Όθων Δ΄ της Βαυαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όθων Δ΄ της Βαυαρίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Otto IV (Γερμανικά)
Γέννηση 3  Ιανουαρίου 1307[1]
Duchy of Bavaria
Θάνατος 14  Δεκεμβρίου 1334[1]
Μόναχο[2]
Εθνικότητα Γερμανοί
Χώρα πολιτογράφησης Γερμανία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Richardis of Jülich
Γονείς Στέφανος Α΄ της Βαυαρίας και Jutta of Schweidnitz
Αδέλφια Ερρίκος ΙΔ΄ της Βαυαρίας
Elizabeth of Bavaria
Οικογένεια Οίκος του Βίττελσμπαχ

Ο Όθων Δ΄, γερμ. Otto IV (29 Νοεμβρίου 1329 - 20 Δεκεμβρίου 1340) από τον Οίκο του Βίττελσμπαχ ήταν συγκυβερνήτης της Κάτω Βαυαρίας, πρώτα του εξαδέλφου του Ερρίκου ΙΕ΄ και έπειτα του πρωτότοκου αδελφού του Ερρίκου ΙΔ΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Στεφάνου Α΄ συγκυβερνήτη της Κάτω Βαυαρίας και της Γιούτας των Πιάστ, κόρης του Μπόλκο Α΄ δούκα του Σβίντνικα. Μεγαλύτερος αδελφός του ήταν ο Ερρίκος ΙΔ΄.

Το 1310 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκαν, ως συγκυβερνήτες της Κάτω Βαυαρίας, ο Ερρίκος ΙΔ΄ και ο Όθων Δ΄. Από το 1312 ήταν συγκυβερνήτες του εξαδέλφου τους Ερρίκου ΙΕ΄ δούκα της Κάτω Βαυαρίας. Ο φιλόδοξος αδελφός του Ερρίκος ΙΔ΄ θέλησε τη διαίρεση του δουκάτου και προκάλεσε πόλεμο. Έτσι το 1331 η Κάτω Βαυαρία διαιρέθηκε μεταξύ των τριών και ο Όθων Δ΄ έλαβε το Μπούργκχαουζεν, το Τράουνσταϊν, κ.ά.

Το 1333 απεβίωσε ο Ερρίκος ΙΕ΄ και τον διαδέχθηκε ο εξάδελφός του Ερρίκος ΙΔ΄ ως δούκας και ο Όθων Δ΄ ως συγκυβερνήτης. Ο Όθων Δ΄, που απεχθανόταν τον αδελφό του, έκανε τον εξάδελφο τού πατέρα τους Λουδοβίκο Δ΄ της Γερμανίας κληρονόμο με διαθήκη του. Απεβίωσε το 1334, χωρίς επιζόν τέκνο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Ριχάρντις, κόρη του Γκέρχαρντ Ε΄ κόμη του Γιούλιχ και είχε τέκνο:

  • Αλβέρτος 1332-πριν το 1340.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Otto IV, Duke of Lower Bavaria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).