ΑΠΟΕΛ (καλαθοσφαίριση ανδρών)
| Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
| ΑΠΟΕΛ | ||||
|---|---|---|---|---|
| Ταυτότητα | ||||
| Προσωνύμιο | Θρύλος | |||
| Ίδρυση | 1948 | |||
| Χρώματα | Κίτρινο, Γαλάζιο | |||
| Έδρα | «Λευκοθέο» (χωρητικότητα: 3.000 θέσεις) | |||
| Περιοχή | Λευκωσία, Κύπρος | |||
| Ιστότοπος | apoel.com.cy | |||
| Πρόσωπα | ||||
| Πρόεδρος | ||||
| Προπονητής | ||||
| Διοργανώσεις | ||||
| Διοργανώσεις | Α΄ κατηγορία | |||
| Διακρίσεις | ||||
| Τίτλοι | 11 Κυπριακά πρωταθλήματα 12 Κύπελλα Κύπρου 11 Super Cup | |||
| Εμφανίσεις | ||||
| ||||
| Ποδόσφαιρο (Ανδρών) |
Ποδόσφαιρο (Γυναικών) |
Ποδόσφαιρο Σάλας |
| Καλαθοσφαίριση (Ανδρών) |
Πετοσφαίριση | Υδατοσφαίριση |
| Ποδηλασία | Επιτραπέζια Αντισφαίριση |
Bowling |
Το τμήμα καλαθόσφαιρας του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου Ελλήνων Λευκωσίας (Α.Π.Ο.Ε.Λ.) εδρεύει στη Λευκωσία της Κύπρου. Το ΑΠΟΕΛ αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας καλαθοσφαίρισης ανδρών Κύπρου.
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τα πρώτα χρόνια
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το τμήμα καλαθόσφαιρας ιδρύθηκε το 1948 και μέχρι το 1958 οι αγώνες, φιλικοί πάντα, γίνονταν σε αυτοσχέδια γήπεδα. Το 1950 προπονητής ανέλαβε ο Ευάγγελος Ανδρεάδης ο οποίος ήρθε στο νησί με την ομάδα στην οποία αγωνιζόταν, την Αθλητική Ένωση Ελλήνων Αλεξανδρούπολης, για να συμμετάσχει σε ένα τουρνουά και πείστηκε από τους παράγοντες του σωματείου μας, το Γεώργιο Πούλια και τον Δημοσθένη Συμεωνίδη, να αναλάβει το τμήμα του ΑΠΟΕΛ.
Το 1957 μια μικτή ομάδα από καλαθοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ και του ΓΣ Παγκύπρια μετέβησαν στην Αίγυπτο δίνοντας πολλά φιλικά παιχνίδια αντίπαλο Αιγυπτιακές, Ελληνικές και Ιταλικές ομάδες με αξιοζήλευτα αποτελέσματα. Το 1958 διοργανώθηκε το πρωτάθλημα Λευκωσίας και σε αυτό συμμετείχαν Ο ΑΠΟΕΛ, η ΕΝΑΔ, ο Διγενής Μόρφου, το Παγκύπριο Γυμνάσιο και η Ένωση Νέων Αγίων Ομολογητών. Ο πρώτος τίτλος πήγε στο Παγκύπριο γυμνάσιο το οποίο νίκησε στον τελικό τον ΑΠΟΕΛ με 54-46 ύστερα από δύο παρατάσεις. Πάντως, αρκετοί παίκτες της τότε ομάδας του Παγκυπρίου Γυμνασίου, όπως οι Ντίνος Πάλμας, Ντίνος Φυσεντζίδης, Ανδρέας Χατζηβασιλείου και άλλοι διέπρεψαν τα μετέπειτα χρόνια με την φανέλα του ΑΠΟΕΛ.
