Έμιλυ Λουίζου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έμιλυ Λουίζου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1995
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΕκπαίδευσηUniversity College London (UCL)

Birkbeck College, University of London Drama Centre London

Royal Academy of Dramatic Art, London
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΣκηνοθέτης
Ιστότοπος
emilylouizou.com

Η Έμιλυ Λουίζου είναι Ελληνίδα θεατρική σκηνοθέτης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και από την ηλικία των 18 χρονών ζει στο Λονδίνο. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL) και στη συνέχεια έγινε δεκτή στο μεταπτυχιακό Θεατρικής Σκηνοθεσίας (MFA) του Κολεγίου Μπίρκμπεκ στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έχει σπουδάσει υποκριτική στο Drama Centre London και έχει παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου, καθώς και μαθήματα χορού στη Βασιλική Ακαδημία Χορού. Έχει επίσης παρακολουθήσει μετά από πρόσκληση το 6μηνο σεμινάριο Σκηνοθεσίας για Οπέρα στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου με εισηγήτρια την καταξιωμένη Βρετανίδα σκηνοθέτιδα Κέιτι Μίτσελ.

Σκηνοθέτησε την πρώτη της παράσταση στο Λονδίνο το 2015 ανεβάζοντας τις «Βάκχες» του Ευριπίδη στο Θέατρο Bloomsbury του Γουέστ Εντ και μετέπειτα στο Βρετανικό Μουσείο[1]. Η παράσταση παρουσιάστηκε επίσης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα, καθώς και σε διάφορα φεστιβάλ σε Αγγλία και Ελλάδα.

Το 2015 ίδρυσε τη θεατρική ομάδα Collide[2], με την οποία έχει σκηνοθετήσει 8 παραστάσεις στο Λονδίνο, και για την οποία η Guardian έγραψε το 2022 ότι “είναι σίγουρα μια ομάδα που αξίζει κανείς να ακολουθεί” [3]. Οι παραστάσεις που ανεβάζει με το Collide συνδυάζουν την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, την κίνηση και το χορό, με το λόγο και το κείμενο.

Το 2017-2018 διετέλεσε Resident Assistant Director στο multi-disciplinary θέατρο HOME του Μάντσεστερ στο οποίο συνεργάστηκε με καταξιωμένους Βρετανούς και Ευρωπαίους καλλιτέχνες όπως οι Tiger Lillies, o Μπιζάν Σεϊμπανί και ο Γουόλτερ Μεϊεργιόχαν[4].

Η παράστασή της "TROY"[5] χρηματοδοτήθηκε από την Αγγλική κυβέρνηση και έγινε sold-out στο Λονδίνο τον Νοέμβριο του 2018. Ακολούθησε η «Μεταμόρφωση» (σε διασκευή της ίδιας από τη νουβέλλα του Φραντς Κάφκα) το 2019, η οποία επιλέχθηκε ως μία από τις 10 καλύτερες Αγγλικές studio performances της χρονιάς[6] και προσκλήθηκε να πάρει μέρος στο Incoming Festival σε Λονδίνο και Μάντσεστερ τον Ιούνιο του 2019.

Από τον Φεβρουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2019, η Έμιλυ ήταν σκηνοθέτης της περιοδείας της όπερας "Λα Μποέμ" του Πουτσίνι, σε παραγωγή του OperaUpClose, η οποία ταξίδεψε σε πάνω από 20 θέατρα σε όλη την Αγγλία.

Το χειμώνα του 2019 συνεργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στο έργο «Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν»[7] του Χένρικ Ίψεν, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά και παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Στις αρχές του 2020 διετέλεσε Resident Assistant Director στο διακεκριμένο θέατρο Royal Shakespeare Company, στη γενέτειρα του Σαίξπηρ, το Στράτφορντ-απόν-Έιβον, στο οποίο μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με τη Μαρία Άμπεργκ, την Μπάρμπαρα Φρέι και τον Τσιάγο Ροντρίγκες.

