Ανδρόνικος Κομνηνός (γιος Ιωάννη Β΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ανδρόνικος Κομνηνός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1108
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος 1142
Μικρά Ασία
Χώρα πολιτογράφησης Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα στρατιωτικός
Οικογένεια
Σύζυγος d:Q61270574
Τέκνα Θεοδώρα Κομνηνή
Ιωάννης Δούκας Κομνηνός
Αλέξιος Κομνηνός
Ευδοκία Κομνηνή
d:Q61270489
Γονείς Ιωάννης Β΄ Κομνηνός και Ειρήνη της Ουγγαρίας
Αδέλφια Αλέξιος Κομνηνός
Μανουήλ Α΄ Κομνηνός
Ισαάκιος Κομνηνός
Οικογένεια Δυναστεία Κομνηνών

Ο Ανδρόνικος Κομνηνός (π.1108 - 1142), ήταν ο 2ος γιος του Ιωάννη Β´ Κομνηνού αυτοκράτορα των Ρωμαίων και της Πιρόσκας (Ειρήνης) των Άρπαντ, κόρης του Λαδισλάου Α´ βασιλιά της Ουγγαρίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μάλλον το 1122 που ο πρωτότοκος Αλέξιος έγινε συναυτοκράτορας, ο Ανδρόνικος και οι νεότεροι αδελφοί του Ισαάκιος και Μανουήλ έλαβαν από τον πατέρα τους τον τίτλο του σεβαστοκράτορος. Ασχολήθηκε από ενωρίς με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις: έλαβε μέρος στην εκστρατεία του πατέρα του εναντίον των Ούγγρων το 1129, που έληξε με αποφασιστική νίκη.

Ο Ανδρόνικος και οι αδελφοί του ακολούθησαν τον πατέρα τους, που ήθελε να διασφαλίσει την οδό επικοινωνίας προς την Αττάλεια, στην εκστρατεία του εναντίον των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία. Οι ποιητές της Αυλής Μιχαήλ Ιταλικός και Θεόδωρος Πρόδρομος επαίνεσαν την στρατιωτική του ικανότητα· ο πρώτος τον συγκρίνει με τους ήρωες της Ιλιάδας. Στην Αττάλεια, μετά από πυρετό, αποβιώνει ο πρωτότοκος Αλέξιος. Ο Ιωάννης Β΄ συνέχισε την εκστρατεία του εναντίον του βασιλείου της Μικράς Αρμενίας (Κιλικίας). Το σώμα του Αλεξίου το πήρε το Ανδρόνικος για να το μεταφέρει από την Αττάλεια στην Κωνσταντινούπολη, αλλά στη διαδρομή αποβιώνει και αυτός. Τότε ο τρίτος γιος Ισαάκιος μετέφερε τα σώματά τους στην Κωνσταντινούπολη, όπου ενταφιάστηκαν στη μονή του Παντοκράτορος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ανδρόνικος νυμφεύτηκε την Ειρήνη Αινειάδισσα και είχε τέκνα:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. O Mιχαήλ Ταρωνίτης είναι εγγονός της Μαρίας Κομνηνής (αδελφής του Αλεξίου Α'). Οι Ταρωνίτες ήταν κλάδος των Βαγρατιδών της Γεωργίας και είχαν εξελληνιστεί.
  2. Ο Βοημούνδος Γ΄ είναι αδελφός της Μαρίας του Πουατιέ, 2ης συζύγου του Μανουήλ Α΄ και της Φιλίππας του Πουατιέ, ερωμένης του Ανδρονίκου Α΄.