Άσπαρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Άσπαρ
Piatto di ardaburio, argento fuso, 434 d.c. (found in 1769) 03.JPG
Γέννηση 400
Θάνατος 471
Κωνσταντινούπολη
Συνθήκες θανάτου ανθρωποκτονία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός[1]
στρατιωτικός
Οικογένεια
Τέκνα Ιούλιος Πατρίκιος
Ardabur
Γονείς Ardabur
Οικογένεια Φλάβιοι
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Ρωμαίος συγκλητικός
Ύπατος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
στρατηγός

Ο Φλαβιος Αρδαβουριος Ασπαρ(π. 400 - 471) ήταν Γερμανός πατρίκιος της ανατολικής αυτοκρατορίας και, ως στρατηγός Γερμανών μισθοφόρων σε Ρωμαϊκή υπηρεσία, είχε σημαντική επιρροή στις αποφάσεις τριών αυτοκρατόρων (Θεοδόσιο Β΄, Μαρκιανό, Λέων Α΄). Ο ίδιος μάλιστα ανέβασε τον τελευταίο στο θρόνο ελπίζοντας ότι θα συνέχιζε να επηρεάζει της εξέλιξής εντός και εκτός της αυτοκρατορίας καθώς επειδή ήταν Αρειανός και «βάρβαρος» (λέξη που είχαν οι Ρωμαίοι για τις φυλές που επιτέθηκαν στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία από τα τέλη του 4ου αιώνα) δεν μπορούσε να γίνει ο ίδιος αυτοκράτορας. Συμμετείχε στην εκστρατεία των Ρωμαίων στην Αφρική κατά των Βανδάλων που κατέληξε σε αποτυχία. Ο Άσπαρ δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αφού προσπάθησε να εκθρονίσει τον Λέοντα για να βάλει στην θέση του τον γιο του Αρνατμπούρ, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε. Με τον θάνατό του έφτασε το τέλος της γερμανικής κυριαρχίας στην πολιτική της ανατολικής αυτοκρατορίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άσπαρ ήταν Αλανικής-Γοτθικής καταγωγής,[2] γιος του στρατηγού Αρδαβουρίου.[3] Το όνομα Άσπαρ (αρχικά Άσπγουαρ ή Άσπινταρ) σημαίνει «δαμαστής αλόγων» ή «ιππέας» στις Ιρανικές γλώσσες.[4][5] Ο Άσπαρ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία του πατέρα του το 424 με σκοπό την καθαίρεση του σφετεριστή του Δυτικού Ρωμαϊκού θρόνου, Ιωάννη της Ραβέννας, και την εγκατάσταση της Γάλλας Πλακιδίας και του γιου της, Βαλεντινιανού Γ΄, στην θέση του. Βοήθησε επίσης στις διαπραγματεύσεις για συνθήκη ειρήνης με τον Γιζέριχο μετά την επίθεση των Βανδάλων στην Βόρεια Αφρική.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 30  Μαρτίου 2015.
  2. Wolfram, Herwig (1997). The Roman Empire and Its Germanic Peoples. University of California Press, σελ. 197. ISBN 0-5200-8511-6. https://books.google.com/books?id=tOnQDfRU-poC. Ανακτήθηκε στις 2 November 2013. 
  3. Williams, σελ. 45.
  4. Bachrach, Bernard S. 1973. A history of the Alans in the West; from their first appearance in the sources of classical antiquity through the early Middle Ages. Minneapolis: University of Minnesota Press. σελ. 98
  5. Basirov, Oric: The Origin of the Pre-Imperial Iranian Peoples. in: SOAS, 26/4/2001