Αλέκος Αλαβάνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αλέκος Αλαβάνος
Alekos Alavanos cropped.jpg
Πρόεδρος του κόμματος Σχέδιο Β
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
Μάιος 2013
Πρόεδρος του κόμματος ΣΥΝ
Περίοδος
12 Δεκεμβρίου 2004 – 10 Φεβρουαρίου 2008
Προκάτοχος Νίκος Κωνσταντόπουλος
Διάδοχος Αλέξης Τσίπρας
Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Περίοδος
12 Δεκεμβρίου 2004 – 4 Οκτωβρίου 2009
Προκάτοχος Νίκος Κωνσταντόπουλος
Διάδοχος Αλέξης Τσίπρας
Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Περίοδος
2004 – 2009
Ευρωβουλευτής
Περίοδος
1981 – 2004
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 22 Μαΐου 1950 (1950-05-22) (69 ετών)
Αθήνα, Ελλάδα
Υπηκοότητα Ελλάδα
Πολιτικό κόμμα Σχέδιο Β (από το 2013)
ΣΥΝ (1991-2013)
ΚΚΕ (;-1991)
Σύζυγος Κάτια Χαραλαμπάκη
Παιδιά 2

Ο Αλέκος (Αλέξανδρος) Αλαβάνος (22 Μαΐου 1950) είναι Έλληνας πολιτικός. Διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, από το Δεκέμβριο του 2004 έως το Φεβρουάριο του 2008. Στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος βουλευτής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταγωγή του είναι από την Τήνο. Είναι γόνος πλούσιας οικογένειας Βενετικής καταγωγής. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Μαΐου του 1950 και είναι γιος του βουλευτή Νικολάου Αλαβάνου. Αδελφοί του είναι ο πρώην βουλευτής Κωνσταντίνος Ν. Αλαβάνος και ο πρόεδρος του ΤΕΕ (2002-10) Γιάννης Αλαβάνος, ενώ παππούς του ο πρώην βουλευτής και αντιπρόεδρος της βουλής, Κωνσταντίνος Αλαβάνος. Σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, από την οποία αποφοίτησε ως οικονομολόγος.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εντάχθηκε στην Αριστερά, σε διάσταση με την κεντρώα παράδοση της οικογένειάς του (ο πατέρας του ήταν στέλεχος της Ένωσης Κέντρου). Ως φοιτητής είχε ενεργή συμμετοχή στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Γι' αυτό το λόγο στρατεύθηκε αναγκαστικά και αργότερα διώχθηκε με βάση τον Ν.509. Τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν στην ΕΣΑ.

Για πολλά χρόνια διατέλεσε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και αναδείχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του. Με τη σημαία του εκλέχθηκε ευρωβουλευτής το 1981 και το 1984. Επίσης ως μέλος του ΚΚΕ επανεκλέχθηκε το 1989 μέσω του ευρωψηφοδελτίου του Συνασπισμού.

Όταν το ΚΚΕ αποχώρησε από τον Συνασπισμό (1991), ο Αλαβάνος παρέμεινε στον δεύτερο και εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Το 1992, σε συνεργασία με τους τότε ευρωβουλευτές Παρ. Αυγερινό και Παν. Λαμπρία, ίδρυσε τη μη κυβερνητική - μη κερδοσκοπική οργάνωση Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης, με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους λαούς της υπό διάλυση Γιουγκοσλαβίας.

Στις βουλευτικές εκλογές της 10ης Οκτωβρίου του 1993 ήταν υποψήφιος με τον Συνασπισμό στην Α΄ Αθηνών. Δεν εξελέγη, διότι το κόμμα του δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο ποσοστό για την είσοδό του στην Βουλή. Στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο του 1994 και του 1999 επανεξελέγη ευρωβουλευτής. Στο 4ο τακτικό συνέδριο που διενεργήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 2004, εξελέγη Πρόεδρος του ΣΥΝ. Στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 2004 εκλέχθηκε βουλευτής Β΄ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ και επανεκλέχθηκε βουλευτής, στην περιφέρεια Ηρακλείου στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007 με τον ίδιο συνδυασμό και τέθηκε επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2010 ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε την πολιτική πρωτοβουλία Μέτωπο Αληλεγγύης και Ανατροπής.[1] Αργότερα το ίδιο έτος, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατέβει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές διεκδικώντας τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής. Η απόφασή του αυτή τον έφερε σε ρήξη με τον νέο πρόεδρο του Συνασπισμού, Αλέξη Τσίπρα, καθώς το κόμμα υπολόγιζε στην υποψηφιότητά του Αλέξη Μητρόπουλου για την ίδια θέση.[2] Ο Τσίπρας πρότεινε στον Αλαβάνο να θέσει υποψηφιότητα για τον μητροπολιτικό δήμο της Αθήνας, αλλά ο δεύτερος δεν αποδέχτηκε την πρόταση αυτή, επιμένοντας αρχικά στην αρχική του απόφαση.[3] Αργότερα ο Αλαβάνος αντιπρότεινε την υποψηφιότητα της Νάντιας Βαλαβάνη για την περιφέρεια Αττικής[4], με την οποία συμφωνούσαν και άλλα στελέχη του κόμματος, αλλά δεν έγινε δεκτή από τον Αλέξη Τσίπρα που κάλεσε τα άλλα μέλη να στηρίξουν την υποψηφιότητα Μητρόπουλου, επιτιθέμενος από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ κατά του Αλαβάνου.[5] Τελικά, ο Αλαβάνος ανακοίνωσε επίσημα, στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, την απόφασή του να είναι υποψήφιος για το αξίωμα του περιφερειάρχη Αττικής, στις περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.[6]

Τον Απρίλιο του 2011, ο Αλέκος Αλαβάνος ίδρυσε το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, του οποίου ήταν πρόεδρος.

Το Μάιο του 2013 ίδρυσε νέο πολιτικό κόμμα, το Σχέδιο Β.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι παντρεμένος με την ψυχίατρο Κάτια Χαραλαμπάκη και έχουν δύο κόρες.

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει συγγράψει τα βιβλία:

  • «Σημειώσεις για την Ευρωπαϊκή Αριστερά (1989)».
  • «Έλληνες της Κωνσταντινούπολης (1994)»
  • «Σημειώσεις για την Πολιτική Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1994)»

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 LP  Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το αντίστοιχο λήμμα της LivePedia.

Η εισαγωγή του κειμένου της LivePedia στη Βικιπαίδεια έγινε πριν την 1η Νοεμβρίου 2008, συνεπώς ισχύει η διπλή αδειοδότηση υπό την άδεια CC-BY-SA 3.0 και την GFDL.