Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου 1938

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι ΙΧ Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου 1938 διεξήχθησαν στο Βελιγράδι, στο "Στάδιο Μπεογκράτσκι", από τις 11 ως τις 18 Σεπτεμβρίου. Νικήτρια αναδείχθηκε και πάλι η Ελλάδα.

Χρονικό των αγώνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους αγώνες δεν μετείχε η Βουλγαρία, η οποία τα προηγούμενα χρόνια μετείχε συμβολικά με δυο-τρεις αθλητές. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη φορά για να μην υπάρξει κάποια ατομική συμμετοχή εκδόθηκε ειδική υπουργική απόφαση που απαγόρευε τη συμμετοχή Βούλγαρων αθλητών στη διοργάνωση. Έτσι η Βουλγαρία δεν πήρε μέρος σε αυτή ούτε άλλη προπολεμική βαλκανιάδα.

Οι αγώνες ξεκίνησαν την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου με την τελετή έναρξης και το αγωνιστικό πρόγραμμα της Α΄ ημέρας και ολοκληρώθηκαν το επόμενο σαββατοκύριακο 17 και 18 Σεπτεμβρίου με τα αγωνίσματα της Β΄ της Γ΄ ημέρας, τις απονομές και την τελετή λήξης. Ο τύπος παρουσίαζε ως φαβορί για την πρώτη θέση στην ομαδική βαθμολογία την Γιουγκοσλαβική ομάδα, η οποία μάλιστα μετά την Α΄ ημέρα των αγώνων με πέντε πρώτες νίκες προηγείτο με 15β διαφορά. Μετά τα αγωνίσματα του Σαββάτου η διαφορά μειώθηκε στους 9β. Τελικά, νικήτρια αναδείχθηκε και πάλι η Ελλάδα, η οποία παρέλαβε ειδικό βαρύτιμο κύπελλο που αθλοθέτησε ο βασιλιάς της Ρουμανίας.

Η διοργάνωση υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένη, μιας και η Ομοσπονδία προσπάθησε να αντιγράψει το τελετουργικό της Ολυμπιάδας του Βερολίνου, έχοντας την οικονομική και ηθική αρωγή του κράτους. Το στάδιο χωρητικότητας 6.000 θεατών ήταν κατάμεστο. Εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι, κατά τη διάρκεια της "Βαλκανικής Εβδομάδας", όπως την ονόμασαν οι Γιουγκοσλάβοι διοργανωτές, πραγματοποιήθηκε παρέλαση των αθλητών στους κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου και άλλα δρώμενα γα αθλητές και συνοδούς, όπως: προβολή ταινίας από τους ολυμπιακούς αγώνες, εκδρομή με ποταμόπλοιο στο Σάβο και στο Δούναβη, διασκέδαση με ορχήστρα.

Παράλληλα, έγινε το διαβαλκανικό αθλητικό συνέδριο, στο οποίο αποφασίστηκε να ενταχθούν στο πρόγραμμα των αγώνων τα 3.000μ στιπλ και το δέκαθλο, να καθιερωθούν βαλκανικά ρεκόρ στίβου και να αφαιρεθεί από το πρόγραμμα η ελληνική δισκοβολία. Τελικά, τα στιπλ δεν έγιναν, διότι δηλωσαν συμμετοχή μόνο τρεις αθλητές. Το βαλκανικό δέκαθλο ανέλαβε να οργανώσει η Ρουμανία σε ξεχωριστές ημερομηνίες. Επίσης, συζητήθηκε η δημιουργία Μικτής Βαλκανικής αθλητικής ομάδας και η συμμετοχή της σε διεθνείς αγώνες, όπως π.χ. με την Ουγγαρία η οποία κατέθεσε σχετικό αίτημα διεξαγωγής Ουγγρο-βαλκανικών αγώνων.

Μόλις επέστρεψαν στην Ελλάδα οι Έλληνες βαλκανιονίκες τιμήθηκαν από την πολιτεία. Το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου τούς δεξιώθηκαν στο ξενοδοχείο "Κινγκ Τζορτζ" οι υπουργοί Παιδείας Γεωργακόπουλος και Πρωτευούσης Κώστας Κοτζιάς. Επίσης, ο Κώστας Κοτζιάς τους απένειμε ειδικά αναμνηστικά μετάλλια μεγάλου σχήματος, τα οποία είχαν παραγγελθεί στο Παρίσι και απεικόνιζαν την κεφαλή της Αθηνάς στην μία όψη και ένα στέφανο δάφνης στην άλλη. Τα μετάλλια απονεμήθηκαν κατά τη διάρκεια της β΄ ημέρας των αθλητικών αγώνων τα "Δάλλεια" που διοργάνωσε στο Στάδιο ο Πανιώνιος με συμμετοχή όλων των πρωταθλητών στις 24-25 Σεπτεμβρίου 1938.

*Σημείωση: Η απόσταση ήταν μικρότερη από την κανονική, περίπου 40 χλμ, και το ρεκόρ δεν μέτρησε ως ρεκόρ μαραθωνίου. Ο αγώνας έγινε στη διαδρομή "Βελιγράδι-Ίντζια", πλησιάζοντας τα βουλγαρικά σύνορα και επιστροφή στο Στάδιο.

Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου
Πρωταθλητής 1938
Flag of Greece (1828-1978).svg
Ελλάδα

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]