Γάιος Οκτάβιος (ανθύπατος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Γάιος Οκτάβιος
Head Gaius Octavius Glyptothek Munich.jpg
Ο Γάιος Οκτάβιος Ρούφος ΙV, ανθύπατος, πατέρας του Οκταβιανού Αυγούστου.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση100 π.Χ.
Βελλέτρι
Θάνατος58 π.Χ.[1]
Νώλα[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΡωμαίος πολιτικός
ρωμαϊος στρατιωτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςAncharia
Ατία Βάλβα (έως 59 π.Χ.)
ΤέκναΟκταβία η Πρεσβύτερη
Οκταβία η Νεότερη[1]
Οκταβιανός Αύγουστος[1]
ΓονείςΓάιος Οκτάβιος
ΣυγγενείςΚλαύδιος (δισέγγονος), Γάιος Καλιγούλας (τρισέγγονος) και Νέρων (απόγονος)
ΟικογένειαOctavii Rufi
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠραίτορας
ταμίας
aedile
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γάιος Οκτάβιος Ρούφος, λατιν. Gaius Octavius Rufus (π. 100 - 59 π.Χ.), από το γένος των Οκταβίων, ήταν ο πατέρας του Οκταβιανού Αυγούστου. Ο Κλαύδιος ήταν δισεγγονός του και οι Καλιγούλας και Νέρων τρισεγγονοί του. Καταγόταν από τις Valitrae (νυν Velletri), 30 χλμ. νοτιοανατολικά της Ρώμης, και ήταν απόγονος του παλαιού και πλούσιου γένους των Οκταβίων, ιππέων (από τον κλάδο Οκτάβιοι Ρούφοι). Παρά τον πλούτο του, το γένος του ήταν πληβείοι και όχι πατρίκιοι. Δεν ανήκε σε συγκλητική οικογένεια, όταν όμως έγινε ταμίας (quaestor), εισήλθε στη Σύγκλητο και έγινε νέος άνδρας (novus homo). Ήταν ο τέταρτος (IV) στο γένος του με το όνομα αυτό.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Γάιου Οκτάβιου IΙΙ magistratus του δήμου, που έφθασε σε προχωρημένη ηλικία. Ο πατέρας αυτού Γάιος Οκτάβιος ΙΙ ήταν tribunus miiitum στη Σικελία κατά τον Β΄ Εμφύλιο Πόλεμο.

Η δεύτερη σύζυγός τού Γ. Οκτάβιου IV ήταν από το γένος των Ατίων Βάλβων, που ζούσαν κοντά στις Veltrae, προγονική κατοικία των Οκταβίων. Η Ατία Βάλβα ήταν κόρη της Ιουλίας, αδελφής του Ιουλίου Καίσαρα.

Το 70 π.Χ. έγινε ταμίας (quaestor) και το 61 π.Χ. πρωτεύων (praetor). Όταν τελείωσε η θητεία του αυτή, το 60 π.Χ. έγινε κυβερνήτης (praefectus pro praetor) της Μακεδονίας. Πρώτα, πριν φύγει για την επαρχία του, η Σύγκλητος τον έστειλε στους Θουρίους της Καλαβρίας για να καταστείλει μία εξέγερση σκλάβων· αυτοί είχαν λάβει μέρος στις προηγούμενες εξεγέρσεις υπό τον Σπάρτακο. Έπειτα μετέβη στη Μακεδονία, όπου αποδείχθηκε ικανός διοικητής, κυβερνώντας με θάρρος και δικαιοσύνη. Οι πράξεις του περιλαμβάνουν, το ότι οδήγησε το Ρωμαϊκό στρατό σε νίκη κατά την απροσδόκητη μάχη εναντίον της θρακικής φυλής των Βεσσών. Ο Κικέρων εκτιμούσε βαθιά τους διπλωματικούς χειρισμούς του Γ. Οκταβίου. Λόγω της επιτυχούς περιόδου του ως κυβερνήτη της Μακεδονίας, ο Οκτάβιος κέρδισε την υποστήριξη, που χρειαζόταν για την υποψηφιότητά του ως υπάτου. Έτσι το 59 έπλευσε προς τη Ρώμη για να ευρεθεί στην ψηφοφορία, αλλά απεβίωσε στη Νόλα της Νάπολης, πριν την άφιξή του στη Ρώμη. Ο γιος του, όταν έγινε Αύγουστος, κατασκεύασε την Αγορά του Αυγούστου και εκεί τοποθέτησε επιγραφή, που συνοψίζει τη σταδιοδρομία του πατέρα του:

