Κατάλογος έργων του Αντρέα Μαντένια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στο λήμμα αυτό περιλαμβάνονται έργα του Αντρέα Μαντένια.

Α. Διάφορα μείζονα έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Τίτλος Χρονολογία Χαρακτηριστικά Κράτος Πόλη Χώρος
Andrea Mantegna 087.jpg
Άγιος Μάρκος
περ. 1447 - 1448
Τέμπερα σε καμβά 82 × 63,7 cm
Γερμανία
Φραγκφούρτη
Μουσείο Σταίντελ
Andrea Mantegna Hieronymus.jpg
Ο Άγιος Ιερώνυμος στην έρημο
περ. 1448 - 1451
Τέμπερα σε ξύλο, 48 × 36 cm
Βραζιλία
Σάο Πάουλο
Museu de Arte
St. Lucas altarpiece.jpg
Πολύπτυχο του Αγίου Λουκά
1453 - 1454
Τέμπερα σε ξύλο, 177 × 230 cm
Ιταλία
Μιλάνο
Πινακοθήκη Μπρέρα
Mantegna, Madonna col Bambino e i santi Gerolamo e Ludovico, 1455 circa.jpg
Παρθένος και Βρέφος μεταξύ του Αγίου Ιερωνύμου και του Αγίου Λουδοβίκου της Τουλούζης
περ. 1455
Τέμπερα σε ξύλο, 69 × 44 cm
Γαλλία
Παρίσι
Musée Jacquemart-André
Andrea Mantegna 047.jpg
Η Κοίμηση της Θεοτόκου
1461
Τέμπερα και χρυσός σε ξύλο, 54 × 42 cm
Ισπανία
Μαδρίτη
Μουσείο του Πράδο
MantegnaPresentazione.jpg
Υπαπαντή
1460
Τέμπερα σε ξύλο, 67 × 86 cm
Γερμανία
Βερολίνο
Πινακοθήκη
Pala di San Zeno by Andrea Mantegna - San Zeno - Verona 2016 (3).jpg
Εικόνα βωμού του Αγίου Ζήνωνα
1457 - 1460
Τέμπερα σε ξύλο, 480 × 450 cm[1]
Ιταλία
Βερόνα
Βασιλική του Αγίου Ζήνωνα
Andrea Mantegna 089.jpg
Άγιος Σεβαστιανός (Βιέννη)
1456 - 1459
Τέμπερα σε ξύλο, 68 × 30 cm
Αυστρία
Βιέννη
Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης
Andrea Mantegna 088.jpg
Άγιος Σεβαστιανός (Λούβρο)
1480
Τέμπερα σε καμβά 255 × 140 cm
Γαλλία
Παρίσι
Μουσείο του Λούβρου
St Sebastian 3 Mantegna.jpg
Άγιος Σεβαστιανός (Βενετία)
1490
Τέμπερα σε πάνελ 68 × 30 cm
Ιταλία
Βενετία
Ca' d'Oro
Accademia - San Giorgio di Andrea Mantegna Cat.588.jpg
Άγιος Γεώργιος
1460
Τέμπερα πάνελ, 66 × 32 cm
Ιταλία
Βενετία
Πινακοθήκη της Ακαδημίας
Andrea Mantegna 002.jpg
Τρίπτυχο του Ουφίτσι : Περιτομή
1461
Τέμπερα και χρυσός σε ξύλο 86 × 42,5 cm,
Ιταλία
Φλωρεντία
Ουφίτσι
Andrea Mantegna 001.jpg
Τρίπτυχο του Ουφίτσι : Η Προσκύνηση των Μάγων
1461
Τέμπερα και χρυσός σε ξύλο 76 × 76,5 cm,
Ιταλία
Φλωρεντία
Ουφίτσι
Andrea Mantegna 012.jpg
Τρίπτυχο του Ουφίτσι : Η Ανάληψη
1461
Τέμπερα και χρυσός σε ξύλο 86 × 42,5 cm
Ιταλία
Φλωρεντία
Ουφίτσι
Andrea Mantegna 107.jpg
Παρθένος και Βρέφος με τον Άγιο Ιωάννη Βαπτιστή και την Μαρία Μαγδαληνή
1490 - 1505
Αυγοτέμπερα σε καμβά 139,1 × 116,8  cm
Ηνωμένο Βασίλειο
Λονδίνο
Εθνική Πινακοθήκη
Andrea Mantegna 109.jpg
Η Παρθένος των χερουβείμ
1485
Τέμπερα σε ξύλο 88 × 70 cm
Ιταλία
Μιλάνο
Πινακοθήκη Μπρέρα
The Triumphs of Caesar, IX - Julius Caesar on his triumphal chariot; Andrea Mantegna (1484-92).JPG
Ο θρίαμβος του Καίσαρα
1484 - 1492
Τέμπερα με κόλλα σε καμβά 268 × 278 cm.
Ηνωμένο Βασίλειο
Λονδίνο
Royal Collection - Hampton Court Palace
Andrea Mantegna - Beweinung Christi.jpg
Ο Χριστός νεκρός
1480
Τέμπερα με κόλλα σε καμβά 68 × 81 cm,
Ιταλία
Μιλάνο
Πινακοθήκη Μπρέρα
Andrea Mantegna 104.jpg
Madonna delle Cave (Η Παναγία των λατομείων)
1489
Τέμπερα σε ξύλο 32 × 29,6 cm
Ιταλία
Φλωρεντία
Ουφίτσι
Madone VictoireMantegna.jpg
Madonna della Vittoria (Η Παναγία της νίκης)
1495 - 1496
Τέμπερα σε καμβά 280 × 166 cm
Γαλλία
Παρίσι
Μουσείο του Λούβρου
VicesVertusMantegna.jpg
Η Αθηνά διώχνει τις Κακίες από τον κήπο της Αρετής
1499 - 1502
Τέμπερα σε καμβά 160 × 192 cm
Γαλλία
Παρίσι
Μουσείο του Λούβρου
La Parnasse, by Andrea Mantegna, from C2RMF retouched.jpg
Ο Παρνασσός
1497
Τέμπερα σε καμβά 159 × 192 cm
Γαλλία
Παρίσι
Μουσείο του Λούβρου
Andrea Mantegna 106.jpg
Παρθένος και Βρέφος με αγίους (Pala Trivulzio)
1497
Τέμπερα με κόλλα και χρυσό σε καμβά 287 × 214 cm
Ιταλία
Μιλάνο
Κάστρο των Σφόρτσα
MantegnaDescentLimbo.jpg
Η εις Άδου κάθοδος
1470 - 1475
Τέμπερα και χρυσός σε καμβά 38,8 × 42,3 cm
ΗΠΑ
Νέα Υόρκη
The Frick Collection
Ecce-homo Mantegna.jpg
Ίδε ο Άνθρωπος
1500
Τέμπερα και χρυσός σε καμβά 54 × 42 cm
Γαλλία
Παρίσι
Musée Jacquemart-André
Kristus som den lidende frelser.jpg
Ο Χριστός νεκρός υποβασταζόμενος από δύο αγγέλους
1489
Τέμπερα σε καμβά 78 × 48 cm
Δανία
Κοπεγχάγη
Statens Museum for Kunst
Andrea Mantegna 036.jpg
Η Αγωνία στον Κήπο της Γεθσημανής
1458-1460
Τέμπερα σε ξύλο, 62,9 × 80 cm
Ηνωμένο Βασίλειο
Λονδίνο
Εθνική Πινακοθήκη



