Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αραβική λεοπάρδαλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αραβική λεοπάρδαλη

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια: Αιλουρίδες

Η αραβική λεοπάρδαλη (Panthera pardus nimr) είναι υποείδος λεοπάρδαλης ιθαγενές στην Αραβική Χερσόνησο. Το 1996 η IUCN κατέταξε το υποείδος ως κρισίμως κινδυνεύον, με λιγότερα από 200 άτομα ζωντανά (σύμφωνα με καταγραφές του 2006).

Η αραβική λεοπάρδαλη είναι ο μικρότερο από τα υποείδη της λεοπάρδαλης. Μάλιστα, έπειτα από γενετικές αναλύσεις πάνω σε μια λεοπάρδαλη από την νότια Αραβία, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι λεοπαρδάλεις της Αραβίας είναι γενετικά πολύ κοντά στις λεοπαρδάλεις της Νότιας Αφρικής.

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Felis pardus nimr ήταν η ονομασία που προτάθηκε από τον Wilhelm Hemprichand Christian Gottfried Ehrenberg το 1830 για λεοπάρδαλη από την Αραβία. Η ονομασία Panthera pardus jarvisi προτάθηκε από τον Reginald Innes Pocock το 1932 .

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, διεξήχθη μια φυλογεγραφική ανάλυση με βάση δείγματα ιστών από λεοπαρδάλια της Ασίας και της Αφρικής. Το Ρ. Ρ. το jarvisi ομαδοποιήθηκε προσωρινά με την περσική λεοπάρδαλη, καθώς δεν υπήρχαν δείγματα ιστών.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γούνα της αραβικής λεοπάρδαλης ποικίλλει από ανοιχτό κίτρινο έως βαθύ χρυσαφί, ή γκρίζο. Τα αρσενικά έχουν μήκος σώματος 182-203 cm και ζυγίζουν περίπου 30 κιλά. Τα θηλυκά έχουν μήκος 160-192 cm και ζυγίζουν περίπου 20 κιλά .Η αραβική λεοπάρδαλη είναι μικρότερη από τις αφρικανικές και τις περσικές λεοπαρδάλεις . Είναι όμως το μεγαλύτερο αιλουροειδές στην Αραβική Χερσόνησο.