C[AIUS] OCTAVIUS, C[AI] F[ILIUS], C[AI] N[EPOS], C[AI] PR[ONEPOS] / PATER AUGUSTI / TR[IBUNUS] MIL[ITIUM] BIS, Q[UAESTOR], AED[ILIS] PL[EBIS] CUM / C[AIO] TORANIO IUDEX, QUAESTIONUM, / PR[AETOR], PROCO[N]S[UL], IMPERATOR APPELLATUS / E PROVINCIA MACEDONIA.

Δηλ. ο Γάιος Οκτάβιος ΙV, του Γάιου ΙΙΙ γιος, του Γάιου ΙΙ εγγονός, του Γάιου Ι δισεγγονός / πατήρ του Αυγούστου / τριβούνος του στρατού δις, ταμίας, αγορανόμος του λαού μαζί με / τον Γάιο Τοράνιο, δικαστής, / προέχων, ανθύπατος, αρχιστράτηγος ονομάστηκε / στην επαρχία της Μακεδονίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα την Ανχαρία, από το ομώνυμο γένος και απέκτησε τέκνο:

Η Ανχαρία μάλλον απεβίωσε κατά τη γέννηση του παιδιού της και ο Γάιος Οκτάβιος ΙV έκανε δεύτερο γάμο, με την Ατία Βάλβα Καισονία, κόρη του Μάρκου Άτιου Βάλβου. Με αυτήν είχε τέκνα:

  • Οκταβία η Νεότερη 69 - 11 π.Χ., παντρεύτηκε πρώτα τον Γάιο Κλαύδιο Μάρκελλο τον Νεότερο, ύπατο το 50 π.Χ. και έπειτα τον Μάρκο Αντώνιο, μέλος της Β΄ Τριανδρίας.
  • Γάιος Οκτάβιος V 63 π.Χ. - 14 μ.Χ., υιοθετήθηκε από τον μεγάλο θείο του Ιούλιο Καίσαρα, έτσι έλαβε το επώνυμό του, Ιούλιος Καίσαρ· επειδή είχαν το ίδιο μικρό όνομα, Γάιος, για να τον ξεχωρίζουν, τον αποκαλούσαν Οκταβιανό (= μικρό Οκτάβιο). Όταν έγινε Αυτοκράτορας το άλλαξε σε Αύγουστος. Το μόνο τέκνο του ήταν από τη 2η σύζυγό του Σκριβωνία:

Ο Οκταβιανός Αύγουστος ήταν ο τελευταίος από τον κλάδο των Οκταβίων Ρούφων (του γένους των Οκταβίων). Όταν υιοθετήθηκε από τον μεγάλο θείο του Ιούλιο Καίσαρα, άλλαξε γένος (nomen) και έλαβε αυτό των Ιουλίων Καισάρων (του γένους των Ιουλίων). Έτσι ήταν ο τελευταίος του κλάδου του. Αλλά ούτε και το νέο γένος του κράτησε πολύ, καθώς είχε μία κόρη μόνο· υιοθέτησε τους τρεις γιους της, αλλά απεβίωσαν 18-25 ετών. Υιοθέτησε και τον προγονό του Τιβέριο, του οποίου ο εγγονός απεβίωσε 19 ετών, το 38 μ.Χ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Suetonius - The Twelve Caesars - Augustus vs. 1-8
  • Augustus: The Life of Rome's First Emperor; by Anthony Everitt

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gaius Octavius (proconsul) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).