Αλέξανδρος Γιαννούλιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλέξανδρος Γιαννούλιας
Alexander Giannoulias
72ος Υπουργός Οικονομικών του Ιλινόι
Περίοδος
8 Ιανουαρίου 2007 – 10 Ιανουαρίου 2011
ΚυβερνήτηςΡοντ Μπλαγκόγιεβιτς
Πατ Κουίν
ΠροκάτοχοςΤζούντι Μπάαρ Τοπίνκα
ΔιάδοχοςΝταν Ράδερφορντ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση16 Μαρτίου 1976 (1976-03-16) (48 ετών), Σικάγο, Ιλινόι, ΗΠΑ
Πολιτικό κόμμαΔημοκρατικό Κόμμα
ΣπουδέςΝομική Σχολή του Πανεπιστημίου Τουλέιν
Πανεπιστήμιο της Βοστώνης
ΘρήσκευμαΕλληνορθόδοξη Εκκλησία
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αλέξανδρος Γιαννούλιας (αγγλ. Alexander "Alexi" Giannoulias), είναι Ελληνοαμερικανός πολιτικός, καλαθοσφαιριστής και οικονομολόγος, ο οποίος υπηρέτησε ως 72ος Υπουργός Οικονομικών της πολιτείας του Ιλινόι από το 2007 έως το 2011. Είναι μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ήταν ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την έδρα της Γερουσίας στο Ιλινόι στις εκλογές της Γερουσίας των ΗΠΑ του 2010.[1] Επίσης, διατέλεσε σύμβουλος του οικονομικού επιτελείου του 44ου προέδρου Μπάρακ Ομπάμα.

Είναι υποψήφιος Υπουργός Εσωτερικών του Ιλινόι για τις πολιτειακές εκλογές του 2022.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1976 και μεγάλωσε στο Σικάγο. Οι γονείς του ήταν Έλληνες μετανάστες. Ο πατέρας του ονομαζόταν Αλέκος και καταγόταν από την Κλειτορία (Μαζέικα) Καλαβρύτων. Μετανάστευσε στην Αμερική τη δεκαετία του '70. Εγκαταστάθηκε στο Σικάγο, όπου άνοιξε ένα κτηματομεσιτικό γραφείο, το οποίο τώρα διαχειρίζεται ο μεγάλος αδελφός του Αλέξη Γιαννούλια. Απέκτησε τεράστια ακίνητη περιουσία στο Σικάγο, ιδρύοντας μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ιλινόις, την "Βroadway Βank", με επτά υποκαταστήματα, στην οποία ο σημερινός υπουργός Οικονομικών της πολιτείας κατέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου. Ο Αλέκος Γιαννούλιας ερχόταν κάθε χρόνο για διακοπές στα Νικολέικα Αιγίου. Μία από τις χρονιές αυτές, το 2005, πνίγηκε ενώ κολυμπούσε στο Λαμπίρι Αιγιάλειας.[1]

Η μητέρα του ονομάζεται Άννα Ξηρουχάκη (γεν. 1947) και κατάγεται από τα Σφακιά της Κρήτης. Είναι πρώτη εξαδέρφη της γυναίκας του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Σκουλάκη. Μετανάστευσε στο Σικάγο το 1962 μετά τη δολοφονία του πατέρα της Μανούσου Ξηρουχάκη. Εκεί σπούδασε, εργάστηκε και γνώρισε τον Αλέκο Γιαννούλια. Η οικογένεια Ξηρουχάκη έχει απώτερη καταγωγή από το χωριό Ίμπρος Ασφένδου Σφακίων και ο παππούς της Γιώργος Ξηρουχάκης ή "Ξηρουγιώργης" ήταν ένας από τους πέντε Σφακιανούς που μετείχαν στο Κίνημα του Θερίσου στο πλευρό του Βενιζέλου.[2]

Εκτός από τον Αλέξανδρο, απέκτησαν άλλους δύο γιους, το Δημήτρη και το Γιώργο.

Σπουδές και αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο (University of Chicago), στο οποίο ταυτόχρονα έπαιζε μπάσκετ. Στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (Boston University), με την ομάδα του οποίου αγωνίστηκε στην Α΄ κατηγορία (Division I), την ανώτερη κατηγορία του αμερικανικού κολεγιακού μπάσκετ (NCAA).

Και τις δύο χρονιές που αγωνίστηκε εκεί του απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος "Academic Honor Roll" από την ομοσπονδία κολεγιακού αθλητισμού των ΒΑ πολιτειών των ΗΠΑ (America East Conference). Παράλληλα με την ενασχόλησή του με το μπάσκετ, πήρε το πτυχίο στα οικονομικά.

