Αλφόνσος της Πορτογαλίας (1865-1920)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλφόνσος
Δούκας του Πόρτο
Γέννηση31 Ιουλίου 1865
Λισαβόνα, Βασίλειο της Πορτογαλίας
Θάνατος21 Φεβρουαρίου 1920 (54 ετών)
Νάπολη, Βασίλειο της Ιταλίας
Τόπος ταφήςΒασιλικό Πάνθεον του Οίκου των Μπραγκάνσα, Λισαβόνα
ΣύζυγοςΝεβάντα Στούντι Χέις
ΟίκοςΣαξονίας-Κόμπουργκ & Γκότα
ΠατέραςΛουδοβίκος Α΄ της Πορτογαλίας
ΜητέραΜαρία Πία της Σαβοΐας
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολικισμός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αλφόνσος της Πορτογαλίας, Δούκας του Πόρτο (Afonso de Bragança, Duque do Porto, 31 Ιουλίου 1865 - 21 Φεβρουαρίου 1920), από τον Οίκο της Σαξονίας-Κοβούργου & Γκότα ήταν γιος του Λουδοβίκου Α΄ της Πορτογαλίας και της Μαρίας Πίας της Σαβοΐας.[1][2] Ανήκε στον Οίκο των Μπραγκάνσα.[3]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλφόνσος Ερρίκος Μαρία Λουδοβίκος Πέτρος ντε Αλκάνταρα Κάρολος Ουμβέρτος Αμεδαίος Φερδινάνδος Αντώνιος Μιχαήλ Ραφαήλ Γαβριήλ Γκοντζάγκα Ιαβέρης Φραγκίσκος ντε Ασσίς Ιωάννης Αύγουστος Ιούλιος Βολφάνδος Ιγνάτιος γεννήθηκε το 1865. Ακολούθησε μια στρατιωτική σταδιοδρομία. Άσκησε σημαντικές αρμοδιότητες στον πορτογαλικό στρατό και, εξαιτίας των ικανοτήτων του, του δόθηκε η διοίκηση των στρατιωτικών δυνάμεων στο Γκόα, κατά τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, όταν ο ίδιος ήταν ταυτόχρονα αντιβασιλέας της Ινδίας.[4] Οι επιδόσεις του στην Ινδία τον έθεσαν ως υποψήφιο για τη θέση του Αρχιφύλακα της Πορτογαλίας (Condestável de Portugal). Τους πρώτους μήνες του 1890 έγινε γνωστός ο αρραβώνας του με την αρχιδούκισσα Μαρία Βαλέρια της Αυστρίας, όμως αργότερα εκείνη ακύρωσε το γάμος τους έπειτα από πιέσεις που δέχτηκε από τη θεία της αρχιδούκισσα Μαρία Θηρεσία.

Όταν έγιναν γνωστές στον Αλφόνσο οι απειλές για τη ζωή του αδελφού του, Καρόλου, υιοθέτησε τη συνήθεια να εξοπλίζεται με ένα περίστροφο, νύχτα και μέρα, καθιστώντας τον εαυτό του έτοιμο να υπερασπιστεί την οικογένειά του. Προέτρεψε, επίσης, τον ανιψιό του, διάδοχο Λουδοβίκο Φίλιππο, να φέρει ένα όπλο. Ο Αλφόνσο ήταν λάτρης των γυναικών, γνωστός για την καλοσύνη, την απλότητα, και τον καλό τρόπο ζωής του. Για παράδειγμα, του άρεσε να συμμετέχει ως πυροσβέστης στο πυροσβεστικό σώμα του παλαιού Αζούντα στο οποίο ήταν επίτιμος διοικητής.

Υπήρξε, επίσης, λάτρης των αγώνων αυτοκινήτου και ήταν ο διοργανωτής των πρώτων αγώνων που έγιναν στην Πορτογαλία, όπου συμμετείχε και ως οδηγός. Μετά την ανακήρυξη της Πορτογαλικής Πρώτης Δημοκρατίας, το 1910, εξορίστηκε στο εξωτερικό, όπου κατέφυγε αρχικά στο Γιβραλτάρ και στη συνέχεια στην Ιταλία.[5][6] Το 1917 παντρεύτηκε την Αμερικανή Νεβάντα Στούντυ Χέιζ, την οποία δεν αναγνώρισε ως μέλος της η πορτογαλική βασιλική οικογένεια.[7][8] Πέθανε στη Νάπολη στις 21 Φεβρουαρίου 1920.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. Φερδινάνδος της Σαξονίας-Κόμπουργκ & Γκότα
 
 
 
 
 
 
 
4. Φερδινάνδος Β΄ της Πορτογαλίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9. Μαρία Αντωνία Κοχάρυ
 
 
 
 
 
 
 
2. Λουδοβίκος Α΄ της Πορτογαλίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10. Πέτρος Β΄ της Βραζιλίας
 
 
 
 
 
 
 
5. Μαρία Β΄ της Πορτογαλίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11. Μαρία Λεοπολδίνα της Αυστρίας (1797-1826)
 
 
 
 
 
 
 
1. Αλφόνσος πρίγκιπας της Πορτογαλίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12. Κάρολος Αλβέρτος της Σαρδηνίας
 
 
 
 
 
 
 
6. Βίκτωρ Εμμανουήλ Β΄ της Σαρδηνίας & Ιταλίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13. Μαρία Θηρεσία της Αυστρίας (1801-1855)
 
 
 
 
 
 
 
3. Μαρία Πία της Σαβοΐας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
14. Ράινερ Ιωσήφ, αρχιδούκας της Αυστρίας
 
 
 
 
 
 
 
7. Αδελαΐδα της Αυστρίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
15. Ελισάβετ της Σαβοΐας
 
 
 
 
 
 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Afonso, Duke of Porto της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).