Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου 1930

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι Α΄ Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου 1930 διεξήχθησαν στην Αθήνα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο από 5 ως 12 Οκτωβρίου 1930. Συμμετείχαν σε αυτούς πέντε βαλκανικά κράτη: Ελλάδα, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία και Τουρκία. Νικήτρια αναδείχθηκε η Ελλάδα με 151 βαθμούς και 15 νίκες στα 22 αγωνίσματα.

Χρονικό των αγώνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Α΄ Βαλκανιάδα αποδείχθηκε πολύ πετυχημένη αθλητική διοργάνωση, ίσως η πιο επιτυχημένη μετά το 1922. Και τις τρεις ημέρες το Στάδιο ήταν κατάμεστο και σε όλα τα αγωνίσματα επιτεύχθηκαν πολύ καλές επιδόσεις και νέα ρεκόρ. Συγκεκριμένα, επί 22 αγωνισμάτων επιτεύχθηκαν 21 βαλκανικά ρεκόρ: 15 από Έλληνες, 3 από Βούλγαρους, 2 από Γιουγκοσλάβους και 1 από Ρουμάνους αθλητές. Δηλαδή καταρρίφθηκαν όλα τα βαλκανικά ρεκόρ πλην του μαραθωνίου. Επίσης, καταρρίφθηκαν 24 εθνικά ρεκόρ: 11 πανελλήνια, 6 γιουγκοσλαβικά, 5 βουλγαρικά και 2 τουρκικά. Σε κάθε αγώνισμα μετείχαν δύο αθλητές από κάθε χώρα και μία ομάδα σκυταλοδρομίας. Βαθμολογήθηκαν οι πέντε πρώτοι με 5-4-3-2-1 βαθμούς αντίστοιχα, έπειτα από συνμφωνία των πέντε χωρών και στη γενική βαθμολογία πρώτευσε η Ελλάδα, όπως ήταν αναμενόμενο.

Οι αγώνες ξεκίνησαν την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, με τη διεξαγωγή κάποιων αγωνισμάτων. Στην τελετή έναρξης παρέστησαν ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, υπουργοί, διπλωμάτες ξένων χωρών, η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία. Στις 6 και 7 Οκτωβρίου έγινε η δισκοβολία και η σφυροβολία αντίστοιχα στο γυμναστήριο του Πανελληνίου και οι αγώνες συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν το επόμενο Σαββατοκύριακο 11-12 Οκτωβρίου. Την τελευταία ημέρα τις απονομές έκανε ο υπουργός Παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου. Στην πολυνίκη και πρωταθλήτρια Ελλάδα απονεμήθηκε βαρύτιμο έπαθλο που είχε αθλοθετήσει η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ κύπελλα αναμνηστικά δόθηκαν σε όλες τις χώρες.

Την ενδιάμεση εβδομάδα 6 ως 10 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το βαλκανικό αθλητικό συνέδριο, το οποίο έληξε με επίσκεψη των συνέδρων στους Δελφούς. Έπίσης, στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης πραγματοποιήθηκε το βαλκανικό πρωτάθλημα τένις με τη συμμετοχή των τεσσάρων χωρών πλην της Γιουγκοσλαβίας.[1]

Οι νικητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α΄ Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου
Πρωταθλητής 1930
Flag of Greece (1822-1978).svg
Ελλάδα

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Νικητές αναδείχθηκαν: απλός ανδρών Γαραντζιώτης (Ε), απλός γυναικών Γκολέσκο (Ρ), διπλός ανδρών Σεντάτ-Χαρίν (Τ), διπλός γυναικών Λενού-Σκαραμαγκά (Ε) και διπλός μικτός Λενού-Γαραντζιώτης (Ε). Στη βαθμολογία: ΕΛΛ 25, ΡΟΥ 24, ΒΟΥ 12, ΤΟΥ 7. Στην Ελλάδα, ως νικήτρια της ομαδικής βαθμολογίας, απονεμήθηκε τριετές επαμειβόμενο κύπελλο που είχε αθλοθετήσει ο ΣΕΓΑΣ.
  2. Διεξήχθη στη διαδρομή: Στάδιο-Πικέρμι-Στάδιο. Στη 2η και 3η θέση τερμάτισαν οι Έλληνες: Χρ. Σάρρας με 3:14.25 και Ιω. Κράνης με 3:22.00, ενώ ακολούθησαν άλλοι δύο Έλληνες που έτρεχαν εκτός βαθμολογίας: ο Κουράσσης με 3:23.05 και ο Αν. Ανεστίδης με 3:24.00. Μετείχαν συνολικά 39 δρομείς, οι 34 Έλληνες (32 εκτός συναγωνισμού).
  3. Το ρεκόρ του Μάντικα δεν αναγνωρίστηκε, διότι έρριξε ένα εμπόδιο.
  4. Η Βαλκανική σκυταλοδρομία 1500μ τεσσάρων αθλητών περιλάμβανε: 800x400x200x100μ.
  5. Διεξήχθη τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου στο γυμναστήριο του Πανελληνίου Γ.Σ.
  6. Διεξήχθη την Τρίτη 7 Οκτωβρίου στο γυμναστήριο του Πανελληνίου Γ.Σ. Ήταν η πρώτη φορά που διεξήχθη αγώνας σφυροβολίας στην Ελλάδα, εκτός από έναν αγώνα επίδειξης που είχε κάνει και πάλι ο Μποντέα στους Πανιώνιους Αγώνες το 1925. Επίσης, ήταν η πρώτη φορά που αγωνίστηκαν Έλληνες αθλητές. Ο Δημητρός Καραμπάτης τερμάτισε 3ος με 31,68 καταγράφοντας το πρώτο πανελλήνιο ρεκόρ του αγωνίσματος.