Ανδρούλλα Βασιλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ανδρούλλα Βασιλείου
Androulla Vassiliou (cropped).jpg
Ευρωπαία Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας
Περίοδος
2010 – 2014
Πρόεδρος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
Προκάτοχος Μάρος Σέφκοβιτς
Λέοναρντ Ορμπάν
Διάδοχος Τιμπόρ Ναβρατσιτς
Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας
Περίοδος
2008 – 2010
Πρόεδρος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
Προκάτοχος Μάρκος Κυπριανού
Διάδοχος Τζον Νταλί
Βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων
Περίοδος
1996 – 2008
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 30 Νοεμβρίου 1943 (1943-11-30) (75 ετών)
Εθνικότητα Ελληνική
Υπηκοότητα Κυπριακή
Πολιτικό κόμμα Ενωμένοι Δημοκράτες
Σύζυγος Γιώργος Βασιλείου
Παιδιά 3
Σπουδές Middle Temple Inn of Court
London Institute of World Affairs
Επάγγελμα Νομικός
Θρήσκευμα Χριστιανή Ορθόδοξος

Η Ανδρούλλα Βασιλείου είναι Ελληνοκύπρια νομικός, πολιτικός, πρώην Επίτροπος Υγείας και πρώην Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωπική ζωή και σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ανδρούλλα Βασιλείου γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1943. Κατά την περίοδο 1961 έως 1964, σπούδασε Νομικά στο Λονδίνο και στη συνέχεια Διεθνείς Σχέσεις. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1968, για να ασκήσει την ενεργό δικηγορία και ως νομική σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου και της Standard Chartered PLC. Το 1988, έπαυσε την επαγγελματική της δραστηριότητα, καθώς ο σύζυγός της Γιώργος Βασιλείου, εξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την ίδια να λαμβάνει τον τίτλο της Πρώτης Κυρίας της Κύπρου.

Είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Βασιλείου, πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον οποίον έχει τρία παιδιά.

Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει, ακούει μουσική, περπατάει.

Μιλά ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ανδρούλλα Βασιλείου εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Λευκωσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων στις εκλογές του 1996 με το κόμμα των Ενωμένων Δημοκρατών, ενώ επανεξελέγη το 2001.

Ως μέλος της Βουλής, κατά τις κοινοβουλευτικές της θητείες συμμετείχε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος και Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συμμετείχε πολύ ενεργά στη διαδικασία εναρμόνισης της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κατά την περίοδο αυτήν, ήταν, επίσης, μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου και ΕΕ. Ήταν, επίσης, ένας από τους αντιπροσώπους του Κυπριακού Κοινοβουλίου στη Συνθήκη για το Μέλλον της Ευρώπης (2001-2003).

Το 2001 εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού και Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, θέση την οποία διατήρησε έως το 2006, και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Φιλελεύθερων Γυναικών

Τον Φεβρουάριο του 2008, η Ανδρούλλα Βασιλείου, επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τον Μάρκο Κυπριανού, ως Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας. Η τοποθέτηση της ως Επιτρόπου Υγείας, εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Απριλίου 2008.

Στο Δεύτερο Κολέγιο του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της δόθηκε το χαρτοφυλάκιο της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού, της Πολυγλωσσίας και της Νεολαίας.

Άλλες δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1991, η Ανδρούλλα Βασιλείου εκλέχτηκε Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών και επανεκλέχτηκε σε αυτή τη θέση για δύο ακόμα θητείες. Κατά την 50η επέτειο της ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών διορίστηκε, από το Γενικό Γραμματέα Boutros Boutros Ghali, ως μέλος της επίλεκτης διεθνούς ομάδας για τους παγκόσμιους εορτασμούς αυτής της σημαντικής επετείου. Όταν έληξε η προεδρία της στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδέσμων των Ηνωμένων Εθνών εκλέχτηκε ομόφωνα Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Το 1996 εκλέχτηκε Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών, θέση στην οποία επανεκλέχτηκε για δύο θητείες.

Το 2002, η Κυπριακή Κυβέρνηση και το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου διόρισαν την Ανδρούλλα Βασιλείου Πρόεδρο του Συμβουλίου του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος, μια θέση την οποία κατέχει ακόμα.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]