Αγέμαχος ο Κυζικινός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αγέμαχος ο Κυζικινός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας π.Χ.
Κύζικος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδρομέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΟλυμπιονίκης στο αγώνισμα του σταδίου (192 π.Χ.)

Ο Αγέμαχος ο Κυζικινός (3ος/2ος αιώνας π.Χ.), ήταν αρχαίος Έλληνας αθλητής με καταγωγή από την Κύζικο, ο οποίος αναφέρεται από τον Ευσέβιο της Καισαρείας στο σύγγραμμά του με τίτλο Παντοδαπή ιστορία πως στέφθηκε ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του σταδίου κατά τους 147ους (192 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Αναφέρεται επίσης και από τον περιηγητή του 2ου αιώνα μ.Χ. Παυσανία στο έργο Ελλάδος περιήγησις. Εκεί σχολιάζει πως είχε δει τον ανδριάντα του Αγέμαχου στην Ολυμπία και πως η επιγραφή του ανδριάντα, ενώ τον προσδιόριζε ως Κυζικηνό, ανέφερε πως είχε γεννηθεί στο Άργος.[1][2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Moretti, Luigi (2014). Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai. Testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C.). Maria Elisa Garcia Barraco (στα Ιταλικά). AM; 7 - Arbor Sapientiae Editore S.r.l. ISBN 978-88-97805-32-8.  (καταχώριση 606)
  2. (Αγγλικά) Ευσέβιος της Καισαρείας. «Παντοδαπή Ιστορία». attalus.org. σελ. 209.  (δεν διασώζεται το ελληνικό κείμενο, και οι πληροφορίες του Ευσέβιου για τους ολυμπιονίκες προέρχονται από τον Ιούλιο Αφρικανό)
  3. Παυσανίας. «Ἐλλάδος περιήγησης». perseus.tufts.edu. σελ. 6.13.7.