Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εικόνες Google

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Να μην συγχέεται με το Google Photos.

Το λογότυπο του Google Images

Οι Εικόνες Google (Αγγλικά: Google Images) είναι μια υπηρεσία αναζήτησης που ανήκει στην Google και επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν αναζήτηση στο Web για περιεχόμενο περιεχομένου. Εισήχθη το 2001 λόγω της ζήτησης για εικόνες από το πράσινο φόρεμα Versace της Τζένιφερ Λόπεζ που η κανονική αναζήτηση Google δεν μπόρεσε να χειριστεί. Το 2011, προστέθηκε σε αυτό και η λειτουργία αντίστροφης αναζήτησης εικόνων.

Κατά την αναζήτηση μιας εικόνας, εμφανίζεται μια μικρογραφία της κάθε αντίστοιχης εικόνας. Όταν ο χρήστης κάνει κλικ σε μια μικρογραφία, η εικόνα εμφανίζεται σε μεγαλύτερο μέγεθος και οι χρήστες μπορούν να επισκεφτούν τη σελίδα στην οποία χρησιμοποιείται η εικόνα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχές και επέκταση (2001-2011)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2000, τα αποτελέσματα της Αναζήτησης Google περιορίστηκαν σε απλές σελίδες κειμένου με συνδέσμους. Οι προγραμματιστές της Google εργάστηκαν για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτού και συνειδητοποίησαν ότι ένα εργαλείο αναζήτησης εικόνων ήταν απαραίτητο για να απαντήσει στο "πιο δημοφιλές ερώτημα αναζήτησης" που είχαν δει μέχρι σήμερα: η Τζένιφερ Λόπεζ στο εξωτικό πράσινο φόρεμά της Versace. Ως αποτέλεσμα αυτού, γεννήθηκε η Αναζήτηση εικόνων Google. Μέχρι το 2001, 250 εκατομμύρια εικόνες έχουν ευρετηριαστεί στην Αναζήτηση εικόνων. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί τελικά σε 1 δισεκατομμύριο εικόνες μέχρι το 2005 και 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2010.

Στις αρχές του 2007, η Google εφάρμοσε μια ενημερωμένη διεπαφή για την αναζήτηση εικόνων, όπου οι πληροφορίες σχετικά με μια εικόνα, όπως η ανάλυση και η διεύθυνση URL, αποκρύπτονταν μέχρι ο χρήστης να μετακινήσει το ποντίκι πάνω από τη μικρογραφία του. Αυτό διακόπτεται μετά από λίγες εβδομάδες.

Στις 27 Οκτωβρίου 2009, το Google Images πρόσθεσε μια λειτουργία στην αναζήτηση εικόνων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εύρεση παρόμοιων εικόνων.

Στις 20 Ιουλίου 2010, η Google πραγματοποίησε μια άλλη ενημέρωση στη διεπαφή των εικόνων Google, η οποία επανέφερε την απόκρυψη των λεπτομερειών εικόνας μέχρι να περάσει το ποντίκι.

Τον Μάιο του 2011, η Google παρουσίασε μια λειτουργία ταξινόμησης κατά θέμα για μια επισκόπηση του σχήματος οπτικής κατηγορίας ενός ερωτήματος αναζήτησης.

Ένα μήνα αργότερα, τον Ιούνιο του 2011, το Google Images πρόσθεσε μια λειτουργία "Αναζήτηση βάσει εικόνας", η οποία επιτρέπει την αναζήτηση ανάστροφης εικόνας απευθείας στη γραμμή αναζήτησης εικόνων χωρίς πρόσθετα τρίτων. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν μια εικόνα, μεταφέροντας και τοποθετώντας ένα στη γραμμή αναζήτησης, ανεβάζοντας μία ή αντιγράφοντας-επικολλώντας μια διεύθυνση URL που οδηγεί σε μια εικόνα στη γραμμή αναζήτησης.

Νέος αλγόριθμος και κατηγορίες για λογοκρισία (2012-σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 11 Δεκεμβρίου 2012, ο αλγόριθμος των μηχανών αναζήτησης των εικόνων Google άλλαξε για άλλη μια φορά, με την ελπίδα να μην εμφανίζονται πορνογραφικές εικόνες όταν χρησιμοποιήθηκαν όροι αναζήτησης χωρίς πορνογραφικό περιεχόμενο. Σύμφωνα με την Google, οι πορνογραφικές εικόνες θα εξακολουθούν να εμφανίζονται όσο ο όρος που αναζητήσατε ήταν συγκεκριμένα πορνογραφικός.Δδιαφορετικά, δεν θα εμφανίζονταν. Παρόλο που η Google δήλωσε ρητά ότι «δεν τιμωρούσε κανένα περιεχόμενο για ενήλικες», σημειώθηκε αμέσως ότι ακόμα και όταν εισάγετε όρους όπως «boobs», δεν εμφανίστηκαν ρητά αποτελέσματα. Η μόνη εναλλακτική λύση ήταν να ενεργοποιηθεί ένα ακόμη πιο αυστηρό φίλτρο, το οποίο θα αρνιόταν να αναζητήσει τους προαναφερθέντες όρους. Σημειώθηκε επίσης ότι οι χρήστες δεν μπορούσαν πλέον να αποκλείουν λέξεις-κλειδιά από την αναζήτησή τους όπως πριν.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2018, η διεπαφή των Εικόνων Google τροποποιήθηκε προκειμένου να εκπληρωθούν οι όροι μιας συμφωνίας συνεργασίας και αδειοδότησης με τη Getty Images. Το κουμπί "Προβολή εικόνας" (ένας βαθύτερος σύνδεσμος προς την ίδια την εικόνα στο διακομιστή προέλευσης) αφαιρέθηκε από τις μικρογραφίες εικόνας. Αυτή η αλλαγή αποσκοπεί να αποθαρρύνει τους χρήστες από την άμεση προβολή της εικόνας πλήρους μεγέθους (παρόλο που δεν γίνεται απογοητευτική η χρήση του μενού περιβάλλοντος του προγράμματος περιήγησης στην ενσωματωμένη μικρογραφία) και να τους ενθαρρύνετε να βλέπουν την εικόνα στο κατάλληλο πλαίσιο (που μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την απόδοση και πληροφορίες πνευματικών δικαιωμάτων) στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του. Το κουμπί "Αναζήτηση με εικόνα" έχει επίσης υποβαθμιστεί, καθώς η αντίστροφη αναζήτηση εικόνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εύρεση αντιγράφων υψηλότερης ανάλυσης εικόνων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Η Google συμφώνησε επίσης να καταστήσει πιο ξεκάθαρη την αποκήρυξη δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο περιβάλλον.

Λογότυπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]