Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου 1936

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Ζ΄ Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου 1936 διεξήχθησαν στην Αθήνα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο από 27 Σεπτεμβρίου ως 6 Οκτωβρίου. Κανονικά ήταν η σειρά της Βουλγαρίας να φιλοξενήσει τη διοργάνωση αλλά οι Βούλγαροι παραιτήθηκαν λόγω έλλειψης αθλητικής υποδομής. Μετείχαν οι πέντε βαλκανικές χώρες πλην της Αλβανίας αλλά η Βουλγαρία μετείχε συμβολικά με δυο-τρεις αθλητές. Νικήτρια αναδείχθηκε και πάλι η Ελλάδα.

Χρονικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από τρία χρόνια οι αγώνες επανήλθαν στην Αθήνα το 1936, στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ξεκίνησαν την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου με τα πρώτα αγωνίσματα. Κατά την τελετή έναρξης εντυπωσίασε η έμπνευση των διοργανωτών να πέσουν πενήντα κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβητό. Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου έγιναν η δισκοβολία και η σφυροβολία και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου θα γίνονταν τα υπόλοιπα αγωνίσματα αλλά προς το μεσημέρι ο καιρός χάλασε απότομα και ήταν φανερό πως ερχόταν σφοδρή καταιγίδα. Έτσι αποφασίστηκε τα υπόλοιπα αγωνίσματα να διεξαχθούν την Τρίτη 6/10/1936, οπότε ολοκληρώθηκαν οι αγώνες.

Ο περιπετειώδης μαραθώνιος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταξύ άλλων την δεύτερη Κυριακή είχε προγραμματιστεί η διεξαγωγή του μαραθώνιου, στην κλασική διαδρομή: Μαραθώνας-Στάδιο. Οι δρομείς είχαν μεταφερθεί με λεωφορείο στο Μαραθώνα από το πρωί. Το μεσημέρι που χάλασε ο καιρός και αποφασίστηκε η αναβολή των αγωνισμάτων, οι τηλεφωνικές γραμμές δεν λειτουργούσαν και δεν μπορούσαν να ειδοποιηθούν οι συνοδοί των δρομέων στο Μαραθώνα να μην εκκινήσουν. Αποφασίστηκε να σταλεί αγγελιοφόρος να τους ειδοποιήσει αλλά στο μεταξύ δόθηκε η εκκίνηση. Είχε αρχίσει να βρέχει και οι αθλητές ξεκίνησαν να τρέχουν στους λασπομένους δρόμους. Μάλιστα, ο Στέλιος Κυριακίδης, που περίμενε πώς και πώς αυτό τον αγώνα, μιας και παλιότερα δεν του επιτρεπόταν να αγωνίζεται ως Έλληνας διότι ως Κύπριος ήταν Άγγλος υπήκοος, είχε ήδη μια πτώση από γλίστρημα στα πρώτα μέτρα του αγώνα και συνέχιζε καταλασπομένος. Λίγο μετά τον τύμβο, πρόλαβε τους δρομείς ο αγγελιοφόρος της οργανωτικής επιτροπής και τους είπε πως ο αγώνας αναβλήθηκε.

Την Τρίτη, την ημέρα του αγώνα, επικρατούσε λιακάδα αλλά οι λάσπες ακόμα υπήρχαν στους χωματόδρομους των πρώτων χιλιομέτρων της διαδρομής ως το Πικέρμι. Ξεκίνησαν 16 δρομείς. Οι Έλληνες Ραγάζος και Κυριακίδης με ομαδική τακτική, κούρασαν τους αντιπάλους τους και ιδίως τον Ρουμάνο βαλκανιονίκη Γκαλλ. Μετά το Πικέρμι ο Κυριακίδης μπήκε επικεφαλής και συνεχώς αύξανε τη διαφορά, με αποτέλεσμα να τερματίσει σε 2 ώρες 49.10 που αποτελούσε με νέο ρεκόρ κλασικής διαδρομής. Τερμάτισαν 8 δρομείς, ως εξής:

Θέση Αθλητές Επίδοση
(1)
(2)
(3)
4
5
6
(4)
(5)
Στέλιος Κυριακίδης
Λουντοβίκ Γκαλλ
Αθανάσιος Ραγάζος
Χρήστος Σάρρας
Βλάχος
Παπαστεφάνου
Μπόγκντεν Φινγκαρόφ
B. Mπέλλας
2:49.10, ν.ρ.διαδρομής
2:58.04
3:08.00
εκτός συναγωνισμού
εκτός συναγωνισμού
εκτός συναγωνισμού
;
;

Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου
Πρωταθλητής 1936
Ελλάδα

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]