Αντωνία η Πρεσβύτερη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αντωνία η Πρεσβύτερη
Antonia Major.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 39 π.Χ.
Ρώμη
Θάνατος 32
Χώρα πολιτογράφησης Αρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αριστοκράτης
Οικογένεια
Σύζυγος Λεύκιος Δομίτιος Αηνόβαρβος
Τέκνα Δομήτια Λεπίδα η νεότερη
Γνάιος Δομίτιος Αχενόβαρβος
Δομήτια Λεπίδα η πρεσβύτερη
Γονείς Μάρκος Αντώνιος και Οκταβία η Νεότερη
Αδέλφια Κλαυδία Μαρκέλλα η Πρεσβύτερη
Αντωνία η Νεότερη
Κλαυδία Μαρκέλλα η Νεότερη
Αντωνία
Κλεοπάτρα Σελήνη Β΄
Πτολεμαίος Φιλάδελφος
Αλέξανδρος Ήλιος
Ίουλλος Αντώνιος
Marcus Antonius Antyllus
Μάρκος Κλαύδιος Μάρκελλος

H Αντωνία η Πρεσβύτερη, λατιν. Antonia Major (γενν. Αύγουστος/Σεπτέμβριος 39 πΧ) από το γένος των Αντωνίων, ήταν μεγαλύτερη αδελφή της Αντωνίας της Νεότερης. Έγινε ανιψιά του Αυγούστου, θεία του Κλαύδιου, μεγάλη θεία του Καλιγούλα και γιαγιά του Νέρωνα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Μάρκου Αντωνίου μέλους της Β΄ Τριανδρίας και της τέταρτης συζύγου του Οκταβίας της Νεότερης, κόρης του Γαΐου Οκταβίου ανθυπάτου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και το 36 πΧ η μητέρα της επέστρεψε στη Ρώμη μαζί με όλα τα παιδιά της και εκείνα του Μ. Αντωνίου. Την ανέθρεψαν η μητέρα της, ο θείος της Αύγουστος και η σύζυγός του Λιβία Δρουσίλλα. Σύμφωνα με τον Δίωνα Κάσσιο, όταν ο πατέρας της αυτοκτόνησε το 30 πΧ ο Αύγουστος επέτρεψε σε αυτήν και τη μικρότερη, ομώνυμη αδελφή της να έχουν τα εισοδήματα από τις ιδιοκτησίες του πατέρα τους στη Ρώμη. Αν και δεν γνωρίζουμε πολλά για τη ζωή της, η Αντωνία η Πρεσβύτερη ήταν σε μεγάλη εκτίμηση, όπως και η αδελφή της Αντωνία η Νεότερη, η οποία ήταν μητέρα του Κλαυδίου και γιαγιά του Καλιγούλα, που ήταν διάσημη για την ομορφιά της και την αρετή της.

Μερικοί εκτιμούν, ότι στον Βωμό της Ειρήνης εμφανίζεται ο Γναίος Δομήτιος Αηνόβαρβος και η μεγαλύτερη αδελφή του Δομιτία Λεπίδα. Οι δύο μορφές πίσω τους υποτίθεται, ότι είναι η μητέρα τους Αντωνία και ο πατέρας τους Λεύκιος Δομίτιος Αηνόβαρβος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 22 πΧ τον Λεύκιο Δομίτιο Αηνόβαρβο ύπατο το 16 πΧ και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • E. Groag, A. Stein, L. Petersen - e.a. (edd.), Prosopographia Imperii Romani saeculi I, II et III, Berlin, 1933 - . (PIR2)
  • J. Minto, The Heliopolis Scrolls, ShieldCrest, 2009
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Antonia the Elder της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).