Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άγιος Πρόδρομος Χαλκιδικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι μια παλιά έκδοση της σελίδας, όπως διαμορφώθηκε από τον 2001:648:2800:248:1d71:8b21:e4ec:dcf4 (συζήτηση) στις 15:02, 18 Ιουνίου 2021. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα έκδοση.

Συντεταγμένες: 40°27′51″N 23°22′51″E / 40.46417°N 23.38083°E / 40.46417; 23.38083

Άγιος Πρόδρομος
Άγιος Πρόδρομος is located in Greece
Άγιος Πρόδρομος
Άγιος Πρόδρομος
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρικής Μακεδονίας
ΔήμοςΠολυγύρου
Γεωγραφία
ΝομόςΧαλκιδικής
Υψόμετρο440
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΡεσετνίκια

Ο Άγιος Πρόδρομος (Ρεσετνίκια ή Ρετσινίκια έως το 1927 [1])είναι χωριό με 452 κατοίκους το 2001 και Δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Πολυγύρου στο νομό Χαλκιδικής. Πλέον, ο αριθμός των κατοίκων του έχει μειωθεί σημαντικά λόγω θανάτων των γηραιότερων κατοίκων του χωριού, ή αλλαγή μόνιμης κατοικίας νεότερων ηλικιακά πολιτών. Βρίσκεται στους υπώρειες του όρους Χολομώντα και η απόστασή του από τον Πολύγυρο είναι 14 χιλιόμετρα και από τη Θεσσαλονίκη 50. Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία (παράγονται σιτηρά, κτηνοτροφικά φυτά και παραδοσιακό ψωμί), η κτηνοτροφία, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες του Δήμου. Επιπλέον, μεγάλος αριθμός κατοίκων εργάζεται στην εστίαση αλλά και στα μεταλλεία της Γερακινής. Μεταξύ άλλων το χωριό κοσμείται από έναν νέο Χριστιανικό ναό που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, δίπλα στην κεντρική του πλατεία. Το παλαιό αστυνομικό τμήμα, έχει μετατραπεί σε κέντρο απασχόλησης(ΚΑΠΗ). Η ποδοσφαιρική ομάδα, αγωνίζεται στη Β΄ ερασιτεχνική κατηγορία του πρωταθλήματος της ΕΠΣ Χαλκιδικής.Στις παραδοσιακές ταβέρνες, 17 στον αριθμό ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί ιδιαίτερες γεύσεις από κρέατα κάθε λογής της Χαλκιδικής με αγαπημένο το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, το οποίο μάλιστα έχει βραβευτεί από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας.[εκκρεμεί παραπομπή] Μπορεί, επίσης να γευτεί το παραδοσιακό ψωμί και τα τοπικά γλυκά με κυριότερη επιλογή το γιαούρτι με μέλι. Αξιοθέατο αποτελεί και το ποτάμι που διασχίζει το χωριό.

Αν και το χωριό δεν έχει συγκεκριμένο αριθμό κατοίκων αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ντόπιοι είναι πάντα καλοπροαίρετοι και ιδιαίτερα φιλόξενοι με τους περαστικούς, καθώς δεν διστάζουν να τους βοηθήσουν και να τους προκαλέσουν ένα συναίσθημα συντροφιάς. Το χωριό φημίζεται κυρίως για το σουβλάκια του μιας και δεν αποτελεί το βασικό τουριστικό θέρετρο, καθώς βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Χαλκιδικής. Λόγω της θέσης του, βέβαια, προσελκύει τους περαστικούς, έστω και για ένα γεύμα.

"Εκεί που κρεμούσαν οι αρματωλοί τ' άρματα, κρεμούν οι γιούφτ' τα νταούλια"

Αρχείο:Η είσοδος του χωριού.jpg
Μια από τις εισόδους του χωριού

Ιστορικά στοιχεία

Οι κάτοικοι της Αγίου Πρόδρομου συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Σπουδαίος αγωνιστής της επανάστασης του 1821 ήταν ο Στέργιος Αντωνίου[2] [Σημ. 1] [3] [Σημ. 1]. Οι κάτοικοι του οικισμού σήμερα προέρχονται από διάφορα μέρη (πέρα από τους ντόπιους), όπως Πελοπόννησος, Ήπειρος και Θράκη.

Αρχείο:Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος.jpg
Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος


Ιστορικά Έθιμα

Έθιμα, όπως οι φούταροι, κατά τις ημέρες των Θεοφανείων, είναι τα κυριότερα στο χωριό. Την παραμονή των Θεοφανείων νεαροί άντρες ψάλλουν τα κάλαντα μαζεύοντας κρέας, λουκάνικα και χρήματα και την ημέρα του Αϊ Γιαννιού χορεύουν[4]στην πλατεία του χωριού. Την ημέρα της Ανάστασης οι ντόπιοι κατασκεύαζουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο καίνε μετά την ανταλλαγή των ευχών, παράλληλα με το γνωστό έθιμο των πυροτεχνημάτων.

Γιορτές & Πανηγύρια του χωριού

Το χωριό έλαβε το όνομά του από το μεταβυζαντινό εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου, το οποίο κατέχει σημαντική θέση για τον οικισμό. Σημαντική εορτή θεωρείται, επίσης η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου. Η εκκλησία εορτάζει την 28η και 29η Αυγούστου[5]οπότε στο χωριό λαμβάνει χώρα λαμπρό πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου, που συγκεντρώνει πολύ κόσμο από διαφορετικές περιοχές. Κεντρικός ναός είναι αυτός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στις 9 Μαΐου εορτάζεται και ο Άγιος Χριστόφορος.

Αρχείο:Μια από τις πλατείες του χωριού.jpg
Μέρος ηρεμίας


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Παραπομπές

  1. Πανδέκτης
  2. Γενικά Αρχεία του Κράτους, Φάκελοι Αγωνιστών του 1821
  3. Γενικά Αρχεία του Κράτους, Αριστεία Αγωνιστών του 1821
  4. ΑΠΕ, Ειδήσεις στα ελληνικά, 8 Ιανουαρίου 2007
  5. «Πολιτιστικός Οργανισμός Χαλκιδικής:Γιορτές και Πανηγύρια». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2008. 

Σημειώσεις

  1. 1,0 1,1 Από το ιστολόγιο του αρχαιολόγου Νικόλαου Παπαοικονόμου: doumbia-istoria.blogspot.com