Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου 1953

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι ΙΒ΄ Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου 1953 ήταν οι πρώτοι που διεξήχθησαν μεταπολεμικά. Έγιναν στην Αθήνα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, οπότε διεξήχθη και ο μαραθώνιος. Μετείχαν μόνο τρεις βαλκανικές χώρες: Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα και Τουρκία. Νικήτρια αναδείχθηκε η Γιουγκοσλαβία.

Χρονικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πολιτικά γεγονότα της μεταπολεμικής περιόδου, δηλαδή ο ελληνικός εμφύλιος και η δημιουργία κομμουνιστικών καθεστώτων στις βόρειες βαλκανικές χώρες, δεν άφησαν πολλά περιθώρια για φιλικές-ειρηνικές δραστηριότητες τα πρώτα χρόνια. Θύμα τους υπήρξαν και οι βαλκανικοί αγώνες, που παρά την επιτυχημένη διεξαγωγή τους προπολεμικά, δεν αναβίωσαν αμέσως. Στις αρχές της δεκαετίας του '50, που άρχισε κάπως να ομαλοποιείται η κατάσταση και να υπάρχουν κάποια φιλικά ανοίγματα, ξεκίνησε δειλά-δειλά ξανά η διοργάνωση, με τη συμμετοχή αρχικά μόνο τριών χωρών, της Ελλάδας, της Γιουγκοσλαβίας και της Τουρκίας.

Η πρώτη μεταπολεμική διοργάνωση έγινε στην Αθήνα και διεξήχθη σε δύο μόνο ημέρες, στις 28-29 Ιουνίου, λόγω της μικρής συμμετοχής. Τις προηγούμενες ημέρες το Στάδιο είχε ανακαινιστεί, είχαν χαραχτεί καινούργιες γραμμές στο στίβο, είχαν συντηρηθεί τα σκάμματα των αλμάτων, είχαν αντικατασταθεί οι βαλβίδες των ρίψεων, είχαν βαφτεί τα εμπόδια και γενικά είχε ληφθεί μέριμνα εκσυγχρονισμού του από τον ΣΕΓΑΣ. Οι ξένες αποστολές αφίχθηκαν την Παρασκευή 26 Ιουνίου και φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο "Θεοξένεια" στο Κεφαλάρι Κηφισιάς. Η γιουγκοσλαβική αποτελείτο από 112 άτομα (35 αθλητές, 27 συνοδούς/προπονητές και 100 φιλάθλους) και ήρθε σιδηροδρομικά. Η τουρκική ήρθε αεροπορικά και την αποτελούσαν 60 άτομα.

Τους αγώνες παρακολούθησαν περίπου 40 χιλιάδες θεατές την πρώτη ημέρα και 50 χιλιάδες τη δεύτερη παρά τη σχετικά τσουχτερή τιμή των εισιτηρίων που ήταν: 11.000 δρχ γενική είσοδος στις πλαϊνές κερκίδες, 22.000 δρχ στις κερκίδες 8-9, ενώ υπήρχαν και στρατιωτικά των 5.500 δρχ. Τη δεύτερη μέρα των αγώνων παρευρέθηκε η βασιλική οικογένεια και στον βασιλιά Παύλο προσφέρθηκε ειδικό δώρο μιας και συνέπεσε να είναι η ημέρα της ονομαστικής του εορτής.

Συμμετείχαν δύο αθλητές από κάθε χώρα σε κάθε αγώνισμα και μια ομάδα σκυταλοδρομίας και βαθμολογήθηκαν οι έξι πρώτοι με 6-5-4-3-2-1 β. Φαβορί για την πρωτιά ήταν η Γιουγκοσλαβία, η οποία και επικράτησε, ενώ η Ελλάδα πήρε εύκολα τη 2η θέση. Όλα τα αγωνίσματα έγιναν στο Στάδιο, πλην της σφυροβολίας που διεξήχθη στο γειτονικό γυμναστήριο του Εθνικού Γ.Σ. και του μαραθώνιου που έγινε στην κλασική διαδρομή.

ΙΒ΄ Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου
Πρωταθλητής 1953
Γιουγκοσλαβία

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]