Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άστυλος ο Κροτωνιάτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άστυλος ο Κροτωνιάτης
Προσωπικές Πληροφορίες
Γέννηση6ος αιώνας π.Χ.
Κρότωνας
Άθλημα
Αγώνισμααγώνισμα στάδιον & αγώνισμα διαύλου& [σταδιοδρόμος]

Ο Άστυλος ο Κροτωνιάτης ήταν αρχαίος Έλληνας πολλαπλός Ολυμπιονίκης σύμφωνα με τον Παυσανία και περιοδονίκης δρομέας που έζησε τον 5ο π.Χ. αιώνα[1][2]. Το όνομά του αναφέρεται ως νικητή σε όλους τους Πανελλήνιους αγώνες που έλαβε μέρος (Νέμεα, Πύθια, Ίσθμια κ.ά.).

Ιστορικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Ο ναός της Λακινίας Ήρας

Ο Άστυλος αρχικά συμμετείχε ως πολίτης του Κρότωνα, αλλά το 480 π.Χ., πιθανόν για να τιμήσει τον τύραννο Ιέρωνα, πήρε μέρος στα 75α Ολύμπια ως πολίτης από τις Συρακούσες. Αυτό οι Κροτωνιάτες δεν το συγχώρεσαν ποτέ, τον εξόρισαν από την πόλη, κατέστρεψαν τον ανδριάντα του, έργο του Πυθαγόρα, και αποκαθήλωσαν την εικόνα του από τον ναό της Λακινίας Ήρας[1]. Επίσης, το σπίτι του μετατράπηκε σε φυλακή (η πατρική οικία θεωρείτο ιερή στην αρχαιότητα) και τέλος η οικογένειά του τον αποκλήρωσε. Αναφέρεται ότι υπήρχε ανδριάντας του στον ιερό χώρο της Άλτεως, καθώς και ότι ο ποιητής Σιμωνίδης τον απαθανάτισε σε επίγραμμά του.[2].

Τα αθλητικά κατορθώματα του Άστυλου συγκρίνονται με τον πολύ προγενέστερο από αυτόν, Χίονι της Σπάρτης, ο οποίος είχε κερδίσει και αυτός σε τρεις συνεχόμενες Ολυμπιάδες (664, 660 & 656 π.Χ.) στα αγωνίσματα στάδιον και δίαυλος. Μάλιστα ο Άστυλος σύμφωνα με κάποιους υπερτερεί, διότι νίκησε μία φορά και στον οπλίτη δρόμο, όμως η σύγκριση είναι άνευ σημασίας εφόσον την περίοδο που έζησε ο Χίονις κατά πάσα πιθανότητα δεν διεξαγόταν αυτό το αγώνισμα στην Ολυμπία.

Σύμφωνα με τον Παυσανία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[ 6.13.1] Ἀστύλος δὲ Κροτωνιάτης Πυθαγόρου μέν ἐστιν ἔργον, τρεῖς δὲ ἐφεξῆς Ὀλυμπίασι σταδίου τε καὶ διαύλου νίκας ἔσχεν. ὅτι δὲ ἐν δύο ταῖς ὑστέραις ἐς χάριν τὴν Ἱέρωνος τοῦ Δεινομένους ἀνηγόρευσεν αὑτὸν Συρακούσιον, τούτων ἕνεκα οἱ Κροτωνιᾶται τὴν οἰκίαν αὐτοῦ δεσμωτήριον εἷναι κατέγνωσαν καὶ τὴν εἰκόνα καθεῖλον παρὰ τῇ Ἥρᾳ τῇ Λακινίᾳ κειμένην." Παυσανίας, Ηλιακών Β΄. - Παυσανίου Ἑλλάδος Περιήγησις 6. Ἠλιακῶν Β' [3]

[ 6.13.1] Ο ανδριάντας του Κροτωνιάτη Αστύλου είναι έργο του Πυθαγόρα. Αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης στο στάδιο τρεις συνεχείς φορές και σημείωσε νίκες και στο αγώνισμα του διαύλου. Επειδή στις δύο τελευταίες του νίκες αναγορεύτηκε νικητής ως Συρακούσιος, για να ευχαριστήσει τον Ιέρωνα, γιο του Δεινομένη, οι Κροτωνιάτες τον τιμώρησαν μετατρέποντας το σπίτι του σε φυλακή και καταστρέφοντας τον ανδριάντα του, που βρισκόταν στο ιερό της Λακινίας 'Ήρας.

  • 73η Ολυμπιάδα (488 π.Χ.) Στάδιον, Κρότων (νότια Ιταλία)
  • 73η Ολυμπιάδα (488 π.Χ.) Δίαυλος, Κρότων (νότια Ιταλία)
  • 74η Ολυμπιάδα (484 π.Χ.) Στάδιον, Κρότων (νότια Ιταλία)
  • 74η Ολυμπιάδα (484 π.Χ.) Δίαυλος, Κρότων (νότια Ιταλία)
  • 75η Ολυμπιάδα (480 π.Χ.) Στάδιον, Συρακούσες (Σικελία)
  • 75η Ολυμπιάδα (480 π.Χ.) Οπλίτης δρόμος, Συρακούσες (Σικελία)
  • 75η Ολυμπιάδα (480 π.Χ.) Δίαυλος, Συρακούσες (Σικελία)