Το 1965 ιδρύθηκε η Κυπριακή ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης διοργανώνοντας και τις πρώτες επίσημες διοργανώσεις με το ΑΠΟΕΛ να κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο. Το πρώτο πρωτάθλημα διοργανώθηκε τελικά το 1966-67 (αυτ'ο του 1965-66 διακόπηκε) και η ομάδα με προπονητή τον Τάκη Λύρα τερμάτισε στην πέμπτη θέση. Την ομάδα του ΑΠΟΕΛ 1966-67 αποτελούσαν οι: Κώστας Ζορπάνος, Ανδρέας Δημητρίου, Ιωσήφ Τοκατζής, Δώρος Στυλιανού, Τέλης Γαλατόπουλος, Λούλης Κοζάκης, Νάσος Παναγιώτου, Κώστας Σχίζας, Λούης Κόνιαλης, Θώλλης Κουλουμάς, Νότης Πάτσαλος, Ντίνος Κυριακίδης, Ντίνος Φυσεντζίδης, Σώτος Σωτηρίου και Κουζαρίδης.
Οι πρώτες επιτυχίες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο πρώτος τίτλος ήρθε το 1968: ο ΑΠΟΕΛ με προπονητή τον Βάσο Κωνσταντίνου κατέκτησε την ασπίδα της Ομοσπονδίας (Σούπερ Καπ) που τότε είχε ιδιαίτερη σημασία αφού δεν υπήρχε η διοργάνωση του κυπέλου. Νίκησε στον τελικό τον πρωταθλητή Διγενή Μόρφου με 43-37 με πρώτο σκόρερ τον μέχρι σήμερα παράγοντα του σωματείου και γιατρό της Ομάδας Κώστα Σχίζα που πέτυχε 17 πόντους. Ακολούθησε η κατάκτηση του κυπέλου το 1973 με προπονητή τον Παλλάδιο Νικολάου που νίκησε στον τελικό την ΑΕΛ με 96-83.
Ο μεγάλος θρίαμβος ήρθε το 1976 με την κατάκτηση του τίτλου του πρωταθλητή. Με καθοδηγητή τον Παλλάδιο Νικολάου και μεγάλους πρωταγωνιστές τους Ανδρέα Παμπόρη, Νίκο Κόνιαλη, Ανδρέα Ευσταθίου, Ανδρέα Κόνιαλη και Ντίνο Φυσεντζίδη, η ομάδα πέτυχε σε 26 αγώνες 24 νίκες. Tην αγωνιστική περίοδο 1978-1979, τους γαλαζοκίτρινους προπονούσε ο Παλλάδιος Νικολάου με ρόστερ: Χάρης, Ευσταθίου, Φυσεντζίδης. Νίκος Κόνιαλης, Ανδρέας Κόνιαλης, Αντώνης Κόνιαλης, Παμπόρης, Αντώνης Ρουσσάκης.[1]
Δεκαετία 1980
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Την σεζόν 1981-82 ο ΑΠΟΕΛ υποβιβάστηκε στη Β' Κατηγορία για να επανέλεθει όμως αμέσως την επόμενη χρονιά 1982-83. Την σεζόν 1985-86, στις 8 Οκτωβρίου του 1985, ο ΑΠΟΕΛ αντιμετώπισε στην ενωμένη τότε Γιουγκοσλαβία την πανίσχυρη Ζαντάρ στα πλαίσια του πρώτου γύρου του Κυπέλλου Κόρατς (είχε στις τάξεις της τον Στόγιαν Βράνκοβιτς, αλλά και τον Ιβάν Σουνάρα και οι δύο διεθνείς από τότε στην εθνική Γιουγκοσλαβίας). Και τα δύο παιχνίδια έγιναν στη Γιουγκοσλαβία, κάτι που ζήτησε ο ΑΠΟΕΛ ώστε να μειωθεί το κόστος της συμμετοχής στην ομάδα, με αποτέλεσμα η Ζαντάρ να πάρει δύο νίκες και εύκολη πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Το ροστερ του ΑΠΟΕΛ με προπονητή τον Τάκη Λύρα το 1985-86 ήταν: Ευσταθίου, Σολέας, Ρουσάκης, Χ. Σολέας, Κοιλαράς, Κυπριανού, Χαραλάμπους, Κόνιαλης, Παπαφιλίππου, Γαβριήλ, Μιραλλάης και Μότσιας.[2]
Δεκαετία 1990
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πιο επιτυχημένη περίοδος του τμήματος καλαθόσφαιρας του ΑΠΟΕΛ ήταν οι χρονιές από το 1994 μέχρι το 1999. Στο διάστημα αυτό, κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα και δύο κύπελα με αποκορύφωμα τα δύο συνεχόμενα ντάμπλ τις περιόδους 1994-95 και 1995-96, χρονιές στις οποίες η ομάδα μας πήρε και την Aσπίδα της Ομοσπονδίας. Περικλής Ταυρόπουλος, Νίκος Παύλου και Σάκης Λάιος ήταν οι προπονητές που είχαν συμμετοχή σε αυτούς τους τίτλους. Μεγάλο μερίδιο στις μετέπειτα επιτυχίες είχε άλλος ένας Ελλαδίτης, ο Μέμος Ιωάννου με τον οποίο ο ΑΠΟΕΛ πήρε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματο το 1998 και το 1999.