Β. Μάντοβα, Δουκικό ανάκτορο της Μάντοβα, Δωμάτιο των Συζύγων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοιχογραφίες στην Αίθουσα των Συζύγων (ή Camera picta - Ζωγραφισμένη Αίθουσα) του Δουκικού ανακτόρου της Μάντοβα (1465 – 1474).

Εικόνα Τίτλος
Camera picta, parete della corte.jpg
Βόρειος τοίχος - γενική άποψη
Andrea Mantegna 054.jpg
Βόρειος τοίχος
Η αυλή του Λουδοβίκου Γ΄ Γκοντζάγκα
Andrea Mantegna 115.jpg
Δυτικός τοίχος - γενική άποψη
Andrea Mantegna 080.jpg
Δυτικός τοίχος
Η συνάντηση του Λουδοβίκου Γ΄ με τον γιο του καρδινάλιο Φραντσέσκο Γκοντζάγκα
Andrea Mantegna 064 big.jpg
η οροφή – γενική άποψη
Andrea Mantegna 064.jpg
η οροφή (αυλικοί, υπηρέτες, ερωτιδείς, ζώα και φυτά)
Camera picta, cesari, caligola 01.jpg
οροφή - Καλιγούλας
Camera picta, pennacchi, morte di orfeo 01.jpg
οροφή - Ο θάνατος του Ορφέα
  1. Οι εικόνες της πρεντέλλας (του κάτω μέρους της σύνθεσης) διασκορπίστηκαν : Τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Λούβρο (Σταύρωση) και στο Musée des beaux-arts της Τουρ (Ανάσταση και Ο Ιησούς στον κήπο των Ελαιών.