσουν αν αξίζει να ελέγξουν την αλλαγή. Οι περιγραφές συχνά κινούν το ενδιαφέρον συντακτών που ειδικεύονται στο θέμα. Μπορεί να μην είναι απαραίτητο για τις «μικρές αλλαγές», αλλά ακόμη κι έτσι μια σύνοψη «διόρθωση ορθογραφίας» μπορεί να είναι χρήσιμη.

Στην περίπτωση μιας μικρής προσθήκης σε ένα λήμμα, προτείνεται να αντιγράφετε το κείμενο της προσθήκης στο πλαίσιο της σύνοψης, δίνοντας την μέγιστη πληροφορία με τον ελάχιστο κόπο. Βάλτε «Προσθήκη:» μπροστά, ώστε να φαίνεται το μέγεθος της επεξεργασίας. Αυτό το είδος επεξεργασίας επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τις Πρόσφατες αλλαγές, το Ιστορικό των σελίδων και τις Συνεισφορές χρήστη πολύ αποτελεσματικά, και επίσης περιορίζει τον φόρτο στους διακομιστές.

Δυστυχώς μπορείτε να αντιγράψετε μόνο μία γραμμή κειμένου από το κύριο πλαίσιο επεξεργασίας στο πλαίσιο σύνοψης. Επιπλέον γραμμές μπορούν να επικολληθούν στο τέλος της γραμμής. Έτσι, για παράδειγμα, μια λίστα είναι δύσκολο να τοποθετηθεί στο πλαίσιο σύνοψης. Μια πιθανή λύση είναι να γράψετε την λίστα σε μια γραμμή, διαχωρίζοντας με αστεράκια.

Πρόσθετα στην περίληψη της ίδιας της επεξεργασίας, το πλαίσιο σύνοψης μπορεί επίσης να περιέχει και μια εξήγηση για την αλλαγή. Να θυμάστε ότι αν ο λόγος μιας επεξεργασίας δεν είναι ξεκάθαρος, είναι πολύ πιθανό να αναιρεθεί, ειδικά στην περίπτωση που έχει διαγραφεί κείμενο. Για να δώσετε περισσότερες εξηγήσεις χρησιμοποιήστε την σελίδα Συζήτησης, και γράψτε στην σύνοψη επεξεργασίας «δείτε την Συζήτηση».

Μετά την δημοσίευση της σελίδας, η σύνοψη δεν μπορεί να αλλάξει – άλλος ένας λόγος για να αποφεύγετε τα ορθογραφικά λάθη.

Στην περίπτωση σημαντικών παραλείψεων ή σφαλμάτων στην σύνοψη επεξεργασίας, μπορείτε να κάνετε μια πλασματική επεξεργασία ώστε να βάλετε την διόρθωση στη σύνοψη επεξεργασίας.

Τι να αποφύγετε στις συνόψεις επεξεργασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Αποφύγετε τις παραπλανητικές συνόψεις. Η αναφορά μιας αλλαγής αλλά όχι μιας άλλης μπορεί να είναι παραπλανητική για κάποιον που θεωρεί την άλλη πιο σημαντική. Θα μπορούσατε να προσθέσετε στη σύνοψη μία φράση. για παράδειγμα «και άλλα», ώστε να συμπεριληφθούν και οι υπόλοιπες αλλαγές που κάνατε στη σελίδα.
 • Αποφύγετε την ασάφεια. Παρότι οι συνόψεις επεξεργασίας είναι σύντομες, θα πρέπει ωστόσο να είναι συγκεκριμένες. Η παροχή μιας σύνοψης επεξεργασίας παρόμοια με το «Έκανα κάποιες αλλαγές» είναι λειτουργικά ισοδύναμη με τη μη παροχή σύνοψης.
 • Αποφύγετε τις μεγάλες περιλήψεις. Οι συνόψεις επεξεργασίας δεν προορίζονται για την λεπτομερή περιγραφή κάθε αλλαγής, για τη σύνταξη δοκιμίων σχετικών με την «αλήθεια» ή για την παράθεση μακροσκελών επιχειρημάτων. Για να συζητήσετε, χρησιμοποιήστε τη σελίδα συζήτησης.
 • Αποφύγετε τις ακατάλληλες συνόψεις. Θα πρέπει να εξηγείτε τις τροποποιήσεις σας, χωρίς όμως να είστε υπερβολικά επικριτικοί ή σκληροί στα πλαίσια την επεξεργασίας ή της επαναφοράς των επεξεργασιών άλλων χρηστών. Αυτό μπορεί να εκληφθεί ως αγενές και να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή σύγκρουση. Εξηγήστε τι αλλάξατε, αναφέροντας τις σχετικές πολιτικές, οδηγίες ή αρχές καλής γραφής, αλλά μη στοχοποιείτε άλλους συντάκτες με τρόπο που μπορεί να θεωρηθεί προσωπική επίθεση.
 • Αποφύγετε την αγένεια. Τα ύπουλα υποτιμητικά σχόλια, τα προσωπικά σχόλια για συντάκτες και άλλες επιθετικές συνόψεις επεξεργασίας περιλαμβάνονται ρητά στα «Όχι των παραπομπών» της πολιτικής Βικιπαίδεια:Ευγένεια.

Σημεία όπου φαίνεται η σύνοψη επεξεργασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σύνοψη επεξεργασίας φαίνεται με μαύρα πλάγια γράμματα στα παρακάτω σημεία:

 • Ιστορικό σελίδας - κατάλογος αλλαγών στην σελίδα που επεξεργαστήκατε
 • Συνεισφορές χρήστη - κατάλογος όλων των επεξεργασιών που κάνατε
 • Λίστα παρακολούθησης - κατάλογος των πρόσφατων αλλαγών στις σελίδες που παρακολουθεί κάποιος (μόνο συνδεδεμένοι χρήστες)
 • Σελίδα διαφοράς - εμφανίζει τις διαφορές μεταξύ των δύο εκδόσεων μιας επεξεργασίας
 • Πρόσφατες αλλαγές - κατάλογος όλων των πρόσφατων επεξεργασιών
 • Κανάλια IRC της Βικιπαίδειας - κατάλογος όλων των επεξεργασιών σε πραγματικό χρόνο.
 • Κατάλογος νέων σελίδων: εμφανίζει την σύνοψη επεξεργασίας κατά την δημιουργία.