PageRank

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

[1]To PageRank είναι ο αλγόριθμος αναζήτησης της Google που δημιουργήθηκε για να κατατάξει τις ιστοσελίδες σε βαθμίδες ποιότητας. Η κλίμακα του PageRank ξεκινάει από το μηδέν ως το 10.

Τα τελευταία χρόνια η Google σταμάτησε να ανανεώνει το PageRank των ιστοσελίδων ως αποτέλεσμα της συνεχούς χειραγώγησης του από τους spammers μέσω τεχνικών Black Hat SEO.

Κύρια λογική της όμως στην αξιολόγηση του PageRank είναι τα backlinks ή αλλιώς τα inbound links. Τα links ή τα backlinks που έχει ένα site προερχόμενα από ένα άλλο site ή blog.

Πως προέκυψε η ιδεά για το PageRank Τα ακαδημαϊκά έγγραφα κατατάσσονταν με τον αριθμό των παραπομπών (citations) που αποκτούσαν. Όσες περισσότερες, τόσο πιο έγκυρα ήταν. Οι συνιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin, εφάρμοσαν το ίδιο σύστημα στις πληροφορίες του ιστού, χρησιμοποιώντας τα backlinks ως ψήφο εμπιστοσύνης.[2]

Συνεπώς οι διασυνδέσεις των ιστοσελίδων και εσωτερικά και εξωτερικά λαμβάνοντα θετικά υπόψη, διότι όσο πιο πολλά links έχει ένα site από ένα άλλο, καθώς και η σπουδαιότητά τους, θεωρούνται πολλές θετικές ψήφοι, άρα η ιστοσελίδα χαρακτηρίζεται σημαντική και σπουδαία.

Εάν δηλαδή ο ψήφοι προς την ιστοσελίδα προέρχονται από σημαντικές ιστοσελίδες μεγάλης σπουδαιότητας, η αξία η οποία προσδίδετε είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Η κλίμακα διαβάθμισης του Pagerank είναι από το 0 έως το 10 (PR0 – PR10). Όσο μεγαλύτερο Pagerank προσλαμβάνει μια ιστοσελίδα, τόσο υψηλότερη θέση έχει στην κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης ή Search Engine Result Pages (SERP).

PageRank σημαντικά στοιχεία:

   Είναι ένας από τους διακόσιους παράγοντες κατάταξης του αλγορίθμου της Google ο οποίος αλλάζει συνεχώς.
   Βασίζεται πάνω στην ποιότητα, παρά στην ποσότητα των εισερχόμενων φυσικών συνδέσμων
   Κάθε σελίδα μέσα στο site έχει δικό της ξεχωριστό PageRank
   To PageRank έχει καταργηθεί τα τελευταία χρόνια γιατί έχει σταματήσει η Google τον Απρίλιο του 2014 να κάνει κάποια σημαντική ενημέρωση του.

Το μέλλον του PageRank

Μετά την ανακοίνωση από τη Google τον Απρίλιο του 2014 ότι το PageRank παγώνει σαν εργαλείο κατάταξης ιστοσελίδων και διακόπτεται και η ανανέωση του, πολύ θεώρησαν ότι δεν θα υπάρχει κάτι ανάλογο στο προσκήνιο.

Όμως ο αντικαταστάτης του PageRank είναι εδώ και λέγεται Domain Authority.

Δείτε παρακάτω τι είναι και πως μπορεί αυτό να επηρεάσει καταλυτικά την ιστοσελίδα σας και την κατάταξη της στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.

Τι είναι το Domain Authority;

Το Domain Authority είναι η πρόβλεψη για το πόσο καλά θα πάει μια ιστοσελίδα που βρίσκεται κάτω από ένα domain name στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Το DA έχει μια κλίμακα από το 0 έως το 100.

Το Domain Authority έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Moz και προσμετράει με αντίστροφη μηχανική πάνω από 40 παράγοντες ή σήματα που λαμβάνει υπόψιν του ο αλγόριθμος αναζήτησης της Google.

Συνήθως μετράει την ποιότητα των backlins που δείχνουν σε κάποιο συγκεκριμένο domain name.

Επειδή αυτό το μέτρο σύγκρισης αναπτύχθηκε εντελώς ανεξάρτητα από την ίδια τη Google, δεν θεωρείται και 100% αξιόπιστο μια και δεν σημαίνει κάτι που να έχει πρακτική αξία.

Η ίδια η κλίμακα Domain Authority είναι από μόνη της μια σκάλα πρόβλεψης και χρησιμεύει περισσότερο στο να έχουμε συγκριτικά αποτελέσματα για να μετρήσουμε την αποτελεσματικότητα μιας καμπάνιας SEO.

Μπορεί να μετρήσουμε άνετα την αποτελεσματικότητα μιας καμπάνιας SEO σε θεωρητικό επίπεδο αν το Domain Authority βελτιωθεί από το 30 και ανέβει στο 40, αλλά ποτέ δεν θα καταλάβουμε τι γίνεται στην πραγματικότητα άμα δεν αρχίσει να χτυπάει το τηλέφωνο, δεν γεμίσουμε ηλεκτρονικές παραγγελίες ή δεν βουλιάξουμε το σύστημα κρατήσεων σε περίπτωση που είμαστε ξενοδοχείο.

Αυτό ονομάζω προσωπικά αποδοτικότητα μιας καμπάνιας SEO που δυστυχώς δεν γίνεται να μετρηθεί με κανένα μέτρο και κανένα PageRank ή Domain Authority.