Άσκιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Άσκιον όρος)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°24′23″N 21°33′24″E / 40.40639°N 21.55667°E / 40.40639; 21.55667

Άσκιο

Askio (Siniatsiko) mountain - Ptolemaida, Kozani prefecture, Greece.png
Το όρος Σινιάτσικο, φωτογραφισμένο από το χωριό Βλάστη

Άσκιο βρίσκεται στο τόπο Ελλάδα
Άσκιο
Άσκιο
Ύψος 2.111 μέτρα
Γεωγραφικά στοιχεία
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Μακεδονία

Το Άσκιο ή Σινιάτσικο είναι βουνό της δυτικής Μακεδονίας, με ψηλότερη κορυφή 2.111μ (ανώνυμη, αποκαλείται Σημείο κατά τον πληθυσμό της περιοχής)[1][2] η οποία βρίσκεται στο μεσαίο τμήμα του. Είναι νότια συνέχεια του Βέρνου (Βιτσίου) και μεσαίος κρίκος της ορεινής αλυσίδας, που σχηματίζει με το Βίτσι προς βόρεια και τον Βούρινο προς νότο, αρχίζει από τα στενά της Κλεισούρας στην περιοχή που ενώνονται τα σύνορα των νομών Φλωρίνης – Καστοριάς – Κοζάνης, προχωρεί με νότια νοτιοανατολική κατεύθυνση στο νομό Κοζάνης και απολήγει νότια της Σιάτιστας, στη διάβαση που περνά ο δρόμος που συνδέει την Κοζάνη με τα Γρεβενά και αρχίζει ο Βούρινος.

Το μήκος του είναι περίπου 33 χλμ.

Τα πετρώματα του είναι κυρίως κρυσταλλικά, δεν έχει σημαντικά υδάτινα ρεύματα, τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν νότια του Ασκίου στον Αλιάκμονα, εκτός από μερικά που καταλήγουν στην λίμνη Βεγορίτιδα μέσω του ποταμού Σουλού που διαρρέει τον Εορδαϊκό κάμπο και περιφερειακά την Πτολεμαΐδα.

Η Δυτική Βορειοδυτική πλευρά καλύπτεται με δάση καθώς και η Ανατολική βορειοανατολική , αντίθετα στα νότια το Άσκιο είναι Βραχώδες. Από βορά προς νότο υπάρχουν οι εξής οικισμοί: Βλάστη, Νάματα, Σισάνι, Δρυόβουνο, Πελεκάνος, Εράτυρα, Γαλατινή, Καλονέρι, Μικρόκαστρο και Σιάτιστα, Ανατολικά Φούφας, Μηλοχώρι, Αναρράχη, Κρυόβρυση, Άρδασσα, Ασβεστόπετρα, Λιβερά, Σιδεράς, Λυγερή, Καλαμιά, Αλωνάκια, Σκήτη προς Νοτιοανατολικά

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα