Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Logo of the European Commission (el).svg
Κάτοχος
Τίμπορ Νάβρατσιτς

από 1 Νοεμβρίου 2014
Διορισμός απόΠρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Διάρκεια θητείας5 έτη
Δημιουργία1999
ΙστοσελίδαΕπίσημος Ιστότοπος (Ελληνικά)


Ο Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το χαρτοφυλάκιο είναι υπεύθυνο για τις πολιτικές στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, της νεολαίας, του αθλητισμού, της κοινωνίας των πολιτών, του πολιτισμού, της μετάφρασης, τη διερμηνείας και των σχέσεων με την Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο σημερινός Επίτροπος είναι ο Τίμπορ Νάβρατσιτς.

Ιστορία του χαρτοφυλακίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Επίτροπος Γιαν Φίγκελ εγκρίθηκε το 2004 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, Εξειδίκευση, Πολιτισμό και Πολυγλωσσίας. Αυτό ήταν διευρυμένο από την προηγούμενη Επιτροπή Πρόντι με την προσθήκη της εξειδίκευσης και πολυγλωσσίας (Η Γενική Διεύθυνση παραμένει η Γενική Διεύθυνση για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό).

Όμως, όταν η Ρουμανία μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 1 Ιανουαρίου 2007, η ευθύνη για τον τομέα της Πολυγλωσσίας μεταφέρθηκε στον Ρουμάνο επίτροπο Λεονάρντ Όρμπαν. Το χαρτοφυλάκιο τώρα περιελάμβανε επίσης την νεότητα, τον αθλητισμό και την κοινωνία των πολιτών. Ο Φίγκελ είχε περιγράψει τη θέση του ως επιτρόπου ως πολύ προσανατολισμένη "στους πολίτες και την ποιότητα ζωής τους"[1]

Η Επιτροπεία εξελίχθηκε πολύ ενεργή επίσης στην εκπαίδευση. Το Πρόγραμμα Erasmus, που δημιουργήθηκε το 1987, είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών που προάγει την κινητικότητα των φοιτητών μεταξύ των Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Η Διαδικασία της Μπολόνια στοχεύει στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπου τα πανεπιστημιακά προσόντα θα μπορούν να αναγνωρίζονται σε όλη την Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας είναι ένα προτεινόμενο πανεπιστημιακό ίδρυμα για την έρευνα.

Με την ανάληψη καθηκόντων το 2014 από την Επιτροπή Γιούνκερ, το χαρτοφυλάκιο μετονομάστηκε ξανά – το πολυγλωσσία αφαιρέθηκε από τον τίτλο για χάρη του αθλητισμός. Έτσι, ο σημερινός τίτλος είναι Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, Πολιτισμό, Νεότητα και Αθλητισμό.

Διατελέσαντες Επίτροποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το προηγούμενο χαρτοφυλάκιο ήταν του Πολιτισμού, που συγχωνεύτηκε με αυτό της Οπτικοακουστικής πολιτικής και των Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όνομα Εικόνα Χώρα Περίοδος επιτροπή
1 Βίβιαν Ρέντινγκ
Viviane Reding.jpg
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 1999–2004 Επιτροπή Πρόντι
2 Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε
Dalia Grybauskaitė 2010.jpg
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 2004 Επιτροπή Πρόντι
3 Γιαν Φίγκελ
Ján Figel.jpg
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 2004–2009 Επιτροπή Μπαρόζο I
4 Μάρος Σέφκοβιτς
Maroš Šefčovič Senate of Poland 01.JPG
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 2009–2010 Επιτροπή Μπαρόζο I
5 Ανδρούλλα Βασιλείου
Androulla Vassiliou2.jpg
Flag of Cyprus.svg Κύπρος 2010–2014 Επιτροπή Μπαρόζο II
6 Τίμπορ Νάβρατσιτς
Navracsics Tibor Portrait.jpg
Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 2014 και μετά Επιτροπή Γιούνκερ
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα European Commissioner for Education, Culture, Multilingualism and Youth της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ján Figeľ ec.europa.eu