Το 2021 διετέλεσε βοηθός του Στάθη Λιβαθινού στην παράσταση «Συμφορά από το πολύ μυαλό»[8] του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων.

Τον Μάιο του 2022, έπειτα από πρόσκληση του Δημήτρη Τάρλοου σκηνοθέτησε στο Θέατρο Πορεία την πρώτη της επαγγελματική παράσταση στην Ελλάδα, το καινούριο έργο “Labor”[9] με την Ιωάννα Παππά, τον Στέλιο Μάινα και τον Ορέστη Χαλκιά.

Τον Οκτώβριο του 2022 σκηνοθέτησε στο Λονδίνο το εξπρεσιονιστικό έργο του Γκέοργκ Κάιζερ “The Coral”[10] στο Θέατρο Finborough, ενώ τον Απρίλιο του 2023 σκηνοθέτησε τη διεθνή πρεμιέρα του “Τhe Woman Who Turned Into A Tree”[11] της Λίζα Λάνγκσεθ (βασισμένο στη σειρά του Netflix “Love & Anarchy”).

Το 2023 βρέθηκε ξανά στην Αθήνα, μετά από κάλεσμα της Κατερίνας Ευαγγελάτου και του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου για να σκηνοθετήσει το «Συμπτώματα από την Έλλειψη Βάρους»[12], ένα καινούριο έργο του Γιάννη Σκαραγκά εμπνευσμένο από τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου, που ανέβηκε στις 14 & 15 Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου.

Έχει εργαστεί επίσης ως Artist Mentor, πραγματοποιώντας σεμινάρια θεάτρου και μαθήματα για εφήβους και ενήλικες, στο Barbican Centre και στο Old Vic Theatre του Λονδίνου. Από το 2019 συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ερευνώντας το αντίκτυπο του θεατρικού παιχνιδιού σε δίγλωσσους μαθητές. Παράλληλα είναι Visiting Lecturer και έχει διδάξει και σκηνοθετήσει σε κάποιες από τις μεγαλύτερες Βρετανικές δραματικές σχολές.

Συνεντεύξεις & Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. McF (2 Απριλίου 2015). ««Βάκχες» του Ευριπίδη | Από το UCL Classical Drama Society | Σκηνοθεσία: Έμιλυ Λουΐζου, Σύγχρονη μετάφραση: James Morwood». Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2023. 
  2. «Portfolio». CollideTheatre (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. Wiegand, Chris (2022-10-07). «The Coral review – urgent parable of poverty and the one percent» (στα αγγλικά). The Guardian. ISSN 0261-3077. https://www.theguardian.com/stage/2022/oct/07/the-coral-review-georg-kaiser-finborough. Ανακτήθηκε στις 2023-09-03. 
  4. «Uncle Vanya». HOME (στα Αγγλικά). 3 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2023. 
  5. IEFIMERIDA.GR, NEWSROOM (20 Νοεμβρίου 2018). «Εμιλυ Λουίζoυ: Η 23χρονη σκηνοθέτις και ηθοποιός που έγινε talk of the town στο Λονδίνο». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2023. 
  6. «INCOMING FESTIVAL 2019 | Whats On | New Diorama». newdiorama.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2023. 
  7. «Χένρικ Ίψεν:Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν». Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2023. 
  8. «Συμφορά απ' το πολύ μυαλό - του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ :: Υπηρεσία Εισιτηρίων». ticketservices.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2023. 
  9. «LABOR | Θέατρο Πορεία». Poreia Theatre. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2023. 
  10. Wiegand, Chris (2022-10-07). «The Coral review – urgent parable of poverty and the one percent» (στα αγγλικά). The Guardian. ISSN 0261-3077. https://www.theguardian.com/stage/2022/oct/07/the-coral-review-georg-kaiser-finborough. Ανακτήθηκε στις 2023-09-03. 
  11. «The Woman Who Turned Into A Tree | A new play based on ancient myth». Omnibus Theatre (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2023. 
  12. Τερεζάκη, Σοφία. «Συμπτώματα από την έλλειψη βάρους». Athens Epidaurus Festival. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2023.