Στη συνέχεια ήρθε στην Ελλάδα κι έπαιξε επαγγελματικό μπάσκετ τη σεζόν 1998-99 στον Πανιώνιο.[3] Ακολούθως, γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Τουλέιν (Tulane University Law School) στη Νέα Ορλεάνη, μια από τις αρχαιότερες των ΗΠΑ, αφού λειτουργεί από το 1847. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε στην Broadway Bank, της οποίας διετέλεσε αντιπρόεδρος.

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιαννούλιας, ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα. Είναι ενεργό μέλος σε διάφορες κοινωνικές οργανώσεις και ομοσπονδίες της πολιτείας του Ιλινόι, όπως:

  • Community Banker’s Association of Illinois Legislative Committee.
  • South Side/Wabash YMCA.
  • Edgewater Chamber of Commerce.

Επίσης, ίδρυσε την AG Foundation, οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που υποστηρίζει οικονομικά άρρωστα παιδιά και ενισχύει απόρους και θύματα καταστροφών.

Υπουργός Οικονομικών του Ιλινόι (2007-2011)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2006, σε ηλικία μόλις 30 ετών, έθεσε υποψηφιότητα στις πολιτειακές εκλογές του Ιλινόι, για το αξίωμα του Υπουργού Οικονομικών της πολιτείας. (Illinois Treasurer). Υποστηρίχτηκε δημόσια από τον Μπάρακ Ομπάμα, στο οικονομικό επιτελείο του οποίου ανήκει. Πήρε 1.837.634 ψήφους και στις 7 Νοεμβρίου 2006, κατάφερε να εκλεγεί στο αξίωμα, κάτι που δεν είχε καταφέρει δημοκρατικός υποψήφιος τα δώδεκα προηγούμενα χρόνια. Είναι ο νεότερος πολιτικός που εκλέχτηκε σε αυτό το αξίωμα στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ. Για το γεγονός αυτό τιμήθηκε από Ενωμένο Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο (UHAC) με το μεγάλο ετήσιο βραβείο "ΠΕΡΙΚΛΗΣ".[4]

Στις 8 Δεκεμβρίου 2008 η ιστορική εφημερίδα "Σαν-Τάιμς" του Σικάγο (Chicago Sun-Times), έγραψε ότι ο Γιαννούλιας προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του Κυβερνήτη του Ιλινόι το 2010.

Υποψήφιος Γερουσιαστής των ΗΠΑ για το Ιλινόι (2010)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 2009, ο Γιαννούλιας, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την έδρα της Γερουσίας στο Ιλινοί, στις ενδιάμεσες εκλογές της Γερουσίας των ΗΠΑ του 2010. Η υποψηφιότητά του, υποστηρίχθηκε από τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2010, κατάφερε να κερδίσει από το Δημοκρατικό Κόμμα, το χρίσμα του υποψηφίου Γερουσιαστή, για τις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου, ενάντια στον Ρεπουμπλικανό ανθυποψήφιό του Μαρκ Κιρκ.

Στις εκλογές, ο Μαρκ Κιρκ, εξελέγη πολύ οριακά με 48,0% έναντι 46,4% του Γιαννούλια.

"10 μόλις μέρες πριν την ημέρα των εκλογών, η έκβαση της μάχης παραμένει αβέβαιη. Δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας δείχνουν τον Kirk να προηγείται με 2% (43 με 41) και με αναποφάσιστο πάνω από 15% του εκλογικού σώματος. Ο πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αναμένεται να επισκεφθεί το Ιλινόι αυτή την εβδομάδα για κοινές εμφανίσεις με τον Γιαννούλια, ενώ ο Πρόεδρος Ομπάμα θα επισκεφθεί το Σάββατο την παλιά του περιφέρεια για να κινητοποιήσει την ψήφο των Αφροαμερικανών, εν όψη της αναμέτρησης της 2ης Νοεμβρίου." [5]

Υποψηφιότητα για το αξίωμα του Υπουργού Εσωτερικών του Ιλινόι (2022)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι υποψήφιος για το αξίωμα του Υπουργού Εσωτερικών του Ιλινόι (Illinois Secretary of State), στις πολιτειακές εκλογές του 2022.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Ο Άλεξ του Πανιωνίου", εφ. "Πανιώνιος Κόσμος" φ. 4 (17/1/2009), σ. 6.