Νέκαρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νέκαρ
Neckar 2.JPG
Πηγές Neckarquelle
Εκβολές Ρήνος
Μήκος 367 km
Μέση εκροή 140 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
Παραπόταμοι Murr, Jagst, Kocher, Zaber, Zipfelbach (Neckar), Steinlach, Ammer, Glatt, Nesenbach, Aich, Echaz, Elz, Rems, Arbach, Fils, Rohrhaldenbach, Steinach, Steinach, Weggentalbach, Katzenbach, Erms, Feuerbach, Itter, Starzel, Prim, Eyach, Kanzelbach, Sulm, Bronnbach, Lauter, Seltenbach, Eschach, Schozach, Lein, Körsch, Pfühlbach, Schlichem, d:Q2678146, Steinbach, Böllinger Bach, Elsenz και Enz
Οι πόλεις της κοιλάδας του Νέκαρ

Ο Νέκαρ (γερμ. Neckar) είναι ποταμός στη Γερμανία. Είναι παραπόταμος του Ρήνου και πηγάζει από τον Μέλανα Δρυμό. Έχει συνολικό μήκος 367 χλμ. και ρέει κυρίως μέσω της νοτιοδυτικής πολιτείας της Βάδης-Βυρτεμβέργης, διατρέχοντας για λίγο και την Έσση και καταλήγοντας στο Ρήνο μόλις βόρεια του Μάνχαϊμ. Ο Νέκαρ διασχίζει τις ακόλουθες πόλεις: Ρόττενμπουργκ αμ Νέκαρ, Τύμπιγκεν, Έσλιγκεν, Στουτγκάρδη, Μάρμπαχ αμ Νέκαρ, Χαϊλμπρόν, Χαϊδελβέργη, Μάνχαϊμ.

Το όνομα Νέκαρ προήλθε από τα ονόματα Nicarus και Neccarus, που με τη σειρά τους προέρχονται από την Κέλτικη λέξη Nikros, που σημαίνει "άγριο ​​νερό" ή "άγριος τύπος". Ο ποταμός είναι πολύ σημαντικός από εμπορική άποψη, καθώς ήδη από τον 10ο αιώνα από εδώ κατέβαινε η ξυλεία του Μέλανα Δρυμού προς την Ολλανδία και τα παράλια της Βαλτικής για την κατασκευή πλοίων. Είναι επίσης πλωτός και δίνει πρόσβαση στη θάλασσα στις μεγάλες πολεις της Στουτγκάρδης, του Μάνχαϊμ, της Χαϊδελβέργης αλλά και του Χαϊλμπρόν, έκτης μεγαλύτερης πόλης της Βυρτεμβέργης. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα τα ατμόπλοια χρησιμοποιούσαν μια αλυσίδα μήκους 155 χιλιομέτρων απλωμένη μέσα στο ποτάμι για να ανεβαίνουν το ρεύμα. Ο αστεροειδής 1223 Νέκαρ (325 Neckar), που ανακαλύφθηκε το 1931, πήρε το όνομά του από το ποταμό.