Αραβικός τράγος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αραβικός τράγος
Stuffed Arabian Tahr.jpg
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordats)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Αρτιοδάκτυλα (Artiodactyla)
Οικογένεια: Βοοειδή (Bovidae)
Υποοικογένεια: Αιγώδη (Caprinae)
Γένος: Αραβίτραγος (Arabitragus)
Είδος: A. jayakari
Διώνυμο
Arabitragus jayakari
(Thomas, 1894)

Ο Αραβικός τράγος ή αλλιώς Αραβικό τάρ είναι είδος τάρου (Ασιατικές αίγες), ιθαγενές στην Αραβία. Μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν πως ανήκε στο γένος Hemitragus, όμως γενετικές ενδείξεις απέδειξαν πως ανήκει σε μονοτυπικό γένος.

Μορφολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αραβικός τράγος αποτελεί το μικρότερο είδος τάρου. Είναι γεροδεμένο ζώο με κυρτά προς τα πίσω κέρατα. Τα αρσενικά είναι πιο εύρωστα από τα θηλυκά. Επίσης τα αρσενικά έχουν πιο εντυπωσιακή χαίτη από τα θηλυκά, που εκτείνονται δεξιά κάτω από την πλάτη και αναπτύσσονται περισσότερο με βάση την ηλικία. Στα γηραιότερα αρσενικά το ρύγχος σκουραίνει προς το μαύρο και αποκτούν μαύρη ρίγα στην βάση του ματιού. Όπως τα περισσότερα αιγώδη, έτσι και ο αραβικός τράγος έχει ελαστικές οπλές που τον βοηθούν να κρατάει την ισορροπία του στα απόκρημνα βράχια[2].

Βιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αραβικός τράγος συναντάται σε μικρά κοπάδια περιλαμβάνοντας ένα θηλυκό και ένα μικρό. Επίσης συναντάται και σε οικογενειακές ομάδες.Υπάρχουν αναφορές για γεννήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, και κυήσεις που κρατάνε 140-150 ημέρες. Τρέφεται κυρίως με φύλλα, γρασίδι, θάμνους και φρούτα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Insall, D. (2008). Arabitragus jayakari. 2008 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2008. Ανακτήθηκε 5 April 2009. Database entry includes a brief justification of why this species is of endangered.
  2. «Arabian tahr».