Δομιτία Λεπίδα η Νεότερη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Δομήτια Λεπίδα η νεότερη
Fernand Lematte La mort de Messaline.JPG
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 0 π.Χ.[1] ή 4 π.Χ. ή 5
Ρώμη
Θάνατος54
Ρώμη
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Οικογένεια
ΣύζυγοςAppius Junius Silanus
Μάρκος Βαλέριος Μεσσάλλα Βαρβάτους
Faustus Cornelius Sulla
ΤέκναΒαλερία Μεσσαλίνα[2]
Faustus Cornelius Sulla Felix
Marcus Valerius Messala Corvinus
ΓονείςΛεύκιος Δομίτιος Αηνόβαρβος και Αντωνία η Πρεσβύτερη
ΑδέλφιαΓνάιος Δομίτιος Αχενόβαρβος
Δομήτια Λεπίδα η πρεσβύτερη[2]

H Δομιτία Λεπίδα η Νεότερη, λατιν. Domitia Lepida Minor (π. 5 πΧ - 54 μΧ) από το γένος των Δομιτίων Αηνοβάρβων, ήταν συγγενής τεσσάρων Αυτοκρατόρων: ήταν μικρανιψιά του Αυγούστου, εξαδέλφη του Γερμανικού (πατέρα του Καλιγούλα), εξαδέλφη και πεθερά του Κλαύδιου και θεία του Νέρωνα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Λεύκιου Δομίτιου Αηνόβαρβου υπάτου το 16 πΧ και της Ιουλίας Αντωνίας της Πρεσβύτερης, κόρης του Μάρκου Αντωνίου και της Οκταβίας της Νεότερης. Η μητέρα της Αντωνία η Πρεσβύτερη ήταν ανιψιά του Αυγούστου και αδελφή της Αντωνίας της Νεότερης, μητέρας του Γερμανικού και του Κλαυδίου. Από τα αδέλφια της μεγαλύτερη ήταν η Δομιτία Λεπίδα η Πρεσβύτερη και μικρότερος ο Γναίος Δομίτιος Αηνόβαρβος ύπατος το 32 μΧ, πατέρας του Νέρωνα.

Ήταν όμορφη και με επιρροή μορφή. Όπως και η αδελφή της, ήταν πολύ πλούσια με ιδιοκτησίες στην Καλαβρία και κατείχε το αγρόκτημα των Λέπιδων (praedia Lepidiana).

Ο πρώτος της γάμος έγινε το 15 μΧ και επειδή οι πριγκίπισσες της αυτοκρατορικής οικογένειας παντρευόταν πριν τα 18α γενέθλιά τους, θεωρούμε, ότι γεννήθηκε πριν το 4 πΧ. Παντρεύτηκε τον Μάρκο Βαλέριο Μεσσάλα Βαρβάτο και απέκτησε τη Μεσσαλίνα, 3η σύζυγο του Κλαυδίου. Ο Μάρκος Βαλέριος Μεσσάλλα Κορβίνος είναι απίθανο να ήταν γιος τους, καθώς ο γιος της Δομιτίας Λεπίδας από τον 2ο σύζυγό της έγινε ύπατος το 52, πριν το 58 που έγινε ύπατος ο Κορβίνος.

Από τον δεύτερο γάμο της είχε γιο τον Φαύστο Κορνήλιο Σύλλα Φήλικα, που παντρεύτηκε την Κλαυδία Αντωνία, κόρη του Κλαύδιου από τη 2η σύζυγό του Αιλία Παιτίνα.

Τον τρίτο της σύζυγο Άππιο Ιούνιο Σιλουανό τον παντρεύτηκε το 41 μΧ. To έτος αυτό ο Κλαύδιος έγινε αυτοκράτορας και το επόμενο έτος ο Α. Ι. Σιλουανός θανατώθηκε από τον Κλαύδιο, υποτίθεται για το ότι είχε σχεδιάσει να τον δολοφονήσει· ωστόσο η φήμη που κυκλοφόρησε ήταν, πως η Β. Μεσσαλίνα τον ενοχοποίησε, επειδή αντιδρούσε στην αύξηση της επιρροής της. Το 48 μΧ, όταν η Μεσσαλίνα παντρεύτηκε (περιπαικτικά) τον εραστή της Γάιο Σίλιο και αυτός έκανε πραξικόπημα, ο Κλαύδιος διέταξε και την εκτέλεσαν. Όταν η Μεσσαλίνα ήταν στο αποκορύφωμά της, η Δ. Λεπίδα διαπληκτιζόταν μαζί της και αποξενώθηκαν (μάλλον μετά την εκτέλεση του Α. Ι. Σιλουανού). Κατά τις τελευταίες στιγμές της Μεσσαλίνας στον κήπο του Λούκουλου, η Δ. Λεπίδα ήταν στην πλευρά της, ενθαρρύνοντάς την να τελειώσει μόνη της τη ζωή της. Επειδή δεν το έκανε, ένας αξιωματικός την έπληξε με εγχειρίδιο, και το σώμα της παραδόθηκε στη Δ. Λεπίδα.

Όταν ο αδελφός της Γ. Δ. Αηνόβαρβος απεβίωσε, η χήρα του Ιουλία Αγριππίνα η Νεότερη έκανε 2ο γάμο και μετά 3ο με τον Κλαύδιο το 49 μΧ. Η Αγριππίνα ήταν γεμάτη ζήλεια και κανόνισε την εκτέλεση της Δ. Λεπίδας· μετά δηλητηρίασε τον Κλαύδιο, έτσι τον διαδέχθηκε ο γιος της (από τον 1ο γάμο) Νέρωνας. H Αγριππίνα την είχε κατηγορήσει για προσπάθεια εξόντωσής της με μαγείες, για διατάραξη της Ρωμαϊκής ειρήνης και για αποτυχία ελέγχου των σκλάβων της στην Καλαβρία, που είχαν συστήσει συμμορία· είχε σκεφτεί πως η Β. Λεπίδα, με την "ευγενή" της επιρροή στον Νέρωνα, θα τον έστρεφε εναντίον της μητέρας του.

Ο Γνάιος Δομήτιος Αηνόβαρβος ήταν αδελφός της Δομιτίας Λεπίδας. Από τη σύζυγό του Αγριππίνα τη Νεότερη είχαν αποκτήσει γιο τον Νέρωνα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε πρώτα τον Μάρκο Βαλέριο Μεσσάλα Βαρβάτο, εξάδελφό της, αφού η μητέρα του Κλαυδία Μαρκέλλα η Νεότερη ήταν κόρη της Οκταβίας της Νεότερης. Είχε τέκνο:

Ο Μ. Β. Μεσσάλα Βαρβάτος μάλλον απεβίωσε το 20/21 μΧ, λίγο μετά τη γέννηση της κόρης τους. Η Δομιτία Λεπίδα έκανε δεύτερο γάμο, με τον Φαύστο Κορνήλιο Σύλλα Λούκουλλο, αντικαταστάτη ύπατο (consul suffectus), απόγονο του Λούκιου Κορνήλιου Σύλλα δικτάτορα το 81 πΧ. Απέκτησε τέκνο:

Το 41 μΧ παντρεύτηκε για τρίτη φορά, με τον Άππιο Ιούνιο Σιλουανό ύπατο το 28 μΧ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • E. Groag, A. Stein, L. Petersen - e.a. (edd.), Prosopographia Imperii Romani saeculi I, II et III, Berlin, 1933 -. (PIR2) D 180
  • Tacitus, Annals, 12.64
  • Raepsaet-Charlier M.-Th., Prosopographie des femmes de l'ordre sénatorial (Ier-IIe siècles), 2 vol., Louvain, 1987, 285 ff; p.286

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 23  Νοεμβρίου 2018.
  2. 2,0 2,1 «Domitii» (Ρωσικά)


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Domitia Lepida the Younger της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).