Γοδεφρείδος ντε Τουρναί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γοδεφρείδος ντε Τουρναί
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1278
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΙωάννης ντε Τουρναί
ΓονείςΌθων ντε Τουρναί

Ο Γοδεφρείδος ντε Τουρναί (Geoffroy de Tournay) ήταν Γαλλικής καταγωγής βαρώνος των Καλαβρύτων (1263-1278).

Κατά τη Ελληνική και Γαλλική έκδοση του χρονικού του Μορέως, ήταν γιος του σταυροφόρου και 1ου βαρώνου των Καλαβρύτων Όθων του Τουρναί που είχε πάρει τα 12 τιμάρια από τον Σαμπλίτη το 1209. Κατά την Αραγωνική όμως έκδοση το 1209 ο Γουλιέλμος Σαμπλίτης έδωσε στον Γοδεφρείδο φέουδο με 12 τιμάρια στην περιοχή του κάστρου της Κλοκίνας στα Καλάβρυτα. Σύγχρονες έρευνες δείχνουν την πρώτη εκδοχή σαν σωστή . Άλλη εκδοχή λέει ότι ήταν διάδοχος του Ιωάννη και ο Γοδεφρείδος ήταν ο 3ος στη σειρά βαρώνος[1].

Διατηρούσε καλές σχέσεις με τους Ανδεγαυούς πρίγκιπες, το ελληνικό χρονικό αναφέρει τη μεγάλη συμπάθεια που έτρεφε για το πρόσωπό του ο Κάρολος των Ανζού και τη μεγάλη τους φιλία[2]. Πήρε μέρος το 1268 στη Μάχη του Ταλιακότσο στην Ιταλία υπό την αρχηγία του Γουλιέλμου[3].

Με τη σύζυγό του, της οποίας δεν είναι γνωστό το όνομα, απέκτησε τρία παιδιά τον Ιωάννη, τον Όθωνα και την Κασσάνδρα που αργότερα παντρεύτηκε με τον νεότερο γιο του Μάρκου Σανούδου του Δούκα της Νάξου[4] .


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Δήμος Καλαβρύτων, Φραγκοκρατία Αρχειοθετήθηκε 2013-06-30 στο Wayback Machine., ανακτήθηκε 12 Μαρτίου 2013
  2. [...]Λοιπὸν καθὼς ἀφέντευεν ὁ ρῆγας τὸν Μορέαν, ἦσαν ἐτότε εἰς τὸν Μορέαν εἰς τὸν καιρὸν ἐκεῖνον ὁκάποιοι δύο καβαλλάριοι, ἐνῷ ἦσαν φλαμουριάροι. Ὁ ἕνας ἄκουεν Τζαντεροῦς, κοντόσταυλος ὁ μέγας Η ΚΥΡΑ ΤΟΥ ΜΟΡΕΩΣ ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΒΙΛΛΑΡΔΟΥΪΝΗ τοῦ πριγκιπάτου τοῦ Μορέως ἦτον ἐτότε ἐκεῖνος· κι ὁ ἄλλος ὁ μισὶρ Ντζεφρὲς ντὲ Τουρνᾶ τὸ ἐπίκλην.[...]Το Χρονικόν του Μωρέως, 589
  3. [...]τὸν μισὲρ Ντζεφρὲ ντὲ Ντουρνᾶ κι ἄλλους καβαλλαρίους, εἰς ἀριθμὸν τετρακοσίων ἀπάνω εἰς τὰ φαριά τους[...]Το Χρονικόν του Μωρέως
  4. Τιμολέων Αμπελάς, Ιστορία της Νήσου Σύρου, Ερμούπολη Σύρου 1874, σελ. 394. Ανακτήθηκε 30 Ιουλίου 2018