To ρόστερ της πρωταθλήτριας ομάδας του 1998 με πρόεδρο τον Ουράνιο Ιωαννίδη ήταν: Σάλιβαν, Στυλιανού, Ζαχαρίου, Χριστοδούλου, ΤζοΤζο Γκαρσία, Νικόλας Ιωάννου, Μάριος Ιωάννου, Λοϊζίδης, Χρήστου, Αλεξάνδρου, Παπαφιλίππου, Λυσάνδρου, Χρυσάνθου και Χαρίτου.[3] Στα ημιτελικά απέκλεισε τον ισχυρό τότε Αχιλλέα Καϊμακλίου. Tην επόμενη σεζον 1998-99 αγωνίστηκε στο Σαπόρτα με ξένους τους Μπαρτον και Κλαρκ.
Τελευταίος τίτλος πρωταθλήματος που πήρε ο ΑΠΟΕΛ ήταν το 2014 με προπονητή τον Αντώνη Κωνσταντίνου και τελευταίος τίτλος κυπέλου το 2016. Συνολικά, από το 1967 που ξεκίνησε να υπάρχουν οργανωμένες καλαθοσφαιρικές διοργανώσεις στην Κύπρο, ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε 11 πρωταθλήματα, 10 κύπελα και 11 ασπίδες, επιδόσεις σημαντικές και που δικαιολογημένα κατατάσσουν το σωματείο στα ιστορικότερα της Κυπριακής καλαθόσφαιρας.
Ευρωπαϊκή πορεία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πρώτη ευρωπαϊκή συμμετοχή ήταν το 1980 με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Στη διοργάνωση του κυπέλλου πρωταθλητριών το 1985 το ΑΠΟΕΛ δημιούργησε ένα μεγάλο ρεκόρ, στη διοργάνωση αντιμετώπισε τη Ζαντάρ πρωταθλήτρια Γιουγκοσλαβίας και με μεγάλους παίκτες στην σύνθεση της όπως ο Στόγιαν Βράνκοβιτς, στον έναν από τους δύο αγώνες που έγιναν στο Ζαντάρ ο ΑΠΟΕΛ έχασε με 192-116, συνολικά σημειώθηκαν 308 πόντοι οι περισσότεροι που έχουν σημειωθεί σε ευρωπαϊκό παιχνίδι.
