Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι μια παλιά έκδοση της σελίδας, όπως διαμορφώθηκε από τον Magioladitis (συζήτηση | συνεισφορές) στις 08:53, 29 Ιουνίου 2014. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα έκδοση.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποτελεί βαθμίδα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, η οποία συστάθηκε το 2011, όταν τέθηκε σε ισχύ η νέα διοικητική διαίρεση του προγράμματος «Καλλικράτης».

Συνολικά συστάθηκαν επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις με χώρο ευθύνης που περιλαμβάνει από μία έως τρεις περιφέρειες και καθήκον την εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών σε περιφερειακό επίπεδο. Επικεφαλής τους είναι ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος διορίζεται από την Κυβέρνηση και λειτουργεί βάσει των οδηγιών της. Στη λειτουργία τους συμμετέχει επίσης ένα συμβούλιο, όπου εκπροσωπούνται οι οικείες περιφέρειες και δήμοι, αλλά αυτό έχει επικουρικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις.

Η σύσταση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων έγινε για να αναλάβουν βασικές αρμοδιότητες των Περιφερειών, μετά την καθιέρωση των τελευταίων ως αυτοδιοικούμενων οργανισμών. Πρόκειται για αρμοδιότητες που, είτε λόγω των διατάξεων του Συντάγματος είτε λόγω του χαρακτήρα τους, αποφασίστηκε να μην περάσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά να παραμείνουν στην ευθύνη του κράτους.

Κατάλογος Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

Αποκεντρωμένη διοίκηση Έδρα Περιφέρειες Χάρτης
Αττικής Αθήνα Αττικής GreeceDioikiseis.png
Μακεδονίας - Θράκης Θεσσαλονίκη Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας Ιωάννινα Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας
Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας Λάρισα Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας
Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Πάτρα Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων
Αιγαίου Πειραιάς Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου
Κρήτης Ηράκλειο Κρήτης
Πηγή: Σύσταση αποκεντρωμένης διοίκησης, ιστοχώρος του Υπουργείου Εσωτερικών