Έρημος και ημιέρημος του Κόλπου του Ομάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η έρημος και ημιέρημος του Κόλπου του Ομάν είναι μια παράκτια οικοπεριοχή στον Περσικό Κόλπο και στον Κόλπο του Ομάν στο Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο βορειοανατολικό άκρο της Αραβικής Χερσονήσου. Το κλίμα είναι ζεστό και ξηρό, με χαλκόστρωτες πεδιάδες και σαβάνες με ακανθώδεις ακακίες από την ακτή. Κατά μήκος της ακτής υπάρχουν μείγματα οικότοποων που περιλαμβάνουν μαγγρόβιους βάλτους, λιμνοθάλασσες και λασπότοπους. Οι μαγγρόβιες περιοχές κυριαρχούνται από τα Avicennia marina και η σαβάνα από Prosopis cineraria και Vachellia tortilis. Το νησί Μασίρα είναι μια σημαντική περιοχή αναπαραγωγής για τη θαλάσσια χελώνα caretta caretta, καθώς και για άλλες θαλάσσιες χελώνες που εμφανίζονται επίσης εδώ, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία πουλιών, μερικών μόνιμων και μερικών μεταναστευτικών. Υπάρχουν ορισμένες προστατευόμενες περιοχές, αλλά σε γενικές γραμμές τα ενδιαιτήματα έχουν υποβαθμιστεί από τη βόσκηση ζώων, ιδίως καμηλών και κατσικών. Κινδυνεύουν επίσης από πετρελαιοκηλίδες, οδήγηση εκτός δρόμου και λαθροθηρία.[1]

Τοποθεσία και περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Ομάν, αυτή η οικοπεριοχή περιλαμβάνει τη Χερσόνησο Μουσαντάμ, τον θύλακα του Ομάν εντός των ΗΑΕ στα στενά του Ορμούζ, την είσοδο στον Περσικό Κόλπο. Στο κύριο τμήμα του Ομάν περιλαμβάνει την παράκτια πεδιάδα της περιοχής Αλ Μπατίνα στον Κόλπο του Ομάν, συνεχίζοντας κατά μήκος του Μουσκάτ μέχρι τις παραλίες και τους αμμόλοφους της Περιοχής Ας Σαρκίγια. Από το σημείο Ρας αλ Χαντ διασχίζει νότια κατά μήκος την ακτή μέχρι το έρημο νησί Μασίρα. Περιλαμβάνει επίσης μια χερσαία λωρίδα που εκτείνεται στα νοτιοδυτικά των Όρων Αλ Χατζάρ. Στα ΗΑΕ καλύπτει τις πεδιάδες γύρω από τα Όρη Αλ Χατζάρ στα ανατολικά, στα εμιράτα του Ντουμπάι, Σάρτζα και Ρας αλ-Χαϊμά, και της ακτής Αλ Μπατίνα της χώρας γύρω από τη Φουζαΐρα.

Αυτή η ξηρή οικοπεριοχή περιέχει ένα μείγμα οικοτόπων, όπως μαγγρόβιους βάλτους, λιμνοθάλασσες και λασπότοπους στην ακτή, χαλκόστρωτες πεδιάδες και σαβάνες με ακανθώδη δέντρα ακακίας στην ενδοχώρα με φόντο τα όρη Μουσαντάμ και Αλ Χατζάρ. Το κλίμα είναι ζεστό και ξηρό με θερμοκρασίες έως 49 βαθμούς Κελσίου (120 ° F) και λίγες βροχοπτώσεις, ειδικά στις ακτές του Περσικού Κόλπου των ΗΑΕ. Υπάρχουν περισσότερες βροχοπτώσεις στον Κόλπο του Ομάν που παρέχουν υγρασία και στις δύο ακτές.

Χλωρίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παράκτιο μαγγρόβιο αποτελείται από Avicennia marina, τα δέντρα της εσωτερικής σαβάνας περιλαμβάνουν τα Ziziphus spina-christi, Prosopis cineraria και Acacia tortilis, ενώ τα βουνά φιλοξενούν το Ficus cordata salicifolia και το Acacia tortilis. Τέλος, η παραδοσιακή χλωρίδα της ακτής Αλ Μπατίνα είναι το Acacia tortilis και το Prosopis cineraria. Μερικά από αυτά τα είδη βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο στο Ιράν.

Πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μεγαλύτερος πληθυσμός στον κόσμο της θαλάσσιας χελώνας (Caretta caretta) αναπαράγεται στο νησί Μασίρα και άλλες χελώνες που έρχονται σε αυτές τις ακτές περιλαμβάνουν τις Lepydochelys olivacea, πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) και την απειλούμενη χελώνα γεράκι (Eretmochelys imbricata). Η περιοχή είναι εξαιρετικά πλούσια σε πτηνά, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης μετανάστευσης μεταξύ Ασίας και Αφρικής. Τα ενδημικά πτηνά περιλαμβάνουν ένα είδος πτυχωτή αλκυόνα. Στα θηλαστικά περιλαμβάνονται η απειλούμενη αραβική λεοπάρδαλη (Panthera pardus nimr) στα βουνά και ο αραβικός τράγος, καθώς και τα καρακάλ, αλλά όλα αυτά είναι ευάλωτα στο κυνήγι.

Απειλές και διατήρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι βιότοποι υποβαθμίστηκαν από τη βόσκηση ζώων, ιδίως καμηλών και κατσικών. Η παράκτια λωρίδα Αλ Μπατίνα του Ομάν είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας και καλλιεργείται εντατικά, εν μέρει από τη μεγάλη κοινότητα του Ομάν, των Βαλούχων με πακιστανική καταγωγής. Οι αστικές περιοχές σε αυτήν την οικοπεριοχή του Ομάν περιλαμβάνουν την πρωτεύουσα και τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το ιστορικό λιμάνι του Μουσκάτ και τις ψαροπόλεις Barka και Σοχάρ, που θρυλείται πως είναι θρυλικά το σπίτι του Σεβάχ, και το θέρετρο του Αλ Σαουάντι. Άλλα τουριστικά αξιοθέατα κατά μήκος αυτής της ακτής περιλαμβάνουν τα ιστορικά κάστρα του Φρουρίου Ναχάλ και του Ρουστάκ, τους αμμόλοφους Σαρκίγια και τις παραλίες χελώνων στο Ρας αλ-Χαντ και Ρας αλ-Ζουναΐζ. Οι πόλεις των ΗΑΕ σε αυτήν την οικοπεριοχή περιλαμβάνουν το τεράστιο εμπορικό κέντρο του Ντουμπάι και την κοντινή πόλη της Σάρτζα. Μια δημοφιλής εκδρομή από το Ντουμπάι είναι στον θύλακα των Όρων Αλ Χατζάρ στη Χάτα.

Άλλες απειλές για την οικοπεριοχή περιλαμβάνουν πετρελαιοκηλίδες στη θάλασσα, λαθροθηρία άγριων ζώων και οδήγηση εκτός δρόμου σε τοποθεσίες όπως η Ουάντι Μπάνι Άουφ. Οι προστατευόμενες περιοχές περιλαμβάνουν το Ρας Αλ Κορ στο Ντουμπάι, διάσημο για τα χειμερινά φλαμίνγκο του και μια μαγγρόβια περιοχή στο Φυσικό Καταφύγιο Κορ Κάλμπα στον Κόλπο του Ομάν στα ΗΑΕ, κοντά στα σύνορα με το Ομάν.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Gulf of Oman desert and semi-desert» (στα Αγγλικά). Encyclopedia of the Earth. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2020.