Αρεκώδη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρεκώδη
Το είδος φοινικιάς Areca catechu
Το είδος φοινικιάς Areca catechu
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Μονοκοτυλήδονα (Monocots)
Τάξη: Αρεκώδη (Arecales)
Bromhead

Τα αρεκώδη (Arecales) είναι τάξη μονοκοτυλήδονων φυτών. Η τάξη αυτή έχει αναγνωρισθεί με την παρούσα ονομασία της μόνο μετά τα μέσα του 20ού αιώνα, καθώς μέχρι τότε η γενικώς αποδεκτή ονομασία ήταν Principes.

Ταξινομική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ταξινομικό σύστημα APG IV του 2016 ενέταξε την οικογένεια δασυπωγωνοειδή στα αρεκώδη, καθώς μελέτες είχαν δείξει ότι είναι αδελφός κλάδος με τα αρεκοειδή (κοινώς φοινικιές ή φοινικοειδή).[1] Αν και η απόφαση αυτή έχει αμφισβητηθεί[2], σήμερα εξακολουθεί να γίνεται γενικότερα αποδεκτή, ώστε τα αρεκώδη περιλαμβάνουν αυτές τις δύο οικογένειες (Arecaceae και Dasypogonaceae), με συνολικώς 206 γένη: τα 4 στα δασυπωγωνοειδή και τα 202 στα αρεκοειδή.

Στα παλαιότερα ταξινομικά συστήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σύστημα Cronquist (1981) ενέτασσε την τάξη στην ομώνυμη υφομοταξία Arecidae της ομοταξίας λειριόψιδα (η ονομασία του Cronquist για τα μονοκοτυλήδονα).

Το Σύστημα Dahlgren, καθώς και το Σύστημα Thorne (1992) εντάσσουν τα αρεκώδη στην υπέρταξη Areciflorae, γνωστή και ως Arecanae, της υφομοταξίας λειριίδες (Liliidae, δηλαδή τα μονοκοτυλήδονα), με μοναδική οικογένεια τα Arecaceae.

Principes[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Principes είναι ονομασία που στη λατινική γλώσσα σημαίνει «πρώτοι». Υιοθετήθηκε από το Σύστημα Engler για μια τάξη των μονοκοτυλήδονων φυτών και αργότερα από το Σύστημα Kubitzki. Η τάξη αυτή ήταν μονοτυπική, δηλαδή περιελάμβανει μόνο μία οικογένεια, την PalmaeArecaceae, τα αρεκοειδή). Καθώς οι κανόνες για τη βοτανική ονοματολογία προνοούν για τη χρήση τέτοιων περιγραφικών ονομασιών πάνω από τη βαθμίδα της οικογένειας, είναι σαφώς επιτρεπτό να χρησιμοποιείται η ονομασία Principes ακόμα και σήμερα, αλλά στην πράξη τα περισσότερα σύγχρονα ταξινομικά συστήματα προτιμούν τη συνώνυμη ονομασία «αρεκώδη» (Arecales). Μετά την εισαγωγή του, το Principes έγινε ο τίτλος του επιστημονικού περιοδικού της Διεθνούς Εταιρείας Φοινικοειδών (International Palm Society, ιδρύθηκε το 1956), αλλά και αυτό μετονομάσθηκε σε Palms το 1999.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Angiosperm Phylogeny Group (2016), «An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG IV», Botanical Journal of the Linnean Society 181: 1-20, doi:10.1111/boj.12385 
  2. Givnish, Thomas J.; Zuluaga, Alejandro; Spalink, Daniel; Soto Gomez, Marybel; Lam, Vivienne K.Y.; Saarela, Jeffrey M.; Sass, Chodon; Iles, William J.D. και άλλοι. (Νοέμβριος 2018), «Monocot plastid phylogenomics, timeline, net rates of species diversification, the power of multi-gene analyses, and a functional model for the origin of monocots», American Journal of Botany 105 (11): 1888-1910, doi:10.1002/ajb2.1178, PMID 30368769, http://deepblue.lib.umich.edu/bitstream/2027.42/146610/18/ajb21178-sup-0014-AppendixS14.pdf 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]