Προπονητές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Προπονητές οι οποίοι κατέκτησαν τίτλους με τον ΑΠΟΕΛ είναι ο Παλλάδιος Νικολάου, Τάκης Λύρας, Μέμος Ιωάννου, Σάκης Λαϊος, Ντίνος Μιχαηλίδης, Περικλής Ταυρόπουλος, Νίκος Παύλου, Βάσος Κωνσταντίνου, Αντώνης Ρουσσάκης, Δημήτρης Τσιολάκκης, Ηλίας Αρμένης, Μπλαγκόγιε Γκεοργκιέφσκι, Χρίστος Ιακωβίδης, Χρίστος Στυλιανίδης, Γιάννης Χριστόπουλος και Αντώνης Κωνσταντινίδης.[4]
Αναλυτικά
| Περίοδος | Προπονητής | Εθνικότητα |
|---|---|---|
| 1948–1950 | Ντίνος Γεωργιάδης (παίκτης-προπονητής) | |
| 1950– | Ευάγγελος Ανδρεάδης | |
| 1982- | Ντίνος Μιχαηλίδης | |
| 1991– | Πλακόγιε Γκεοργιέφσκι | |
| 1995 | Νίκος Παύλου | |
| 1995–1996 | Περικλής Ταυρόπουλος | |
| 1997 | Τζόνι Νιούμαν | |
| 1997–1999 | Μέμος Ιωάννου | |
| 1999–2000 | Περικλής Ταυρόπουλος | |
| 2007-2008 | Κυριάκος Γιαγκουλής | |
Αξιόλογοι παίκτες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μεγάλες μορφές που κόσμησαν το τμήμα καλαθόσφαιρας του ΑΠΟΕΛ ήταν μεταξύ άλλων ο Ντίνος Φυσεντζίδης με 23 χρόνια θητείας, ο Ανδρέας Παμπόρης, ο Νίκος Κόνιαλης, ο Ανδρέας Ευσταθίου, ο Αντώνης Ρουσσάκης, ο Χάρης Σολέας και οι Νικόλας Ιωάννου, Αλέξης Ζαχαρίου και Πάνος Σερδάρης.
Αναλυτικά
Τζέισον Ρόου
Τζορτζ Άκολς
Shelly Clark
Μπάλσα Ραντούνοβιτς
Ακίν Οτίκο
Emanuel Largest Agbejemisin
Κώστας Εγγλέζος
Ντίνος Φυσεντζίδης
Χρίστος Στυλιανίδης
Αντώνης Ρουσσάκης
Ανδρέας Παμπόρης
Πάνος Σερδάρης
Χάρης Σολέας
Μάριος Παπαφιλίππου
Ντράγκαν Ράτζα
Χρύσος Χριστοδούλου
Νικόλας Ιωάννου
Αλέξης Ζαχαρίου
Τίτλοι και διακρίσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Πρωτάθλημα Κύπρου:
- Κύπελλο Κύπρου:
- Ασπίδα της Ομοσπονδίας:
- Νικήτρια (1): 1968
- Σούπερ Καπ:
- Νικήτρια (11): 1972, 1976, 1986, 1994, 1995, 1996, 1998, 2001, 2002, 2010, 2014
- Β΄ κατηγορία
- Νικήτρια (1): 1983
- Ζιβανάρειο τουρνουά μπάσκετ
- Νικήτρια (5): 2009, 2013, 2015
- Τουρνουά της ΕΘΑ “Δημητράκης Χατζηνικολάου”
- Φιναλίστ: 2017 [5]
- 28ο Τουρνουά Κεραυνού-ΣΠΕ Στροβόλου
- Φιναλίστ: 2014 [6]
- Τουρνουά της ΕΘΑ “Δημητράκης Χατζηνικολάου
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Ασπρόμαυρο φλας: ΑΠΟΕΛ 1978-1979 - cyprusbasket.net
- ↑ Σαν σήμερα: Ο ΑΠΟΕΛ απέναντι στην πανίσχυρη Ζαντάρ! - cyprusbasket.net
- ↑ ΑΠΟΕΛ: Το ηρωικό πρωτάθλημα μπάσκετ ’98 - cyprusbasket.net
- ↑ Αυτοκράτορας και στην καλαθόσφαιρα - monoapoel.com
- ↑ - Ο Κεραυνός κατέκτησε το τουρνουά “Δημητράκης Χατζηνικολάου” - cyprusbasket.net
- ↑ Η ΕΘΑ κατέκτησε το τουρνουά - simerini.sigmalive.com
- ↑ - ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΥΝΟ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΕΘΑ - cbf.basketball
- ↑ - Ο Κεραυνός κατέκτησε το τουρνουά “Δημητράκης Χατζηνικολάου” - cyprusbasket.net
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]| Αυτό το λήμμα σχετικά με έναν αθλητικό σύλλογο χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |
