Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βωμός της Ειρήνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Βωμός της Ειρήνης
Χάρτης
Είδοςαρχαιολογική θέση, μουσείο[1], altar in antiquity και βωμός
Αρχιτεκτονικήαρχαία ρωμαϊκή αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°54′23″N 12°28′32″E
Διοικητική υπαγωγήΡώμη
ΤοποθεσίαΤομέας 1 της Ρώμης
ΧώραΙταλία[2]
Έναρξη κατασκευής9 π.Χ.
Ολοκλήρωση1938
Commons page Πολυμέσα

Ο Βωμός της Ειρήνης του Αυγούστου, λατιν. Ara Pacis Augustae, απλούστερα Βωμός της Ειρήνης, είναι ένας βωμός στη Ρώμη αφιερωμένος στην Pax, Ρωμαϊκή θεότητα της Ειρήνης. Το μνημείο παρήγγειλε η Ρωμαϊκή Σύγκλητος στις 4 Ιουλίου 13 π.Χ. προς τιμήν της επιστροφής του Αυγούστου στη Ρώμη, έπειτα από τρία έτη περιοδείας του στην Ισπανία και τη Γαλατία, και αυτό αφιερώθηκε (εγκαινιάστηκε) στις 30 Ιανουαρίου 9 π.Χ.. Bρίσκεται στα βόρεια προάστια της πόλης, ένα ρωμαϊκό μίλιο έξω από το Πομέριουμ (τα ιερά όρια της πόλης), στη δυτική πλευρά της Φλαμινίας Οδού, βορειοανατολικά του Πεδίο του Άρεως. Ήταν μία πεδιάδα, που πλημμύριζε από τον Τίβερη, οι προσχώσεις λάσπης όμως σταδιακά ανέβασαν 4 μ. το επίπεδό της. Τα ευρήματα, από τα νότια του Μαυσωλείου του Αυγούστου που ήταν αρχικά το μνημείο, έχουν αναστυλωθεί στα δυτικά του Μαυσωλείου στο για τον σκοπό αυτό Μουσείο του Βωμού της Ειρήνης από το 1938.

O Βωμός της Ειρήνης του Αυγούστου, όπως έχει συναρμολογηθεί. Η κύρια, ανατολική είσοδος έχει εκατέρωθεν ανάγλυφα, των σπηλαίου Λούπερκαλ αριστερά και του Αινεία δεξιά.

Ο Βωμός αντανακλά την άποψη του Αυγούστου για τη θρησκεία της Πολιτείας της Ρώμης. Οι εξωτερικοί τοίχοι έχουν ανάγλυφα σε δύο ζώνες: η κάτω έχει σπειροειδείς βλαστούς φυτών, που συμβολίζουν την αφθονία και την ευημερία της Ειρήνης του Αυγούστου (Pax Augustae). Το μνημείο ως σύνολο εξυπηρετεί τη θρησκευτική λειτουργία της Πολιτείας και ταυτόχρονα προπαγανδίζει τον Αύγουστο και το καθεστώς του, προσπαθώντας να μειώσει την προσωποκρατία του και τη δυναστική διαδοχή, στοιχεία απαράδεκτα στη Δημοκρατική παράδοση της πόλης.

Η δυτική είσοδος έχει εκατέρωθεν ανάγλυφα, της Γαίας (Tellus) αριστερά και της Ρώμης δεξιά.

Το μνημείο αποτελείται από έναν παραδοσιακό βωμό: ένα τετράγωνο κτήριο χωρίς στέγη, ανοικτό από επάνω. Ανατολικά και δυτικά υπάρχουν είσοδοι· η πρώτη από αυτές έχει κλίμακα και είναι η κύρια είσοδος. Εξωτερικά οι τοίχοι καλύπτονται από εξαίρετης λεπτομέρειας γλυπτά από μάρμαρα της Λούνι της Ετρουρίας.

Κάτοψη του Βωμού.

Η διακόσμηση των εξωτερικών τοίχων

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ανατολικός και ο δυτικός τοίχος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανασκαφή και συντήρηση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη προσπάθεια στέγασης του μνημείου από τον Μπορπούργκο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νέο προστατευτικό κτήριο του Μάιερ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 14618. Ανακτήθηκε στις 23  Αυγούστου 2018.
  2. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 14618. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2018.
  • Crow, Charlotte (June 2006). "The Ara Pacis". History Today. 56 (6).
  • Augustus. Res Gestae Divi Augusti [The Achievements of the Deified Augustus]. c. 14 AD.
  • Galinsky (1966). "Venus in a relief of the Ara Pacis Augustae". American Journal of Archaeology. 70: 223–243. doi:10.2307/501892.