Κατάλογος Ευρωπαίων Επιτρόπων ανά εθνικότητα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάθε Επίτροπος στο Σώμα διαθέτει συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και διευθύνεται από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με απλά λόγια είναι το ισοδύναμο των εθνικών υπουργών. Κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει το δικαίωμα ορισμού ενός μόνο Επιτρόπου (πριν από το 2004, τα τέσσερα μεγαλύτερα κράτη - Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο - είχαν δικαίωμα ορισμού δύο Επιτρόπων) και τα διορίζει σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο.

Η προσχώρηση της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας το 2007 αύξησε τον αριθμό των Επιτρόπων από 25 σε 27 και μετά την προσχώρηση της Κροατίας το 2013 ο αριθμός των Επιτρόπων αυξήθηκε σε 28. Παρακάτω είναι ένας κατάλογος όλων των παλαιών και σημερινών Ευρωπαίων Επιτρόπων, δήλωσαν ότι έχουν διοριστεί από τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα και της ΕυρωπαϊκήςΚοινότητα Ατομικής Ενέργειας. Τα χρώματα δείχνουν το πολιτικό τους υπόβαθρο (το μπλε για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το κόκκινο για το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το κίτρινο για το Κόμμα Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, και πράσινο για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.

Αυστρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίτροπος Χαρτοφυλάκιο Επιτροπή Κόμμα
Φραντς Φίσλερ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Σαντέρ Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα
Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Θαλάσσιας Πολιτικής Πρόντι
Μπενίτα Φερέρο-Βαλντνέρ Εξωτερικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας Μπαρόζο Ι Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα
Εμπορίου και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας Μπαρόζο ΙΙ
Γιοχάνες Χαν Περιφερειακής Πολιτικής Μπαρόζο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα
Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγμάτευσης για τη Διεύρυνση Γιούνκερ
Φον ντερ Λάιεν

Βέλγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα
Μέλος Χαρτοφυλάκιο Ανωτάτη Αρχή Κόμμα
Άλμπερτ Κοππέ Μακροπρόθεσμης πολιτικής (Αντιπρόεδρος) Μονέ Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Χριστιανοδημοκρατικό και Φλαμανδικό Κόμμα
Γενικών Στόχων, Μακροπρόθεσμης πολιτικής, Αγορών, Συμφωνιών και Μεταφορών (Αντιπρόεδρος) Μάιερ
Γενικών Στόχων και Μακροπρόθεσμης πολιτικής (Αντιπρόεδρος) Φινέτ
Αντιπρόεδρος Μαλβεστίτι
Μεταφορών και Πληροφοριών (Αντιπρόεδρος) ντελ Μπο
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοππέ
Πολ Φινέτ Κοινωνικών Προβλημάτων και διοικητικών ερωτήσεων Μονέ Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα
Βελγικό Σοσιαλιστικό Κόμμα
Κοινωνικών Προβλημάτων Μάιερ
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φινέτ
Μέλος Μαλβεστίτι
Κοινωνικών Προβλημάτων ντελ Μπο
Επίτροπος Χαρτοφυλάκιο Επιτροπή Κόμμα



Βουλγαρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίτροπος Χαρτοφυλάκιο Επιτροπή Κόμμα
Μεγκλένα Κούνεβα Προστασίας των Καταναλωτών Μπαρόζο Ι Κόμμα Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη

Εθνικό Κίνημα για Σταθερότητα και Πρόοδο

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα Διεθνούς Συνεργασίας, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Αντιμετώπισης Κρίσεων Μπαρόζο ΙΙ Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας

Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνου Δυναμικού

Γιούνκερ
Μαρίγια Γκαμπριέλ Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Γιούνκερ Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας

Φον ντερ Λάιεν

Κροατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίτροπος Χαρτοφυλάκιο Επιτροπή Κόμμα
Νέβεν Μίμικα Προστασίας των Καταναλωτών Μπαρόζο ΙΙ Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Κροατίας

Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης
Γιούνκερ
Φον ντερ Λάιεν

Κύπρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίτροπος Χαρτοφυλάκιο Επιτροπή Κόμμα
Μάρκος Κυπριανού Προϋπολογισμού Πρόντι -

Δημοκρατικό Κόμμα

Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών Μπαρόζο Ι
Υγείας
Ανδρούλλα Βασιλείου Υγείας Μπαρόζο Ι Κόμμα Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη

Ενωμένοι Δημοκράτες

Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας Μπαρόζο ΙΙ
Χρήστος Στυλιανίδης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Γιούνκερ Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Δημοκρατικός Συναγερμός

Στέλλα Κυριακίδου Φον ντερ Λάιεν Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Δημοκρατικός Συναγερμός

Τσεχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίτροπος Χαρτοφυλάκιο Επιτροπή Κόμμα
Πάβελ Τελίσκα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών Πρόντι Κόμμα Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη

Ένωση Ελευθερίας - Δημοκρατική Ένωση

Βλάντιμιρ Σπίντλα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών Μπαρόζο Ι Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Τσεχικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα

Στέφαν Φίλε Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας Μπαρόζο ΙΙ Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Τσεχικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα

Βέρα Τζούροβα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Γιούνκερ Κόμμα Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη

Δράση Δυσαρεστημένων Πολιτών 2011

Φον ντερ Λάιεν

Δανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εσθονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίτροπος Χαρτοφυλάκιο Επιτροπή Κόμμα
Σίιμ Κάλλας Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πρόντι Κόμμα Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη

Εσθονικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα

Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Διοικητικών Υποθέσεων, Λογιστικού Ελέγχου και Καταπολέμησης της Απάτης

Μπαρόζο Ι
Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Μεταφορών

Μπαρόζο ΙΙ
Άντρους Άνσιπ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς

Γιούνκερ Κόμμα Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη

Εσθονικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα

Κάντρι Σίμσον Φον ντερ Λάιεν Κόμμα Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη

Εσθονικό Κεντρώο Κόμμα

Φινλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίτροπος Χαρτοφυλάκιο Επιτροπή Κόμμα
Ερκι Λιικάνεν Προϋπολογισμού, Προσωπικού και Διοίκησης Σαντέρ Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Φινλανδίας

Βιομηχανίας και Κοινωνίας Πληροφοριών Πρόντι
Όλι Ρεν Βιομηχανάις και Κοινωνίας Πληροφοριών Πρόντι Κόμμα Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη

Κόμμα Κέντρου

Διεύρυνσης Μπαρόζο Ι
Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και Ευρώ

Μπαρόζο ΙΙ
Γίρκι Κατάινεν Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και Ευρώ

Μπαρόζο ΙΙ Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού

Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας

Γιούνκερ
Γιούτα Ουρπιλάινεν Φον ντερ Λάιεν Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Φινλανδίας

Γαλλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γερμανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίτροπος Χαρτοφυλάκιο Επιτροπή Κόμμα
Γιώργος Δ. Κοντογιώργης Μεταφορών, Αλιείας και Τουρισμού Θόρν Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Νέα Δημοκρατία

Γρηγόρης Βάρφης Περιφερειακής Πολιτικής και Κοινοβουλευτικών Σχέσεων Ντελόρ Ι Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα

Προστασίας των Καταναλωτών
Βάσω Παπανδρέου Εργασίας, Βιομηχανίας, Κοινωνικών Υποθέσεων, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Ντελόρ ΙΙ Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα

Ιωάννης Παλαιοκρασσάς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Αλιείας Ντελόρ ΙΙΙ Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Νέα Δημοκρατία

Χρήστος Παπουτσής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού Σαντέρ Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα

Άννα Διαμαντοπούλου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πρόντι Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα

Σταύρος Δήμας Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πρόντι Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Νέα Δημοκρατία

Περιβάλλοντος Μπαρόζο Ι
Μαρία Δαμανάκη Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μπαρόζο ΙΙ Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα

Δημήτρης Αβραμόπουλος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Γιούνκερ Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Νέα Δημοκρατία

Μαργαρίτης Σχοινάς Φον ντερ Λάιεν Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Νέα Δημοκρατία

Ουγγαρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Eπίτροπος Xαρτοφυλάκιο Eπιτροπή Kόμμα
Πέτερ Μπαλάζ Περιφερειακής Πολιτικής Πρόντι Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Σοσιαλιστικό Κόμμα Ουγγαρίας

Λάσλο Κοβάτς Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης Μπαρόζο Ι Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Σοσιαλιστικό Κόμμα Ουγγαρίας

Λάσλο Άντορ Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης Μπαρόζο ΙΙ Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Σοσιαλιστικό Κόμμα Ουγγαρίας

Τίμπορ Νάβρατσιτς Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας Γιούνκερ Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Φιντές

Λάζλο Τροτσάνι Φον ντερ Λάιεν Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Φιντές

Ιρλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιταλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λετονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίτροπος Χαρτοφυλάκιο Επιτροπή Κόμμα
Σάντρα Καλνιέτε Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας Πρόντι Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Λαϊκό Μέτωπο της Λετονίας

Άντρις Πίμπαλγκς Ενέργειας Μπαρόζο Ι Κόμμα Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη

Πρώτο Κόμμα Λετονίας/ Λετονικός Τρόπος

Ανάπτυξης Μπαρόζο ΙΙ
Βάλντις Ντομπρόβσκις Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Ευρώ και Κοινωνικού Διαλόγου

Γιούνκερ Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Ενότητα

Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Ευρώ και Κοινωνικού Διαλόγου, Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών

Φον ντερ Λάιεν

Λιθουανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίτροπος Χαρτοφυλάκιο Επιτροπή Κόμμα
Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε Εκπαίδευσης και Πολιτισμού Πρόντι Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Ανεξάρτητη
Οικονομικού Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού Μπαρόζο Ι
Αλκρίντας Σεμέτα Οικονομικού Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού Μπαρόζο Ι Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Ένωση της Πατρίδας - Λιθουανοί Χριστιανοδημοκράτες

Φορολογίας, Τελωνείων, Στατιστικών, Εσωτερικού Ελέγχου και Καταπολέμησης της Απάτης Μπαρόζο ΙΙ
Βιτένις Αντρουκάιτις Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Γιούνκερ Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Λιθουανίας

Virginijus Sinkevičius Φον ντερ Λάιεν -

Λιθουανοί Αγρότες - Ένωση των Πρασίνων

Λουξεμβούργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μάλτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίτροπος Χαρτοφυλάκιο Επιτροπή Κόμμα
Τζόι Μποργκ Ανάπτυξης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας Πρόντι Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Εθνικό Κόμμα (Μάλτα)

Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Μπαρόζο Ι
Τζον Νταλί Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών Μπαρόζο ΙΙ Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Εθνικό Κόμμα (Μάλτα)

Τόνιο Μποργκ Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών Μπαρόζο ΙΙ Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Εθνικό Κόμμα (Μάλτα)

Υγείας
Καρμένου Βέλα Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Γιούνκερ Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Εργατικό Κόμμα

Έλενα Ντάλλι Φον ντερ Λάιεν Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Εργατικό Κόμμα

Ολλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίτροπος Χαρτοφυλάκιο Επιτροπή Κόμμα
Ντανύτα Χιούμπνερ Εμπορίου Πρόντι Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Πολιτική Πλατφόρμα

Περιφερειακής Πολιτικής Μπαρόζο Ι
Πάβελ Σαμέτσκι Περιφερειακής Πολιτικής Μπαρόζο Ι Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Πολιτική Πλατφόρμα

Γιάνους Λεβαντόβσκι Δημοσιονομικού Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού Μπαρόζο ΙΙ Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Πολιτική Πλατφόρμα

Γιάτσεκ Ντομινίκ Δημοσιονομικού Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού Μπαρόζο ΙΙ Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Πολιτική Πλατφόρμα

Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ Γιούνκερ Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Πολιτική Πλατφόρμα

Κριστόφ Σζέρσκι Φον ντερ Λάιεν Συμμαχία Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη

Νόμος και Δικαιοσύνη

Πορτογαλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρουμανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σλοβακία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σλοβενία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ισπανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σουηδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηνωμένο Βασίλειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]