Φλαμίνγκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φλαμίνγκο
Φλαμίνγκο στον Κόλπο της Καλλονής, Μυτιλήνη
Φλαμίνγκο στον Κόλπο της Καλλονής, Μυτιλήνη
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Φοινικοπτερόμορφα (Phoenicopteriformes)
Fürbringer
Οικογένεια: Φοινικοπτερίδες (Phoenicopteridae)
Charles Lucien Jules Laurent Bonaparte
Γένος: Φοινικόπτερος (Phoenicopterus) και Phoenicoparrus
Linnaeus
Είδη

Δείτε κείμενο

Τα φλαμίνγκο είναι πτηνά του γένους των φοινικόπτερων. Είναι ένα πουλί που συναντάται σε όλο τον κόσμο και έχει χαρακτηριστικό ροζ φτέρωμα. Είναι ψηλόλιγνο με λεπτά πόδια και γαμψή μύτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Cyprus Weekly, στο κείμενο Flamingos late return to salt lake, 4 Ιανουαρίου 2014, τα φλαμίνγκο επισκέπτονται τις αλυκές της Κύπρου μεταξύ του Νοεμβρίου και Μαρτίου. Το 2013 άρχισαν να εμφανίζονται στην Αλυκή Λάρνακας κατά το Δεκέμβριο. Στην εφημερίδα επίσης παρουσιάζεται η μαρτυρία ότι το Δεκέμβριο 2013 στην Αλυκή Λάρνακας μετρήθηκαν το Δεκέμβριο μόνο έξι φλαμίνγκο. Κείμενο στην εφημερίδα Πολίτης, 5 Ιανουαρίου 2013, με τίτλο Η μαγεία της φύσης, που γράφει ο Χριστόφορος Νέστορος, αναφέρεται στα φλαμίνγκο στην Αλυκή Ακρωτηρίου. Στο κείμενο υπάρχει μαρτυρία από το Ταμείο Θήρας ότι το Δεκέμβριο 2013 μετρήθηκαν 14 χιλιάδες φλαμίνγκο. Επίσης υπάρχει και η πληροφορία ότι στην Αλυκή Λάρνακας διαχείμασαν το Δεκέμβριο μόλις χίλια φλαμίνγκο.

Επίσης έχει εντοπιστεί στην Κύπρο ένα μαύρο φλαμίνγκο που είναι εξαιρετικά σπάνιο. Αυτό το σπάνιο πλάσμα είναι μοναδικό στον κόσμο. Προφανώς αυτό το φαινόμενο οφείλετε σε μια σπάνια περίπτωση μελανισμού, μια πάθηση που οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή της χρωστικής μελανίνης.[1]

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το μαύρο φλαμίνγκο της Κύπρου, Το Θέμα, ανακτήθηκε στις 17/11/2015.