Αντρέα Μαντένια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αντρέα Μαντένια
076 le vite, andrea mantegna.jpg
Γέννηση
Τόπος γέννησης Πιατσόλα σουλ Μπρέντα
Θάνατος
Τόπος θανάτου Μάντοβα
Υπηκοότητα Ιταλία
Σύζυγος Νικολόσια Μπελίνι
Επάγγελμα/
ιδιότητες
ζωγράφος, χαλκοχαράκτης και αυλικός ζωγράφος
Commons page Wikimedia Commons
Λεπτομέρεια έργου του Μαντένια

Ο Αντρέα Μαντένια (Andrea Mantegna, 143113 Σεπτεμβρίου 1506) ήταν Ιταλός χαράκτης, ζωγράφος και σχεδιαστής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαντένια μαθήτευσε κοντά στον Σκουαρτσόνε στην Πάδοβα, από τον οποίο μυήθηκε στη ρωμαϊκή αρχαιολογία και ιστορία. Η παραμονή του Ντονατέλλο στην Πάδοβα μεταξύ του 1446 και του 1453 ήταν αποφασιστικής σημασίας για τον Μαντένια, ο οποίος δέχθηκε την επίδρασή του και την αφομοίωσε δημιουργικά.

Στις περίφημες τοιχογραφίες του που εξιστορούσαν τη ζωή του Αγίου Ιακώβου, στον ναό Ερεμιτάνι της Πάδοβας, οι οποίες καταστράφηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (το 1944), ο Μαντένια ανέπτυξε σκληρό και σταθερό ύφος με απαράμιλλη δύναμη. Το 1457 ζωγράφισε μεγάλο θωράκιο για τον ναό του Αγίου Ζήνωνα στη Βερόνα («Η Παρθένος στον θρόνο»). Αργότερα δημιούργησε μία σειρά από θαυμάσιες τοιχογραφίες στο δουκικό ανάκτορο της Μάντοβας.

Χαρακτηριστικά του έργου του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χρώματα του Μαντένια είναι ψυχρά και προς το τέλος της σταδιοδρομίας του προτιμούσε τη μονοχρωμία, όπως στον «Θρίαμβο του Καίσαρα». Το αυστηρό ζωγραφικό του ύφος διαδόθηκε σε ολόκληρη την Ιταλία, κυρίως με τη χαρακτική, και είχε πανεθνική απήχηση.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Giorgio Vasari, Le vite de' più eccellenti pittori, scultori, e architettori, 1550 (Τζόρτζιο Βαζάρι, Οι βίοι των εξοχοτέρων ζωγράφων, γλυπτών και αρχιτεκτόνων -αποσπασματική ελληνική μετάφραση από τον Στέλιο Λυδάκη, "Κανάκης", 1995)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα