ΑΦΚ Πρέζιντεντς Καπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΑΦΚ Πρέζιντεντς Καπ
ΔιοργανωτήςAFC
Ίδρυση2005
Κατάργηση2014
Χώρος διεξαγωγήςΑσία (ΑΦΚ)
Αριθμός ομάδων12
Τρέχων κάτοχος ΦΚ ΧΤΤΟ
(1ος τίτλος)
Περισ. κατακτήσεις Ρεγκάρ ΤαντΑΖ
(3 τίτλοι)
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τη διοργάνωση

Το ΑΦΚ Πρέζιντεντς Καπ (αγγλικά: AFC President's Cup) ήταν μια ετήσια διασυλλογική ποδοσφαιρική διοργάνωση της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (AFC), στην οποία μετείχαν οι σύλλογοι των ανώτατων ασιατικών εθνικών πρωταθλημάτων Γ΄ επιπέδου με βάση το σύστημα αξιολόγησης της AFC. Επρόκειτο για συλλόγους πρωταθλητές αδύναμων πρωταθλημάτων, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής ούτε στο Ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ, όπου μετέχουν οι πιο δυνατές ομάδες ούτε στο Κύπελλο Ασιατικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, στο οποίο μετέχουν σύλλογοι από πρωταθλήματα ενδιάμεσης δυναμικότητας. Το τρόπαιο καθιερώθηκε το 2005, μετά την συγχώνευση των Κυπέλλων Πρωταθλητριών και Κυπελλούχων Ασίας και αποτελούσε ένα άτυπο "Κύπελλο πρωταθλητριών των αδύναμων χωρών της Ασίας". Αρχικά μετείχαν οκτώ σύλλογοι χωρών που σταδιακά αυξήθηκαν σε 13. Υπήρχαν επίσης άλλες 8-9 περίπου χώρες που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν εφόσον δημιουργούσαν κάποιο εγχώριο πρωτάθλημα, ώστε να πληρούν τα κριτήρια της διοργάνωσης.

Στις 25 Νοεμβρίου του 2013, η Επιτροπή Διοργανώσεων της AFC πρότεινε το Πρέζιντεντς Καπ 2014 να είναι η τελευταία διοργάνωση του θεσμού.[1] Από το 2015, οι πρωταθλητές των "αναδυόμενων χωρών" έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στα προκριματικά του Κυπέλλου ΑΦΚ.[2]

Στον τελικό του 2014, η ΧΤΤΟ Ασγκαμπάτ του Τουρκμενιστάν νίκησε την Ρίμιονγκσου της Βόρειας Κορέας με 2-1, και έγινε η δεύτερη συνεχόμενη ομάδα από το Τουρκμενιστάν που κατέκτησε το Πρέζιντεντς Καπ.[3]

Σύστημα διεξαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε χώρα μετείχε με την πρωταθλήτρια ομάδα της. Η προκριματική φάση διεξαγόταν σε ομίλους, οι οποίοι ήταν δύο ως το 2007 που μετείχαν οκτώ σύλλογοι και από το 2008 έγιναν τρεις με την αύξηση των ομάδων σε 11 και 12. Κάθε προκριματικός όμιλος διεξαγόταν στην έδρα μιας εκ των ομάδων σε μορφή διοργάνωσης. Στην τελική φάση προκρίνονταν τέσσερις ομάδες: ως το 2007 οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου και από το 2008 ως το 2010 οι πρώτοι καθενός εκ των τριών ομίλων και ο καλύτερος δεύτερος. Η τελική φάση γινόταν στην έδρα ενός εκ των τεσσάρων συλλόγων με σύστημα φάιναλ φορ (δύο ημιτελικοί, μικρός και μεγάλος τελικός).

Από το 2011 στην τελική φάση προκρίνονταν έξι ομάδες: οι δύο πρώτες καθενός από τους τρεις ομίλους. Στη τελική φάση, που διεξαγόταν στην έδρα ενός εκ των έξι συλλόγων, οι ομάδες χωρίζονταν σε δυο ομίλους και οι νικητές των ομίλων προκρίνοταν στον τελικό.

Οι τελικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τρόπαιο
Έτος Τόπος τελικού Νικητές Φιναλίστ Aποτελέσματα
2005 Νεπάλ Ρεγκάρ ΤαντΑζ Τουρσούνζοντα Ντορντόι-Ντιναμό Ναρίν
3-0
2006 Μαλαισία Ντορντόι-Ντιναμό Ναρίν Βακχς Κουργκοντεπά
2-1 (παρ.)
2007 Πακιστάν Ντορντόι-Ντιναμό Ναρίν Mαχεντρά Πολίς Κλαμπ
2-1
2008 Κιργιστάν Ρεγκάρ ΤαντΑζ Τουρσούνζοντα Ντορντόι-Ντιναμό Ναρίν
1-1 (4-3 πεν.)
2009 Τατζικιστάν Ρεγκάρ ΤαντΑζ Τουρσούνζοντα Ντορντόι-Ντιναμό Ναρίν
2-0
2010 Μιανμάρ Γιανταναρμπόρ Ντορντόι Μπισκέκ
1-0 (παρ.)
2011 Ταϊβάν Ταϊβάν Πάουερ Κόμπανι Πνομ Πεν Κράουν
3-2
2012 Τατζικιστάν ΦΚ Ιστικλόλ Μαρκάζ Σαμπάμπ Αλ-Αμ' αρί
2-1
2013 Μαλαισία ΦΚ Μπάλκαν ΚΡΛ ΦΚ
1-0
2014 Σρι Λάνκα ΦΚ ΧΤΤΟ Ασγκαμπάτ Ρίμιονγκσου ΣΚ
2-1

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα AFC President's Cup της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).