Αλί Βασίμπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλί Βασίμπ
Περίοδος19 Ιανουαρίου 1977 - 9 Δεκεμβρίου 1983
ΠροκάτοχοςΜεχμέτ Αμπντούλ Αζίζ
ΔιάδοχοςΜεχμέτ Ορχάν
Γέννηση13 Οκτωβρίου 1903
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος9 Δεκεμβρίου 1983
Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος
ΣύζυγοςΕμινέ Μπουκμπιλέ
ΕπίγονοιΟσμάν Σελαχεντίν Οσμάνογλου
ΟίκοςΟίκος των Οσμάν
ΠατέραςΑχμέτ Νιχάντ
ΜητέραΣαφιρού Μπασανίμεφεντη
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αλί Βασίμπ (τούρκικα: Ali Vâsib Osmanoğlu) (13 Οκτωβρίου 1903 - 9 Δεκεμβρίου 1983), ήταν ένας Οθωμανός πρίγκηπας και ο 41ος επικεφαλής του Οίκου των Οσμάν, από το 1977 μέχρι το 1983. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην εξορία.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλί Βασίμπ, γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1903 στο Παλάτι Τσιραγκάν, στην Κωνσταντινούπολη.Ήταν ο μόνος γιος του Αχμέτ Νιχάντ, του 38ου επικεφαλής του Οίκου των Οσμάν και της Σαφιρού Μπασανίμεφεντη. Ο Σουλτάνος Μουράτ Ε΄, ήταν προπάππους του Αλί Βασίμπ. Ο Αλί Βασίμπ, πέρασε τον πρώτο χρόνο της ζωής του στο Παλάτι Τσιραγκάν, το οποίο από το 1876, χρησίμευε, ως χώρος κατ'οίκον περιορισμού του σουλτάνου Μουράτ Ε΄ και της οικογένειάς του. Το έτος εκείνο, ο Μουράτ Ε΄, καθαιρέθηκε από τον αδερφό του, Αμπντούλ Χαμίτ Β΄, που έγινε σουλτάνος. Ο Μουράτ Ε΄, πέθανε το 1904 και ο Αλί έζησε στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το 1924.

Ο Αλί Βασίμπ, είχε εκπαιδευτεί στο Γαλατάσαραι και σε διάφορα άλλα κολέγια της Κωνσταντινουπολης. Κατέκτησε τον βαθμό του Αντιστράτηγου στο Οθωμανικό στρατό πεζικού.

Εξορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ίδρυση της Δημοκρατία της Τουρκίας το 1924, την κατάργηση του Σουλτανάτου και του Χαλιφάτου, τον επόμενο χρόνο, ο Βασίμπ και άλλα μέλη της οικογένειάς του, εξορίστηκαν. Ο Βασίμπ έζησε για ένα διάστημα στη Βουδαπέστη και αργότερα εγκαταστάθηκε στη Νίκαια. Άλλα μέλη της οικογένειάς του, όπως ο Μωάμεθ ΣΤ΄ Βαχιντεντίν στο Σαν Ρέμο και ο Αμπντούλ Μετζίτ Β΄ (ξάδερφος του Αλί Βασίμπ και τελευταίος Χαλίφης) στη Νίκαια και ύστερα στην Ελβετία. Ο Αλί Βασίμπ, μετακόμισε στην Αλεξάνδρεια το 1935, όπου εργάστηκε για 18 χρόνια, ως διευθυντής στον Κήπο Αντωνιάδη.

Επόμενα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βασίμπ, επετράπη να επιστρέψει στην Τουρκία το 1974. Από εκείνη τη στιγμή, ο Αλί, επισκεπτόταν την Κωνσταντινούπολη κάθε χρόνο και η σύζυγός του έμεινε σε ένα λιτό, ενοικιαζόμενο διαμέρισμα κοντά στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ. Τα απομνημονεύματα του Αλί Βασίμπ, δημοσιεύθηκε στην τούρκικη γλώσσα. Ο γιος του, Οσμάν Σελαχεντίν Οσμάνογλου, μετέγραψε το έργο του, από την αραβική στη λατινική γραφή.

Διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 19 Ιανουαρίου 1977, μετά τον θάνατο του ξάδερφού του, Μεχμέτ Αμπντούλ Αζίζ, έγινε ο 41ος επικεφαλής του Οίκου των Οσμάν. Αν βασίλευε, θα ήταν ο Σουλτάνος Αλί Α΄.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 19 Δεκεμβρίου 1983, ο Αλί Βασίμπ πέθανε στην Αλεξάνδρεια, από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία 80 ετών. Τάφηκε στην Αλεξάνδρεια και αργότερα το σώμα του μεταφέρθηκε στο Τέμενος Ρεσάτ Σουλτάν στο Εγιούμπ. Όταν πέθανε, ήταν ο μεγαλύτερος εν ζωή, οθωμανός πρίγκηπας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλί Βασίμπ, παντρεύτηκε το 1931 την μακρινή ξαδέρφη του, Εμινέ Μπουκμπιλέ, στη Νίκαια. Η Εμινέ (1911 - 1995), ήταν εγγονή του σουλτάνου Μωάμεθ Ε΄. Μαζί απέκτησαν έναν γιο, τον Οσμάν Σελαχεντίν Οσμάνογλου (γεν. 1940), ο οποίος παντρεύτηκε το 1966 παντρεύτηκε την Αθηνά Χαρά Χανίμεφεντη, το γένος Χριστοφορίδη (γεν. 1944). Έχουν 3 γιούς και μία κόρη, καθώς και πολλά εγγόνια.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ali Vâsib της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).