Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου 1956

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι ΙΕ΄ Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου 1956 έγιναν στο Βελιγράδι, στο στάδιο της Παρτιζάν Βελιγραδίου, από την Παρασκευή 20 ως την Κυριακή και 22 Ιουλίου. Νικήτρια αναδείχθηκε και πάλι η Γιουγκοσλαβία. Δεν διεξήχθησαν αγωνίσματα γυναικών.

Χρονικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η πρώτη μεταπολεμική βαλκανιάδα με συμμετοχή πέντε βαλκανικών χωρών, δηλαδή όλων με εξαίρεση την Αλβανία. Αυτό προκάλεσε πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα τους αγώνες να καλύψουν 120 δημοσιογράφοι, όχι μόνο βαλκάνιοι αλλά ακόμα και από Γαλλία, Αγγλία και ΗΠΑ. Η επίσημη υποδοχή των αποστολών έγινε πανηγυρικά στην μεγάλη πλατεία Δημοκρατίας παρουσία 30.000 κόσμου. Για τη διαμονή των δημοσιογράφων είχαν ετοιμαστεί δωμάτια της φοιτητικής λέσχης ενώ οι αθλητές διέμειναν στη σχολή "Ίβο Λόλα Ρίμπα". Τα εισιτήρια έγιναν ανάρπαστα, ενώ για τη νικήτρια ομάδα είχε αθλοθετηθεί βαρύτιμο κύπελλο από τον ίδιο τον αρχηγό του κράτους, τον στρατάρχη Τίτο. Εκτός από μετάλλια, στους νικητές δόθηκαν ως δώρα έργα λαϊκής τέχνης.

Λόγω της συμμετοχής πέντε χωρών η διάρκεια των αγώνων επεκτάθηκε σε τρεις ημέρες. Κάθε χώρα μετείχε με δύο αθλητές σε κάθε αγώνισμα και με μία ομάδα σκυταλοδρομίας. Βαθμολογήθηκαν με 6-5-4-3-2-1 βαθμούς οι έξι πρώτοι αθλητές και με 12-9-6-3-1 βαθμούς οι πέντε πρώτες ομάδες της σκυταλοδρομίας. Αγωνιστικά οι αγώνες ήταν πολύ πετυχημένοι αφού καταρρίφθηκαν τα ρεκόρ αγώνων στα 15 από τα 21 αγωνίσματα του προγράμματος. Οι Έλληνες αθλητές πέτυχαν 4 νέα πανελλήνια ρεκόρ.

Στα μείον της διοργάνωσης, η μη πραγματοποίηση γυναικείων αγωνισμάτων, έστω και χωρίς βαθμολογία όπως τα προηγούμενα δύο χρόνια. Όμως, στο βαλκανικό συνέδριο συζητήθηκε το θέμα και αποφασίστηκε η επίσημη ένταξη στο πρόγραμμα και της γυναικείας βαλκανιάδας από το επόμενο έτος. Ένα δεύτερο πρόβλημα ανέκυψε μετά τη λήξη του μαραθωνίου, αφού η επίδοση του νικητή 2 ώρες 16΄ ήταν εξωπραγματική. Η διαδρομή ξαναμετρήθηκε και βρέθηκε 39 χλμ αντί 42.195μ. Έτσι η κατάταξη παρέμεινε αλλά τα ρεκόρ ακυρώθηκαν.

ΙΕ΄ Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου
Πρωταθλητής 1956
Γιουγκοσλαβία

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]