Γιάκοπο Μπελλίνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιάκοπο Μπελλίνι
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jacopo Bellini (Ιταλικά)
Γέννηση1400 (περίπου)[1]
Βενετία
Θάνατος1470[2][3][4]
Βενετία
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
Ιδιότηταζωγράφος[5] και σκιτσογράφος[5]
ΤέκναΤζεντίλε Μπελλίνι[6], Νικολόσια Μπελίνι και Τζιοβάνι Μπελλίνι[6]
ΣυγγενείςΑντρέα Μαντένια (γαμπρός)
ΚίνημαΑναγέννηση
Καλλιτεχνικά ρεύματαΑναγέννηση
Σημαντικά έργαΠαναγία και Βρέφος και The Madonna of Humility Adored by a Prince of the House of Este
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η Παναγία της Ταπεινότητας, λατρεύεται από πρίγκιπα του Οίκου του Έστε, 1440. Παρατηρήστε το ψευδο-κουφιτικό στρίφωμα. Μουσείο του Λούβρου .

Ο Γιάκοπο Μπελλίνι (Jacopo Bellini, περ. 1400 - 1470) ήταν ένας από τους ιδρυτές του αναγεννησιακού στυλ ζωγραφικής στη Βενετία και τη βόρεια Ιταλία. Οι γιοι του Τζεντίλε Μπελλίνι και Τζοβάννι Μπελλίνι και ο γαμπρός του Αντρέα Μαντένια ήταν επίσης διάσημοι ζωγράφοι.

Λίγοι από τους πίνακες του Μπελίνι υπάρχουν ακόμη, αλλά τα σωζόμενα βιβλία του με σχέδια (ένα στο Βρετανικό Μουσείο και ένα στο Λούβρο ) δείχνουν ενδιαφέρον για το τοπίο και τον περίτεχνο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και είναι η πιο σημαντική κληρονομιά του. Τα σωζόμενα έργα του δείχνουν πώς υιοθέτησε τη γραμμική προοπτική στα διακοσμητικά μοτίβα και τα πλούσια χρώματα της βενετσιάνικης ζωγραφικής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παναγία με Βρέφος
Παναγία και Βρέφος που ευλογεί (περ. 1455) 94 x 66 εκ
</br> Τέμπερα σε ξύλο, Πινακοθήκη της Ακαδημίας, Βενετία .

Γεννημένος στη Βενετία, ο Γιάκοπο ήταν πιθανώς μαθητής του Τζεντίλε ντα Φαμπριάνο, ο οποίος τότε ήταν στη Βενετία. Το 1411–1412 βρισκόταν στο Φολίνιο, όπου με τον Τζεντίλε εργάστηκαν στις τοιχογραφίες του "Palazzo Trinci". Το 1423 ο Μπελίνι ήταν στη Φλωρεντία, όπου γνώρισε τα νέα έργα των Μπρουνελλέσκι, Ντονατέλλο, Μαζολίνο ντα Πανικάλε και Μαζάτσο. Το 1424 ίδρυσε εργαστήριο στη Βενετία, το οποίο λειτουργησε μέχρι τον θάνατό του, και στο οποίο εκπαίδευσε τους γιους του και άλλους καλλιτέχνες.

Πολλά από τα μεγαλύτερα έργα του, συμπεριλαμβανομένης της τεράστιας Σταύρωσης στον καθεδρικό ναό της Βερόνα (1436), έχουν εξαφανιστεί. Από το περ. 1430 χρονολογείται το πάνελ με την Παναγία και το Βρέφος, στην Ακαδημία της Καρράρα, που αποδιδόταν κάποτε στον Τζεντίλε ντα Φαμπριάνο Το 1441, στη Φερράρα, όπου ήταν στην υπηρεσία του Λεονέλλο των Έστε μαζί με τον Λέον Μπαττίστα Αλμπέρτι\ δημιούργησαν ένα πορτρέτο του μαρκήσιου, που σήμερα θεωρείται χαμένο. Από αυτήν την περίοδο σώζεται η Madonna dell'Umiltà, που του είχε πιθανώς ανατεθεί από έναν από τους αδελφούς του Λεονέλλο. [7]

Η επιρροή του Μαζολίνο ντα Πανικάλε στα πιο μοντέρνα, πρώιμα αναγεννησιακά θέματα είναι ορατή στην Παναγία Βρεφοκρατούσα (με ημερομηνία 1448) στην Πινακοθήκη Μπρέρα: για πρώτη φορά, η προοπτική είναι παρούσα και η εικόνα είναι πιο μνημειακή. Αργότερα συνέβαλε με έργα που τώρα χάθηκαν στις ενετικές εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή (1452) και του Αγίου Μάρκου (1466). Από το 1459 είναι μια Παναγία με το Ευλογημένο Βρέφος στην Πινακοθήκη της Ακαδημίας.

Αργότερα διέμεινε προσωρινά στην Πάδοβα, όπου εκπαίδευσε τον νεαρό Αντρέα Μαντένια στην προοπτική και σε κλασικά θέματα και όπου, το 1460, ολοκλήρωσε ένα πορτρέτο του Erasmo Gattamelata, που σήμερα θεωρείται χαμένο. Από την τελευταία του φάση, παραμένει ένας μισοκατεστραμμένος Εσταυρωμένος στο Μουσείο της Βερόνα και ο Ευαγγελισμός στην εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου της Μπρέσια.

Ο Τζοβάννι Φοντάνα παρουσίασε στον Μπελλίνι μια πραγματεία για την προοπτική. [8]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Italian Paintings, Venetian School, ένας κατάλογος συλλογής που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τον Μπελλίνι και τα έργα του (βλ. Ευρετήριο, πλάκα 9).