Αναμιξιμότητα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Με τον χημικό όρο αναμιξιμότητα χαρακτηρίζεται η ικανότητα μιας αέριας ή υγρής χημικής ουσίας να αναμιχθεί μέσα σε άλλη επίσης αέρια ή υγρή αντίστοιχα. Με κριτήριο αυτή την ικανότητα τα αέρια και τα υγρά, δηλαδή τα ρευστά, διακρίνονται σε αναμίξιμα και σε μη αναμίξιμα, αν μπορεί να αναμειχθεί πλήρως ή όχι (αντίστοιχα) με ένα άλλο υγρό ή χημική ουσία.

Για παράδειγμα, αναμειγνυόμενα υγρά είναι το ούζο (οινόπνευμα) και το νερό που μπορούν και ανακατεύονται πλήρως σε ένα ενιαίο υγρό μίγμα. Αντίθετα όμως το λάδι και το ξίδι δεν αναμειγνύονται εμφανίζοντας δυο διαφορετικά στρώματα (μη αναμειγνυόμενα). Πολλοί «μπάρμεν» παρασκευάζοντας διάφορα κοκτέιλ ρίχνουν σιγά – σιγά και ένα - ένα διαφορετικά ποτά, (κατά βαθμούς οινοπνεύματος), σε ένα ποτήρι επιτυγχάνοντας πολύχρωμες στρώσεις πλην όμως από τη τεχνική αυτή δεν μπορούν τα ποτά και να χαρακτηρισθούν ως «μη αναμειγνυόμενα» όταν αποδεικνύουν το αντίθετο στη παραμικρή διατάραξη.

Αν και έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι γενικά όλα τα αέρια είναι πλήρως αναμίξιμα μεταξύ τους και σε οποιαδήποτε αναλογία εντούτοις αυτό συμβαίνει μόνο υπό κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης. Μετά από πειράματα αποδείχθηκε ότι πολλά αέρια ανόμοια μεταξύ τους, από χημικής άποψης, κάτω από υψηλή πίεση συμπεριφέρονται ως «μερικώς αναμίξιμα», ενώ σε πολύ υψηλές πιέσεις η αναμιξιμότητά τους μειώνεται αισθητά, έτσι ώστε να χαρακτηρίζονται ως «μη αναμίξιμα» κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Τέτοια αέρια για παράδειγμα είναι το ήλιο και το ξένο όπου στους 20 °C είναι πλήρως αναμίξιμα ενώ υπό πίεση 200 ατμοσφαιρών (Atm) κρίνονται ως μη αναμίξιμα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]